Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Reise-> Reisemål
Göteborg - en lang par 5 fra grensen
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Midt mellom storstaden Stockholm og norskebyen Strømstad ligger vakre Göteborg, der musikk, vann og uforståelig svensk går hånd i hånd. Mellom hvert "tjä" og "hallå, eller?" er det faktisk også mulig for en ekte nordmann å oppholde seg.


"Paddan" heter kanalbåten som tar deg gjennom Göta kanaler, men denne iskalde marshelgen er det lite som minner om barndommens varme- og tivoliparadis. Snøen laver ned i tykke filler, slapsen dominerer bybildet, og det er tykkledde og forfrosne svensker som hutrer seg fra butikk til butikk der vi går, Helene og jeg.

Vi starter den korte turen ved Femman, Göteborgs velkjente og gigantiske kjøpesenter. Jeg tenker tilbake på videoen til LOKs fantastiske "Lok står nãr dom andra fallar", men det er ikke mye som minner om Loks primale raseri i trevliga affãrer og utstillinger av ymse slag. Det er faktisk ikke store forskjellen på Femman og et hvilket som helst annet kjøpesenter i den moderne verden. Ikke snakk om noe kultursjokk, i hvert fall.


Vi ramler rett ut på Avenyn, der travle mennesker klemmer seg sammen i evig søken på kroppsvarme. Noe de gjerne finner, som Helene villig forteller om: - I Sverige er det normalt både for jenter og gutter å finne seg noen å dele seng med på en lørdagskveld.

Uten at det er noe jeg planlegger, virker det som det er lettere å forholde seg til noen på den måten i naboriket. Folk virker i det hele tatt varmere og åpnere, men jeg har lært meg å ikke ta folk på førsteinntrykket. Det er iallfall lettere å komme i kontakt med folk, praten går lett og utvungent på svorsk, og jeg finner det lett å slappe av.

- Än sen då? sier jeg gang på gang, uten å være klar over at jeg oppfattes som ufin. Det er i det hele tatt mange språklige feller jeg går i i løpet av helgen. Jeg ler hver gang, og gjør det internasjonale tegnet for "forstår ikke", en nonchalant svingning med begge hender og et arrogant kast med hodet. Og blir belønnet med den samme tegnet for "jævla nordmann". Det er mye jeg har å lære, forstår jeg.

Vi sitter på restauranten "Till salu" og spiser fläskfilè. Vinduet titter ut mot en travel salgshall, der dyrt bakverk og eksklusive fiskesorter selges ut over en lav sko. Området vi sitter i er faktisk kjent for innvandrerbutikker, med frukt, grønt og kjøtt til en billig penge. Et slags Grønland, om du vil. Grönsakstorget heter
det og ligger i sentrum, det litt udefinerbare området som strekker seg fra Ullevi i øst til Gamlastaden i vest. Koselig er det iallfall, trange smug kryper fra gate til gate og avslører små kafèer og butikker.

Med penger kan man få hva man vil i Göteborg, byen har nemlig landets største havn og innfartsåre for varer. Da blir’e billig vettu! Byen regnes som den aller billigste å leve i i Svewrige, mye på grunn av det. En rull snus, eller "prillor" koster rundt to hundre kroner, nesten ingenting i norske kroner, og en limpa sigaretter går til høystbydende over trehundre. Har mange laster er det derfor her man bør bosette seg, og det har jeg tenkt å gjøre. Følg med i framtiden, og følg med Propagandas Sverigekorrespondent!


Les også
- Rundt omkring i Kairo – Stor by liten mann


Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish