Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Reise-> Reisemål
Reisebrev fra Colombia
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Propaganda (Bogota)Propagandas tapre utsendte befinner seg for tiden i Colombia, skurkenes land. Framfor alt er folk ute etter å lure deg, robbe deg eller kidnappe deg, landet flyter over av billig kokain og sinna gerilja. Men når det er sagt, det finnes massevis av annen moro og ting å se.
av Katja JacobsenDet første som slo meg, etter at jeg hadde plukket opp kofferten min og befant meg trygt inne i en bil på vei mot Bogota, var at det finnes soldater, politi og sikkerhetsvakter (bevæpnede sådan) absolutt overalt. Det virker som om halvparten av befolkningen har jobben med å passe på den andre halvparten, og de er alle like redde. For hva var meg noe uklart, helt til jeg fikk forklaringen på hvorfor jeg ikke ble hentet i riktig bil. Den var nemlig blitt stjålet to dager i forveien, av to guttunger med store guns. De hadde stått der, tilfeldig utenfor et supermarked og ventet på den bilen de ville ha, og når den viste seg dro de opp pistolene og stakk dem opp i trynet på min venn. Da har man ikke så mye man skulle ha sagt, sånn face to face med kaliber 45. Men colombienerne selv tar ikke så tungt på denslags, det er noe man må regne med, hvis man er så dum å parkere.


Som en følge av dette er det helt umulig å ikke være ganske så paranoid når man spaserer nedover gaten en sen kveldstime. Etter etpar pilsner til en latterlig pris av noen kroner fortoner enhver seg som en slemming, også for vaktmennene utenfor alle bygningene, som i likhet med gamle 007 har lisens til å drepe. Hvis noen prøver seg på deres bygning, altså.

Men til tross for alle disse farer, når man engang har blitt presentert for det nasjonale brennevinet aguardiente blir sansene såpass sløvet at man glemmer hvor farlig det er, og Colombia fortoner seg med ett som landet av melk og honning. Med 50 spenn har man en helkveld på byen og litt til, før man våkner neste morgen med tidenes fyllesjuke. Aldri har fyllesjuke vært værre enn etter noen flasker billig colombiansk sprit.

Bogota er som de fleste byer unektelig preget av å være by, og har derfor det meste til felles med byer over hele verden. Men visse ting er selvfølgelig annerledes. De typiske bussene er antikviteter fra 50-tallet, og de skrangler seg gjennom gatene i enorm fart, i stadig konkurranse med hverandre. Bogota er enorm, og den eneste måten å komme seg fra et sted til et annet er med buss, men man kan godt regne med at det tar en time eller to. Som alle byer med respekt for seg selv har da også Bogota en gamleby, strøket Candelaria. Her ble byen grunnlagt, og bygninger fra kolonitiden i alle farger omkranser hippiene som har funnet ut at dette er deres sted. Dermad får man en ganske spess blanding av folk, alt fra de gamle eierne av små butikker som har bodd her i nesten et århundre til langhåra freaks som røyker marihuana på torget mens de brifer med hvor flinke de er til a holde tre plastballer i lufta på en gang.

Sentrum har blitt renovert og ryddet opp i ¿ slemmingene er mindre markante og de hjemløse sporløst forsvunnet. Visstnok er de sendt til en annen region, men noen mumler om at regjeringen har funnet på en bedre metode å bli kvitt problemet på. Uansett, det som for etpar år siden var fy-sone, er nå rimelig trygt på dagtid for oss nyskjerrige. Hester, høner og geiter konkurrerer om plassen med biler og hundrevis av optimistiske gateselgere, og selv for en barka klubbgjenger kan støynivået bli vel plagsomt.

Men tiltross for at visse soner i Bogota er blitt bedre og mindre farlige, er det helt omvendt med resten av landet. Ikke engang store tøffe gutter begir seg ut på landeveiene, der hersker geriljaen med jernhånd. En tur ut av byen medfører en ganske stor risk for enten å bli kidnappet eller skutt, og visse områder kan man rett og slett ikke nærme seg. Til og med der det ble regnet som trygt, i turistbyene Cartagena og Santa Marta i nord, har nå geriljaen vært på ferde og kidnappet 5 personer. Som en følge av dette har de paramilitære styrkene stengt landeveiene, og folk er rimelig innesperret i byen. Og i Bogota har ambassadene et såre strev med hundrevis av colombianere som vil ha pass fra Nederland, England eller Spania på grunn av en eller annen fjern slektning som visstnok var derfra. Folk betaler gladelig 30 000 kroner for et amerikansk visa (og det er mye penger her!!), bare de kommer seg vekk.

Men det er også de som velger å bli, og i Bogota kan man føle seg trygg for kamper som raser andre steder. Man kan gjøre som vi nordmenn gjerne gjør, oppsøke samtlige av byens vanningshull, eller man kan velge og vrake i et stort antall klubber og discoer. Som faktisk er vel så bra som Oslo-variantene.

Dessuten har man som nordmann muligheten til å føle seg litt spesiell, i og med at Bogota er så og si uten turister fra Europa. Folk spør og graver og er umåtelig interesserte i lille Norge, som fortoner seg ganske fjernt for de fleste. Fint å kunne nyte fremmede land uten fulle tyskere og småbarnsfamilier på tur.
Nå vender Propagandas utsendte nesen mot den nordlige kyst og krysser fingrene for at geriljaen holder seg borte. Mer Colombia om en uke eller så ¿ følg med!Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish