Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Proparazzi
DEBATT: Dårligere psyke. Hvorfor?
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon


Gammel, men fortsatt svært bekymret
Stadig dukker det opp avisartikler om de lange køene innen psykiatrien. Ved utgangen av fjoråret ventet 10250 i kø. Av disse var 2506 barn og unge. Hvorfor øker køen?


Media prøver å gi mange svar: Det er ikke lenger tabu å be om pofesjonell hjelp, økende bruk av narkotiske midler, økende krav til karriere og utseende. Listen er lang. Kanskje det til og med er maten vi spiser?

Personlig tror jeg mye av grunnen er manglende trim. At psyken henger sammen med det fysiske er absolutt ikke noe nytt. Selv merker jeg en større psykisk ro når kroppen er sliten etter en lang løpetur.

Enig? Uenig? Hvorfor er det slik? Står det virkelig så dårlig til med oss? Hvorfor er det flere som må ha behandling nå enn før? Hva må til for å snu trenden? Hvis dere kunne bestemme; hva burde vært gjort? Si deres mening!Kommentarer fra brukere

hano 25/10/2005 - 11:28

d

hano 25/10/2005 - 11:28

d

hano 25/10/2005 - 11:28

d

marigona 25/10/2005 - 11:26

gå og sleng dere idioter

Thomas 15/01/2004 - 16:22

Jeg tror ikke det er så mange flere lidelser nå enn før. Forskjellen ligger i at mennesker tør være mer åpne om det! Før var det tabu og ha et psykisk problem, nå er det mer godtatt. Og stadig flere våger å få hjelp med problemene sine

Toffel_ 12/01/2004 - 16:57

Det er ingenting nytt at mennesker har psykiske problemer. Hver tredje nordmann vil i løpet av livet få en depressiv reaksjon (beinhard statistikk). Dette er relativt stabile tall. Det som har skjedd at det har funnet sted en økt bevisstgjøring for psykiske problemer. Hvis man oppsøker legen og sier man er deprimert, får man et skjema som man skal fylle ut, og da kan det plutselig vise seg at man har en lettere depressiv reaksjon. I tidligere tider tenkte man ikke på å oppsøke legen hvis det ikke dreide seg om noe somatisk. For øvrig har man gjort fremskritt på medisin-fronten, man har i tillegg til de gamle TCA-medisinene (trisykliske antidepressiva) utviklet SSRI-medisiner (serotonin-reopptakshemmere), og det er dermed enklere for leger/kliniske psykologer å gi pasienter medikamenter mot depresjon siden SSRI-medisiner gir færre og mindre farlige bivirkninger enn TCA (en overdose TCA kan faktisk drepe).

Noe som også kan nevnes er at Harald Hårfagre faktisk hadde en depressiv reaksjon da kona hans døde. Han satt uvirksom en hel vinter, helt til en venn av han sa det var uverdig å la henne ligge i de gamle klærne, og til overtalte Harald Hårfagre til å brenne henne. Det fungerte faktisk, og HH kom ut av den depressive fasen.


Men mitt hovedbudskap er i alle fall: besøk Psykisk Helses hjemmesider hvis du føler du har psykiske problemer eller hvis du er i tvil. Er du i tvil, er du ikke i tvil.
For øvrig er du erklært klinisk depressiv hvis nedstemtheten varer i over to uker. Oppsøk Psykisk Helses hjemmesider for å finne et skjema som i en viss grad kan gi deg en pekepinn på ditt nivå av nedstemthet/depresjon.

Min konklusjon: Økt bevisstgjøring rundt psykiske lidelser er årsaken til økningen. Mange tenker: "-Oj, det er faktisk flere som har det slik som jeg, og det går tydeligvis an å få hjelp når man er i en situasjon slik som jeg er i nå".

Jens 06/01/2004 - 14:01

Til red. Dette er en bra sak å ta opp på propaganda.net. Håper dere vil ta opp flere av denne sort? hilsen en ivrig fan.

Jørgen 05/01/2004 - 23:48

Det at stadig flere lider av psykiske problemer har utvilsomt flere årsaker, og bildet er nokså nyansert. Men det er ingen tvil om at forventningspress, stress, usunn livstil, osv er med på å øke sjansene for å få psykiske problemer. Mye av årsaken tror jeg ligger i livsstilen. Folk lever på høygir, og mange har altfor urealistiske forventninger, og prioriterer penger og lønn fremfor lyst, nærhet og omsorg.

Jørgen 05/01/2004 - 23:47

Det at stadig flere lider av psykiske problemer har utvilsomt flere årsaker, og bildet er nokså nyansert. Men det er ingen tvil om at forventningspress, stress, usunn livstil, osv er med på å øke sjansene for å få psykiske problemer. Mye av årsaken tror jeg ligger i livsstilen. Folk lever på høygir, og mange har altfor urealistiske forventninger, og prioriterer penger og lønn fremfor lyst, nærhet og omsorg.

Sleeper Service 12/12/2003 - 00:09

Forventningspress.....ja vi ser at alle tenker på det. Tror vi tenker på litt formye. Relasjoner ute/inne. Selvbildet vårt er blitt forvrengt. En annen ting er den økende bruken av E. Det er jo en kjensgjerning at klinikker fylles opp av "uheldige brukere". Nei vi må få tilbake en trygg fasthet i hverdagen. Som det er med livene våre er det med internett. Problemet er å begrense informasjon. Vi må lære å sile vekk info tidlig i barndommen.
Vær deg sjøl. Ikke tenk for mye av hva alle andre tenker

vegas 07/12/2003 - 20:10

mamma vil snakke med deg om dette rabies

rabies 07/12/2003 - 18:07

Totalt enig med vegas.
I tillegg er han skjønn.

vegas 07/12/2003 - 17:00

jeg tror mange av dagens unge føler et enormt forventningspress generelt fra samfunnet, barndommen blir kortere for hvert år virker det som.viktig å la barn få være barn lengst mulig og ikke la dem tre inn i de voksnes roller når de er 12 år (som det muligens virker som idag)

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish