Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Reise-> Reisemål
San Andres - Little Jamaica
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Det var en fin ettermiddag, og vi befant oss på flyplassen i Bogota med stygge planer om å rømme til en karibisk øy i noen dager. Billettene var i orden, vi var bare et par timer luftlinje unna paradis, den gamle bikinien og etpar rene singleter lå i håndbagasjen, det var ikke mye som kunne gå galt, Trodde vi.I og med at hovedstaden i Colombia, Bogota, ligger en gode 2600 meter over havet midt inne i landet, kan den ikke by på verken overdreven varme eller strandliv. Som forfrosne nordmenn fant vi det derfor passende å pakke snippesken og dra noen dager til miniøya San Andres, som er under Colombiansk herredømme, men befinner seg i paradiskaribien.

For å komme til San Andres flyr man da ganske selvfølgelig colombiansk, og colombianske innenlandsfly kan ikke sies å være de mest pålitelige i verden. Etter en gode fire timers forsinkelse ankom vi den provisoriske flyplassen, og idet vi kom ut av flyet ble vi møtt av en vegg av fuktig varme.


Det skulle vise seg å ikke være så ille likevel. Nede ved sjøen blåser det friskt, sånn at temperaturen faktisk blir ganske behagelig. Tilogmed vårt kakerlakkinvaderte hotellrom viser seg å ha en eller annen form for airconition, og da kan man ikke klage. For man befinner seg tross alt i paradis. Det er lange, hvite strender rundt hele øya, havet er lyseblått og kokospalmene rammer inn det hele. Litt Robinson, bare med mat og drikke, hoteller og massevis av rastanegere.

San Andres er nemlig en ordentlig rastafariøy. Befolkningen er etterkommere etter afrikanske slaver, følgelig er de ganske svarte, i motsetning til andre colombianere. Hvis du spør lokalbefolkningen hvor de kommer fra, svarer de afrika. Tiltross for at ingen av dem har vært der de siste firehundre årene. Musikken som spilles er reggae, ganjalukten ligger tungt over barene og språket er patuà (engelsk med en spesiell aksent). Ikke så rart, kanskje, i og med at Jamaica ikke er langt unna. Det er mye lengre til det colombianske fastlandet, både kulturelt og i kilometer.

Men dog, ikke noe paradis uten en slange. Og slangen her må absolutt være alle de tusenvis av skoleelever som drar hit vært år i springbreak, med ett mål for øye: Drikke seg ufordragelig fulle. I Bogota får man kjøpt pakkeløsninger, som inkluderer hotell, mat og alt det du klarer å drikke av alkohol samt det du klarer å dampe av sigaretter. Og det er billig, for San Andres er et skatteparadis. Dermed får den lille øya invasjoner av det som best kan sammenlignesmed russ etpar dager før den 17. Trancehelvete-diskoteker dundrer fra alle de store hotellene, og det er i det store og det hele ganske usjarmerende. Undertegnede snek seg (gratis) inn på nevnte disko og det er ikke å anbefale, hvis man er ferdig med å være 16.

Hvis man vil se det ekte San Andres, da leier man en scooter og kjører vekk fra de 8-10 store hotellene som preger strandlinjen på sydsiden. Der finner man en virkelighet som er ganske annerledes, nemlig den lokale. Folk her lever stort sett bare av den colombianske turismen, men det betyr ikke at de lever særlig velstående. Vi hoppet av her og der og slo av en prat underveis, balnt annet med Kela, som eier den legendariske rastabaren Kela bar. Den er som de fleste lokale barene, bare en bambushytte på stranda, malt i rødt, grønt og gult. Likevel er Kelas bar blitt ett slags symbol på rastafarikulturen på San Andres.

Kela er en stor neger med et stort smil. Han er forundret over turister som hopper av scooteren i det hele tatt.
-De fleste bare leier en scooter, kjører så fort de kan rundt øya og sier at de har vært på San Andres. Men de aner ikke hva de snakker om, fnyser han.
Kela er likevel ikke sinna på turistene. Det er tross alt dem som skaffer penger i lomma.

Tiltross for denslags problemer, San Andres er et karibisk paradis. Og vi er frosne nordmenn. Vi koser oss i den intense sola, bader hele dagen og drikker billig booze på reggaebarer hele natten. Ved sjøen. Det blir ikke så mye bedre.

Vi bestemmer oss for å vende nesen tilbake til storbyen og blir bare littegrann frustrerte da flyselskapet sier at flyet er fullt. Men vi har jo billetter til dette flyet, sier vi. Ikke vårt problem, sier mannen på "flyplassen" og vender blikket mot såpeoperaen nok en gang. Flyselskapet har, som resten av befolkningen, litt problemer med tidsperspektivet. Til den grad at de venter med hele fligheten til dagen etter. Vi klarer til slutt, etter to dager på flyplassen, å krangle oss til en plass. Men alle tar det med godt humør, solen skinner og da gidder man jo ikke bli sur. Iallfall ikke så mye.

Les også
- Rundt omkring i Kairo – Stor by liten mann


Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish