Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Proparazzi
USKREVNE ETIKETTEREGLER
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Vi mennesker lever hver dag etter et uskrevet regelverk. Såkalte sosiale normer og regler. Vi lever ofte etter disse av respekt for hverandre. Dette kan eksempelvis være; å holde seg for munnen når man nyser, ikke pille seg i nesen på restaurant, ikke snike i køen på butikken, ikke gå direkte i kjøleskapet til andre osv.
En annen gammel regel er at herrer må ta av seg hatten, luen, capsen etc. på restaurant. Kvinner derimot får lov å bære sin hodepryd i alle offentlige sammenhenger. Mange av dere rynker nå øyne og bryn å tenker at..neeeei…det er vel litt gammeldags. Ja, det er gammeldags, men det praktiseres den dag i dag.

Jeg og min samboer var for noen uker siden i København, hvor vi kom via båt. Da vi på morgenen skulle entre båtens noe fasjonable frokost buffet, kom en hyggelig men meget bestemt eldre servitør og ba min samboer snarest fjerne sitt hodeplagg (som var en liten hvit bomulls – strikkelue).

Mitt poeng er som følger.

Burde ikke en sånn regel gjelde alle?! Tror dere den samme servitøren ville be en jøde om å fjerne den lille skalpen de har over issen? Ville han forventet at en sikh skulle tvinnet av seg turbanen? Tror dere Wenche Foss måtte ha latt hatten ligge igjen på lugaren? Hmmmm….
Selv om min mann kun bar luen for å skjule en usedvanlig morgen-sveis, kunne han faktisk hatt helt klare legitime grunner for å bære den i restaurantens lokaler. Hva om han hadde plagsom psoriasis? Hva om han hadde brannskader, arr eller var ukomfortabel med å vise et eventuelt bart hode?
Skal mannen med det hvite håndkleet helt og holdent få lov til å avgjøre om en hvit bomullslue er mer provoserende enn en turban?
Det er utrolig merkelig hvordan noen fortsatt holder på disse gamle og helt uforståelige reglene synes nå jeg. Og da den samme mannen i tillegg skal få lov til å bestemme regelens unntak også burde noen ta affære.Kommentarer fra brukere

bongo 14/12/2004 - 14:52

Det at man sitter med lue på ved bordet ødelegger sikkert ingens frokost, men et stort flertall ser helst at man ikke gjør det. Eller beina på bordet for den saks skyld. Dette er flertallets oppfatning av hva som er greit eller ikke, og er nettopp det som bestemmer hva som er normer og regler! Hvis du mener at man bør respektere normer og regler, er du nok pent nødt til å føye deg etter dette flertallet. Eksemplet med klesvasken er ikke helt dekkende, fordi de færreste mennesker i dag er kristne (i hvert fall i bibelsk forstand), og blåser i om det er søndag eller ikke når de henger ut klesvasken. Et nytt eksempel på hvordan flertallet "bestemmer". Og godt er det!
Takk for meg, trommene venter...

Til bongo fra kongo 07/12/2004 - 14:21

tror nok ikke det er akkurat denne hode-regelen som var poenget her,men at noen regler forandrer seg og andre ikke. jeg er i hvertfall tilhenger av at normer og regler burde forandres i takt med hvordan samfunnet utvikler seg. han som skriver artikkelen er jo akkurat enig i at normer som er til for å skåne andre burde beholdes, hvis du leser det første. men eks. morra mi driver og maser om hvor uhørt det er at unge folk henger ut klesvask på søndager. det er jo samma faen det for de som ikke er kristne....det er vel poenget. færre og færre er kristne i norge så da blir det meningsløst å holde på en gammel norm skjønner?
spill litt på trommene du

bongo 07/12/2004 - 14:02

Hva er dette for slags rett å kjempe for? Hvorfor er det dine normer som skal beholdes, mens de som du ikke synes noe om skal kunne brytes? Tenk hvis alle skulle gå rundt og drite i alle normer og regler etter eget forgodtbefinnende...

Kunne du ikke bare dusjet og vasket håret før du gikk til frokosten? Vanligvis klarer folk dette, vet du. Og hvis du hadde forklart at du har psoriasis e.l. er jeg sikker på at servitøren ville vært forståelsesfull.

S_Cwirl 21/01/2004 - 20:38

det virker som den som skriver denne lille artikkelen har intet annet å gjøre på enn å irritere seg over små baggateller som ingen i hele verden bryr seg om.... irriterer meg, bryr du deg?

www.Arlend.generalg.net 11/01/2004 - 23:08

Dette er det dummeste jeg har lest? hvorfor skal alle begynne å rebelle mot gamle normer å regler. Jeg hater PR- kåte megger som skal protestere på alt og alle de finner for godt. Verden er urettferdig kan du faen ikke bare godta det ?

Kritisk 08/01/2004 - 16:48

Jææææævlig interessant artikkel. Vil helt sikkert være et viktig bidrag til samfunnsdebatten...Jada...

Finken 08/01/2004 - 08:50

Pokker ta alle disse menneskene som ikke lar folk kle på seg etter eget ønske!

Villgutt 07/01/2004 - 12:55

Alle sammen samler seg og drar på Teatercafeèn i saggebukser og caps bakfrem, vi skal vise dem hvem som er sjef her i verden. Fight the power liksom.

Koffi Nelson 07/01/2004 - 10:26

Hadde nektet å ta av meg luen!

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish