Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Reise
Robosapien: Menneskeaktig radiostyrt Robot
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Mange husker sikkert Sony’s Aibo, robothunden som skapte ganske mye furore når den ble lansert for 5 år siden. Om ikke lenge kommer den første ”biomorfiske” roboten ut på leketøys markedet, med navnet ”Robosapien”. Propaganda har fått låne en Robosapien i én uke for testing… La meg bare si med en gang: Robosapien er ingen konkurrent til Aibo, som er en mye mer avansert sak. Men Aibo koster til gjengjeld kr 15,000, mot Robosapien’s kr 1,300...
Som dere ser i bildet over, er Robosapien en humanoid robot, som går oppreist som et menneske (iallfall nesten; Robosapien vralter mer en går, men det hører med til den lille fyrens sjarm) i stedet for tidligere roboter med menneske-bein som har hatt skjulte hjul under beina man ikke ser i reklamen, GRRRR!! Så det var det første som slo meg som positivt.

Robosapien er utviklet av en tidligere NASA forsker ved navn Mark W. Tilden, som har pludret med roboter i flere tiår. Robosapien er basert på veldig enkel teknologi, inspirert av menneskekroppens relativt ukompliserte muskelstruktur og måten hjernen sender ordre til armer og bein.


”Hjernen” til Robosapien er omtrent like kraftig som en kalkulator, som er ganske stor deviasjon fra hva man forventer av en robot; Aibo har til sammenligning en 600mhz prosessor, 64mb RAM og trådløst nettverk… Dvs: Robosapien har i prinsippet ingen form for kunstig intelligens, men kun ”illusjoner” av dette, som pre-programmerte tidsbaserte funksjoner. Hvis du for eksempel lar han være i fred i mer enn en 10-20 minutter, gjesper han og sovner.

Robosapien har sensorer i begge hendene, i tærne og helene som lar han merke hindringer og lignende mens han går, og registrere om han har noe i hånden eller at han blir tatt på. Robosapien kan derfor gå rundt f. eks brus bokser på bakken, eller plukke disse opp. Han har også en lyd-sensor, som funker som han ører og lar han reagere på lyd. Og han har selvfølgelig en høyttaler til å utrykke sine ”tanker”.

Så hva kan man gjøre med Robosapien? Og er det gøy?

De direkte kroppslige funksjonene tilsvarer en forenklet versjon av mennesket. Med fjernkontrollen kan du be han gå forover og bakover, snu til venstre og høyre, ta kontroll over hvert eneste ledd i armene (armene hans har et bevegelsesspekter som tilsvarer et menneskes; det er noe av de beste ved Robo), eller utføre noen preprogrammerte rutiner som karate angrep, dansing, plukke opp og kaste ting, plystring, raping og promping.

Sånt sett er Robosapien akkurat som en radiostyrt bil, men, øh, en robot. Hvis dere skjønner hvor jeg vil… Du må ta direkte kontroll over han hele tiden for at han skal gjøre noe som helst, og det er ikke helt det du forventer av ”en fusjon av personlighet og teknologi”, som det heter i reklamen.

Jo da, du har noen programmerings muligheter, du kan individuelt legge in hva Robosapien skal gjøre når hver av sensorene blir aktivert. Dette er ganske moro: vi la inn, for eksempel, på Robosapiens soniske sensor at han skulle reagere på lyd med et karate angrep. Så satte vi han i mørket ved inngangsdøren… ”HyyAH!” og en robot-arm i kneet for de som kommer på besøk. Morsomt…

Og mer kan man finne på: på internett finnes det egne sider med drøssevis av program ideer for Robosapien, og bra er det, for det er ikke så lett å få det meste ut av fyren med det første. Men et stort problem: du kan ikke lagre programmer i minnet hans. Utrolig, men sant: hver gang du skrur han av slettes programminnet. Joda, det tar ikke mer en 5 minutter å reprogramere han ved oppstart når du først har fått dreisen, men herregud, så legg in en jævla kalkulator-hjerne til, da!! Den funksjonaliteten er ikke vanskelig eller dyr å legge inn, de overnevnte internett sidene viser skritt for skritt hvordan man gjør det på en time selv, for en hundrings, hvis man kan litt om elektronikk. Så hvorfor kommer det ikke som standard?!?!

Uansett: funksjonen, hvor Robosapien lener seg litt til siden, skakker kult på hodet og holder opp armen til en ”High five” mens han sier en superkul (må høres) ”Heeyy” er drit fet. Og Robosapien lurer deg mer enn du forventer til å tro at han faktisk har personlighet. Du blir litt glad i fyren, der han vralter rundt, skumper borti ting og banner. Men som leke for voksne kan man gå lei ganske fort. Men som presang til yngre søsken/fettere/kusiner/barn etc er den GENIAL. Virkelig GENIAL. Hadde jeg hvert forelder med et lite irriterende barn, hadde jeg LØPT til lekebutikken for denne; junior hadde vært fascinert i ett år. Og Robosapien er jo egentlig tiltenkt akkurat dette markedet, så dette blir garantert en salgssuksess.

Sjekk hjemmesiden: http://www.wowwee.com/robosapien/robo1/robomain.htmlKommentarer fra brukere

rex 19/11/2005 - 16:56

robosapien er digg

fr_08 06/11/2005 - 10:32

jeg vil finne en robosapien til 500kr max

er det noen internett sider jeg kan gå på??

Precision 16/02/2005 - 10:24

Importør:
http://www.precision.no

I september kommer den nye utgaven. 20 cm høyere en dagens Robosapien!

Slurt-is 21/12/2004 - 20:35

Kjøp en på qxl.no!! Jeg har kjøpt en til 100kr!!!

Ricko 17/12/2004 - 17:06

Robosapiens er de beste av dem alla leker og et tips: gi en til ditt barn

Mamma 2 15/12/2004 - 14:32

På Toy`s r Us selger de den til 789,-! Desverre er de utsolgt i Sandnes!

DF 14/12/2004 - 19:53

SDFSCSDFG

Evio eve 14/12/2004 - 19:51

Hvor er on-knappen?...
den ser da KUL UT.

Hiwa-Kim 09/12/2004 - 15:47

Julegave, takk!

Mamma 08/12/2004 - 21:07

Vil kjøpe en i julegave til jr men er usikker på om den passer til en 8-åring? Noen som vet?

odd-h 08/12/2004 - 17:15

dener dritt kuul må bare ha en ønsker meg en til jul om jeg ikke får en skal jeg kjøpe meg en sjæl as. robosapien er best den ruuuuuuuuulllllllleeeeer

nikkino 04/12/2004 - 12:20

jeg skaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaalll kjøpe den men jeg får den kanjse i jule gave he

Mathias 02/12/2004 - 19:08

den er rå az bare prøv?

chris 01/12/2004 - 15:47

den koster jo 1,300

martine 17/11/2004 - 14:01

HJEEEELP! HVOR FÅR JEG KJØPT DEN?!

Benny 24/10/2004 - 21:44

Den er driit bra, men den kan jo faktisk ikke ta opp brusbokser. hvilke sider har prog ideer?
den soniske sensoren er fet!!!!!!!!!!!!!!

Idar 04/09/2004 - 18:10

robosapien ruler.
den er grei å ha for eksempel når jeg ikke gidder å plukke opp ting fra bakken eller når jeg har besøk...

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish