Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Reise-> Reisemål
Edinburgh - en liten by i mange lag
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Trainspotting og vikinger
En liten by i mange lag
Litt gamle grekere og mest unge mennesker
Et seriøst alternativ til London
Ikke den største byen
Det er en liten by med ikke mer enn 400.000 innbyggere. Ikke den største byen i Skottland, ettersom Glasgow som ligger lenger nord er en million by. Karakteristikken av Glasgow blir derimot som ¿den skitne arbeiderbyen¿ når den sammenliknes med Edinburgh, som kun får stempelet som vakker og med en spennende historie. Men uansett om man tror på slike stempler eller ikke anbefales enhver å gi byen et besøk.


Forskjellige områder bygget opp på forskjellige tidspunkt
Byen er bygget opp i flere forskjellige faser, men man ser særlig karakteristikken fra to av de. Den eldre bydelen strekker seg fra det mektige slottet på høyden, og er bygget opp rundt gaten ¿the Royale Mile¿. En koslig gate som går fra slottet og som navnet tilsier strekker seg en engelsk mile nedover. Her finner man alt av tradisjonsriktige turistsjapper, fish&chips barer og trivelige puber som kan holde åpent inntil 23 timer i døgnet. Byen og ¿the Royale Mile¿ ble bygget i en helling for at det skulle være umulig for fiender å innta slottet, med resultatet at det heller aldri har skjedd (noe skottene tar stor ære av). Dersom man tusler ned hele ¿milen¿ (ca. 20 minutter gange) kan man fortsatt se hvor byporten stod ettersom brosteinen ved byporten er lagt til skue for turistene. Hele gaten har små avstikkere inn i sidesmug hvor soldatene kunne gjemme seg dersom noen intrengere skulle være heldige nok til å komme seg forbi den massive byporten. Disse smugene er i dag i bruk som gater og inngangspartier til butikker.

Tårnet som gir deg overblikk
Av andre viktige historiske kuriøsiteter man merker seg i byen er statuen av Scotsman, og tårnet som står over ham. Dette er et enormt monument bygget til ære for den skotske forfatteren Scots, og navnet har derfor (som mange tror) ingenting å gjøre med hyllest av Skottland. Tårnet står midt i mellom gamle Edinburgh, og den nye bydelen. Det strekker seg seg himmelhøyt i sky, og er nesten som et miniatyr Eiffel-tårn. Har man tid, lyst og energi anbefales det å krype opp de små gangene i ¿føttene¿ av tårnet og helt til toppen. Derifra har man utsikt over hele byen. Man kan se at den strekker seg til havet, man kan se slalombakkene på fjelltoppene i de fjerne, man kan drive ¿trainspotting¿ ned til jernbanestasjonen og man kan se ned til den enorme havnebryggen hvor lossing og frakt foregår (hvor Mark, Begbie, Spud og og de andre fra dop-gjengen antakeligvis gjemmer seg, dersom de fortsatt tør vise seg i Edinburgh).
Les merKommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish