Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Proparazzi
En dag som snylter
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon

Jeg forlot Propagandas lokaler med ett mål: å snike så mye jeg bare kunne.Planen min for denne kalde novemberdagen var kjøre så mye buss, tog og trikk som overhodet mulig rundt omkring i Oslo – og kanskje enda litt lenger, uten å betale et eneste øre for det. For noen er kanskje dette vanlig gjøremål, muligens er det mange nordmenn som ikke har fornuft nok til å betale for seg når de benytter seg av kollektivtransporten her til lands, men slik har aldri jeg vært. Jeg har bestandig vært et samvittighetsfullt og ordentlig menneske. Helt til nå.

Uten så mye som en tier i lomma, var mitt første mål å komme seg til Oslo S med buss uten å betale noe som helst. Dette kunne i utgangspunktet bli litt vanskelig, ettersom en er nødt til å passere sjåføren før en kan gå og sette seg, men du verden hvor lett dette egentlig gikk! Ettersom jeg hadde lagt igjen syvdagerskortet mitt hjemme og ikke hadde et rødt øre med meg, var idèen å holde opp lånekortet jeg har på Drammen bibliotek, skjule det best mulig i håndflaten, men la det være synlig nok til at det kunne se ut som enten et dagskort, ukekort eller månedskort. Og bussjåføren gikk fem på, nikket likegyldig og kjørte videre. Jippi! Skulle de kommende reisene denne dagen bli like lette å gjennomføre, kunne jeg jo havne riktig så langt.

På Oslo S begynte derimot nervene å komme for fullt. Hva skulle jeg bruke som unnskyldning hvis jeg ble oppdaget? Skulle jeg spille full når konduktøren kom og skulle se billetten? Kanskje kunne jeg late som om jeg var fra et annet land og bare se spørrende ut i luften når det var min tur til å betale? Eller kanskje jeg bare skulle blåse i hele opplegget og gå tilbake til å være snill pike? Etter en liten tenkepause, bestemte jeg meg for å fullføre dagens plan. Jeg kunne ikke være pinglete og gi meg så lett.

Det går alltid et tog, så problemet var bare hvilket av dem jeg skulle velge. Valget falt på Ski. Toget var relativt tomt, så det kunne bli litt av en utfordring å snike seg unna betalingen denne gangen. Jeg har hørt fra venner og kjente at det ikke er særlig vanskelig å snike på toget. Mange av dem har spart hundrevis av kroner bare ved å lukke øynene og legge hodet litt på skrå og late som om de sover. Dette måtte utforskes. Og mine bekjente hadde fullstendig rett. Tur retur Oslo – Ski gikk bokstavelig talt som en drøm. Konduktøren passerte vognen jeg satt i opptil flere ganger begge veier, og hjertet mitt hoppet like høyt hver gang, men også denne mannen lot seg lure av en slu og utspekulert skribent iført grønn boblejakke og rød topplue.

Klokken begynte å nærme seg 12 da jeg ankom sentralbanestasjonen igjen. Ti minutter over hoppet jeg på Lillestrøm-toget. Denne gangen satte jeg meg på kupèen for månedskort, slik at jeg kunne slappe av i hvert fall for en liten stund. Å være konstant nervøs er ikke bra, har jeg hørt. Konduktørene stoler tydeligvis såpass på passasjerene sine at de ikke gidder å sjekke disse kupèene- overhodet. Bra for meg. Med andre ord; en svært lite actionfylt reise som bestod av å glane ut av vinduet og å høre på andres samtaler.
Tog tilbake til Oslo gikk heldigvis nesten med en gang. På den måten slapp jeg å bruke min ”dyrebare” tid på å henge på togstasjonen i Lillestrøm. På Skøyen-toget tilbake til Oslo S hadde jeg ikke noe annet valg enn å sette meg i en betjent vogn. Nå måtte jeg ha litt spenning igjen. Men av en eller annen grunn, nå som jeg hadde skyhøy selvtillit og hadde forberedt meg på å bli tatt skikkelig på fersken, skjedde det ikke noe denne gangen heller. Selv om jeg ikke lukket øynene og simulerte soving engang. Denne gangen ble jeg rett og slett oversett av konduktøren. Alle andre måtte frem med sine billetter unntatt jeg. Utrolig, men sant. Nok en gang en vellykket sniketur. Kjedelig lett.

Ryktene går om at det er så lett å snike på trikken at det nesten blir sett på som uvanlig å betale for seg når en skal fra et sted til et annet rundt om i hovedstaden. Muligens er det gamle nyheter for passasjerer som daglig benytter seg av trikken, men for en som ikke har tilbrakt så altfor mye tid i store byer, var dette nok en av dagens jomfruopplevelser. Første tur gikk til Majorstuen. Trikken var stappfull. Av ungdommer, gamlinger, tyskere og en barnehage som skulle på kino. Men ingen billettkontrollører. Jeg hoppet av på Majorstuen hvor jeg inntok dagens lunsj. Tyve minutter senere stod Ljabrutrikken klar til avgang. En lang og kjedelig tur gjennom gamlebyen og videre rundt overalt, gikk jeg av på Kastellet og ventet utålmodig på neste trikk til Oslo S. Selv om jeg var mektig lei av alt som het buss, tog og trikk da jeg ankom Jernbanetorget igjen, kunne jeg ikke gi meg riktig ennå. Ettersom planene om å ta nok en tur med toget gikk i vasken etter å ha observert billettkontrollørene allerede før jeg kom ned på perrongen, var det svært så fristende å avslutte dagens uærlige rundtur. Det var begynt å bli mørkt, det var kaldt og jeg hadde sinnsykt lyst på middag. En busstur til Grefsen ble avslutningen på min dag som snylter. Lånekortet funket fett- nok en gang.

Konklusjonen jeg kan gi etter å ha levd en dag som sniker, er at det er nervepirrende, men svært kjapt, trygt og billig. Svært billig. For dere som har innsett det for lenge siden, kan jeg nå slutte meg til dere og bekrefte det en gang for alle: det er eventyrlig lett å snylte på NSB og AS Oslo Sporveier. Så sett i gang!
Kommentarer fra brukere

Hanna 13/05/2002 - 03:26

Dere minsker jo alles sjangser til a snike og trikse og lure betraktelig nar dere setter lys pa et slikt tema!!! (Hvem vet om det var dette som var meningen..?) Dere kommer til a se at neste gang dere prover a trikse dere forbi en eller annen betalingsplass blir dere uheldigvis tatt!!!

Ludmilla 16/04/2002 - 10:50

genial idé å skrive om dette!! En venninne av meg hylte etter konduktøren da han overså henne en gang og jeg banket hodet i setet foran...

Propaganda Staff 25/12/2001 - 20:26

Redaksjonens representant som for tiden er i Trondheim ble straks veldig spent når en ung dame trenger besøk... Kom på Rio i morgen, kjære, så skal vi se om det blir besøk utover i uken :o)

Ragnhild Egeland 25/12/2001 - 14:09

Way to go Sissel! Kan jo snike på toget til Trondheim da? Jeg vil ha besøk!!! hehe

Tomas 29/11/2001 - 15:20

dritkult å snike da. nsb er jo så godtroende at det er sykt. Go girl!

håv 29/11/2001 - 12:56

vanvittig barnslig

Eilert 27/11/2001 - 16:19

"at dere gidder å sløse tid på denne taper-siden..." sa du, og gjorde det selv...

Faen 27/11/2001 - 14:37

at dere gidder å sløse tid på denne taper-siden...

Sissel 27/11/2001 - 12:12

Jeg hadde med meg to brødskriver, en med nugatti og en med brunost. jeg er en fattig folkehøgskolestudent og har da ikke råd til å kjøpe lunsj!!!!!

skeptisk update 27/11/2001 - 12:09

Hm... rettere sagt: du hadde ikke en tier engang!!! AHA!!!

Skeptisk 27/11/2001 - 12:08

AHA!!! jeg la merke til at du stoppet for å spise lunsj, MEN HVORDAN GIKK DET TIL MED BARE EN TIER I LOMMA!!! hm... minibankkort?

Silje 25/11/2001 - 16:28

Hahaha, Sissel! Prøv om du kommer deg grais til Halden neste gang...

Silje Elise Velund Dybedahl 25/11/2001 - 16:27

Hahaha, Sissel! Prøv om du kommer deg grais til Halden neste gang...

shifteh 25/11/2001 - 01:18

du din sissel-luring!!
jævli tøff ide;) jævli bra artikkel også! klem

katja 24/11/2001 - 17:09

hehe bra at dere har funnet noen som kan gjoere grovarbeidet mens dere gaar paa fylla. Tante er stolt langt oppetter oereflippene.

Redaksjonen 24/11/2001 - 13:18

Katja leste "snylter", og kaboom så var hun tilbake fra glemselen og gjemselen. Men som du kanskje ser var detingen av oss som har vært å skrevet og snyltet denne gang. Det var vår interm Sissel. Vi jobber da vel ikke, det vet du vel.

katja 23/11/2001 - 17:42

heisann gutta!! bra aa se at noen jobber der ute...regner med at dere savner meg noe helt vannvittig, jeg koser meg med paraplydrinker og degoser hehe. Snakkes, Katja

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish