Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Proparazzi
Vegan nytelse
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Mange av oss har tenkt tanken på å avstå fra å spise dyr, andre igjen har til og med praktisert det. Men å avstå fra alt som kommer fra dyr? Ruben "Snaddergran" har sett nærmere på det veganske kjøkken.


Skal du diske opp med noe virkelig supersnop, er sannsynligheten stor for at det som regel står kylling, lam, okse eller svin på menyen. Til dessert følger kanskje en eller annen pudding, hermetisk fruktcoctail med piska fløte, eller riskrem dersom det er juletider. Alt nevnt inneholder ingredienser som stammer fra dyr, enten det er venstre lårmuskel, fra jur, fettvev eller rett og slett tarmene. Mange usjer seg når slikt blir eksplisitt fremstilt enten med ord eller via mediers tidvise skrekkoppslag. Allikevel går det ikke mange minuttene før baconcrispen eller ostene kommer på bordet, og TV2 tar for seg Mette-Marits nye hobby.
Andre velger derimot å gjøre tanker eller ideer til handling, som resulterer i hva man ofte omtaler som vegetarisme eller veganisme. Sistnevnte benytter seg hverken av kjøtt eller produkter som stammer fra dyr. Grunnene til valget er som regel mer komplekse enn plassen her tillater, men har ofte utspring i lidelsen dyr i fangenskap må gjennomgå for at vi for eksempel skal få kald melk på frokostblandinga. Noen velger bort dyreprodukter av helsemessige årsaker. Hjerte- og karsykdommer, infeksjoner, dårlig kondisjon og faktisk med visse mellomrom deformiteter, er bare noe av det mennesker kan pådra seg. Nok preik, la oss mønsje!

Menyen som følger er et hundrede prosent vegansk; altså er ingen dyr blitt plaget, skadet eller drept i denne reportasjen. Alle ingredienser finner du i hovedsak hos din lokale kjøpmann, men er du attpåtil velsignet med helsekostforretning, eller en butikk av det mer søreuropeiske eller asiatiske slaget der du bor, kan det bli et lite hakk enklere. Som med all type mat, er oppfinnsomhet og fantasi det eneste som egentlig stopper deg fra å diske opp høvdingmenyer. Og jo oftere du briljerer med grytene, desto flere egenskaper vil du tillegge deg. Improvisering, kompis. Som vi har gjort her. Og hva ble det? Diggiloodiggidig. I tillegg så enkelt at selv den rammeste grandiosavennen skulle klare det.
Salat bør du ha fikset før, og her er det mye å ta av. Unngå tomater med brune flekker, skyll alt før du behandler det, og hold deg unna det du får allergisk utslag av, så er det i boks. Vi valgte å bruke tomat, agurk, ishavssalat, avocado og en kremost av typen "Creamy Smooth", basert på tofu, for fullstendig uttelling. Ingen spenesafter.
Spis salaten som forrett, eller ha ved siden av hovedretten. Som består av følgende:
-Squash
-Brokkoli
-Paprika
-Hvitløk
-Kokt ris
(trenger vel ikke forklare hvordan?)
-"Vegetarian Mock Duck" (soyabasert, og smaker nesten som fuglen)
-Krydder (basilikum, chili- og paprikakrydder, kurry og grønsakbuljong her)
Til stekingen kan du bruke enten wok eller stekepanne, alt etter hva du har eller foretrekker. Bare følg med så ingenting blir brent, da blir det fort ikke så godt lenger.
Risen koker du på forhånd, eller gjerne mens du kutter grønnsaker og åpner de nødvendige boksene. La de kuttede grønnsakene (spar gjerne noen biter til frisk pynting) surre lett i vegetabilsk smør, soya- eller olivenolje. Tilsett krydderet etter smak underveis. Samtidig har du lettstekt risen og eventuell kjøtterstatning i en annen panne. Når begge er gjennomvarme, og har en lett stekehinne, blander du det i samme panna. La det godputre sammen noen minutter, og du er faktisk mer eller mindre i mål. Smak deg frem om du er i tvil om det har stekt nok. Stekegraden er nærmest en smakssak. Prøv deg frem. Drypper du i tillegg noen dråper sitronsaft over, kommer samtlige smaker bedre frem, og retten får en lett syrlig smak.
Ønsker du saus for å få det mer juicy, blander du vann eller soyamelk med mel i en gryte, setter den på plata, og visper til krampa tar deg, og det er fullstendig sammenkokt. For mer smak tilsetter du eventuelt det krydderet du måtte ønske.
Inget komplett måltid uten en real dessert til avslutning. Igjen er det kun den noe klisjefylte fantasien som setter grenser. Frukten er uttallig, vegetabilske sauser, kremer eller puddinger likeså. Vi gjorde følgende med stor suksess;
Stek oppskjærte bananer i sirup (brenner seg lett, vær på vakt!), tilsett eple i ønskelige biter når bananene såvidt er blitt gyldne. Stek noen få minutter til, og dandér lekkert på en tallerken. Is er ingen dum ide som tillegg, du finner tofubasert på helsekosten. Vi brukte derimot vaniljesausen "Provamel- soyadessert" og en mokkamousse av samme merke på toppen, noen pærebiter, og et par dråper bringebærsyltetøy på kantene. Yum.
Koser du deg ikke med dette må jeg dessverre meddele at du mangler snadderantenner, for dette er snop for enhver. Dessuten er det enkelt, og med ubegrensede muligheter. Som bestefaren min pleide si, og han hadde peiling; du får¿nte mer moro enn du gjør¿e te sjøl.
-Takk til alle bidragsytere for kunnskap, innsats, veiledning, innsikt og uvurderlige evner. Dere vet hvem dere er. Når var neste middag?Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish