Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Reise-> Reisemål
Stockholm - det nære utland
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Dropp allværsjakken når du skal til Stockholm. Det er lenger syd enn du tror.

Myten om at svenskene utgjør en nasjon av treningsdresser kveles i denne urbane metropolen i øst. Folk er ikke redde for å se bra ut uten at man av den grunn synker hen og blir vulgære teknotroll som vi ser så mange latterlige eksempler på her hjemme.

Det første man bør gjøre ved ankomst i Nordens Barcelona er foruten å feire med en ankomstpils å sjekke ut Nöjesguiden hva som skjer og hvor. Man bør også sette av en dag eller to til å spankulere gatelangs for å suge til seg den genuine bypulsen.

Lunsjen inntas gjerne varm på en av byens mange lunsjbarer og cafeer. I Saluhallarna finner man bugnende matdisker a la spanske matmarkeder, men i en litt renere og mer eksklusiv utgave. De lunsjende er på arbe, har gjerne dress og går ikke av veien for et lite glass til maten. Noen ganger kan Sverige være skikkelig utlandet.


Stockholmerne reiser kollektivt og har ikke satt seg i bunnløs gjeld for å imponere nabolaget med en bil de egentlig ikke har råd til. Den urnorske ryggsekken har heller ikke funnet grobunn
her. Hm.

Kollektivtilbudet er upåklagelig. Buss og tunnelbana går hvert 3. minutt, og tar deg dit du vil. Spør gjerne om bussen går til Folkhemmet, så blir det lite skoj.

Byen består av Norrmalm, Østermalm, Gamla Stan, Kungsholmen, Södermalm (Söder) og Sentrum. Byen omkranses av vann på nær sagt alle kanter, og har på denne måten et klart maritimt preg. Dersom bilen hadde blitt oppfunnet i dag og ikke for hundre år siden, ville det heller ikke vært så mange sjenerende veier som hindrer bybefolkningen uhemmet adgang til sjøen. Dette er muligens ett av de få ankepunktene mot byen; veiene i sentrum bør legges et helt annet sted.

Østermalm er Stockholms Frogner, med prangende bygg, frodige allèer og brede avenuer. Ikke byens ypperste sted for avantgardistiske livsanskuelser og -former.

Gamla Stan er med sine pittoreske, smale og snirklende gater
ditt sikreste kort på å vasse i turister og souvenirsjapper. Vi skal
sörover.

Söder er Grünern på godt og vondt. Her finner du kule barer,
caféer, kles- og platesjapper. Bruk Medborgarplatsen som utgangspunkt for utforskningen av denne bydelen. Sjekk ut takhøyden på Kvarnen.

En bra kveld kan for eksempel starte med mat på Folkhemmet eller Bonden, før turen går videre til Södra Teatern på Mosebacke, som for øvrig er et av Håkan Hellstrøms favorittsteder.

Mosebacke byr på forskjellige klubbkonsepter; stikk på Kägelbanan en fredag og få med deg KLUBB ACCELERATOR; en blanding av indie, lo-fi, 60-tallssoul, electronica og easy-listening som starter med liveband før dj’ene overtar. MOSEROBIE & BLACKNUSS er enda et fredagskonsept på Södra Teatern med funk, soul, r & b og jazz. Når du så våkner lørdag bør du få med deg RE:ORIENT CLUB som spiller hitlåter fra Istanbul, Kairo og Bombay. Eller PANDA i foajéen; for deg som vil svinge deg i krystallkronene til soul, punk og rap’.

Mosebacke er både et utested og et teater, hvor bilder av famøse svenske skuespillere som har spilt ved teatret pryder veggene. Fra Mosebacke har man samtidig panoramautsikt over hele Söder. Sørg for å være der før 22 for å ha en sjanse til å slippe inn. Schysst tänk! Det er forøvrig Magnus Carlsson, vokalist i Weeping Willows, som driver Mosebacke.

I sentrum kan man både tjeka og fika på Tranan, restaurant oppe og bar nede. Bra sted. Ellers vil nok rockerne trives på klubben NightLife i Gamla Stan, hvor blant annet en av skribentene i Feber er dj.

Av severdigheter kan nevnes Gamla Stan, Riksdagen, Vasa-skipet, Djurgården på Skansen (der hvor Adam og Eva vanker), Moderna Museet, Arkitekturmuseet og ikke minst Kulturhuset.

Kulturhuset er et mini-Pompidou-senter plassert på det meget omdiskuterte Sergels Torg. Her var den moderne ideen at bilene kjører på gateplan, mens menneskene har fritt leide under bakken. Resultatet er en liten bymaskin hvor menneskene blir redde maur og går i flokk. Torvet er omkranset av bygningsmastodonter som sier litt om hvilke modernistiske idealer som hersket den gang. Uansett, Kulturhuset har foruten mennesker atmosfære, utstillinger, cafe, restaurant og plakatsjappe fordelt på 5 etasjer.

Du har imidlertid ikke gjort Stockholm før du har sikret deg et strategisk vindusbord i Biblioteksgatan, som er den hotteste handlegaten. Her kan og bør det spanes over en lav sko eller et høyt glass. Ellers er det også fete muligheter for de kjøpelystne i NK-huset, som bl.a. huser selveste Mother of H&M-butikken.

Det feteste er å kjenne noen i Stockholm, være der på sommeren og ha med seg mye cash. Det kan bare ikke gå galt. En vinnare.Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish