Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Reise-> Reisemål
Malaysia - del2
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon

Etter å ha sett den mer møkkete delen av Kuala Lupur, altså Chinatown og Little India med omegn, er det på tide å oppdage hvor store kontrastene faktisk er. Gå noen kvartaler bortenfor og posér foran verdens høyeste bygning, Petronas Towers (eller Twin Towers, som det blir kalt) før du spaserer videre til Kuala Lumpurs mer fashionable strøk; Jalan Bukit Bintang.

Minimale avstander, og enorme forskjeller. Du går fra håpløs elendighet i en gate, hvor barn med hareskår og uten bein sitter og tigger, til jetset-gater med motehus, trendy kafeer og velkledde mennesker. Det er rett og slett vanskelig å fordøye alt du ser.


Men tilbake til Jalan Bukit Bintang. Om du får asiatisk mat og kultur opp i halsen, eller får hjemlengsel, er det bare å rømme hit. Her kan du handle de samme klærne som hjemme og spise vestlig mat. Høres rimelig kjipt ut, men jeg skal love deg; Samme hvor mye globetrotter du prøver å være, er det en UTROLIG DIGG følelse og kunne sette seg ned innimellom og vite hva du får servert. Men for all del - asiatisk mat er nydelig, og man er jo ute for å oppleve verden, maten inkludert!!

Kuala Tembeling og Taman Negara - out in the BUSH!

Det er år 2000, og jeg møter her folk som like gjerne kunne levd for 1000 år siden. De lever på alle måter i pakt med naturen, bortsett fra at de røyker Marlboro.

Etter noen dager i Kuala Lumpur, hadde vi egentlig fått nok av alt det en storby innebærer, og vi søkte ødemarken. Out in BUSH! Vi tok buss inn til landsbyen Kuala Tembeling, der vi videre skulle inn i jungelen. Og om vi ikke hadde sett nok kontrastrer fra før, skulle vi møte enda flere.

Du kjører ut fra et ståkete Kuala Lumpur midt på dagen, og en halvtime etter har du følelsen av å være midt i ødemarken. Landskapet åpner seg, langs veien gror kokospalmer, mens dyr går og beiter. Et slumhus her og der bekrefter at det ikke er ubebodd. Dette er den malaysiske versjonen av gårdsbruk, altså kassehus.

Vi kjører snart inn i den vesle landsbyen Kuala Tembeling, En koselig liten småby, dog litt møkkete, med like mange katter og hunder som mennesker i gatene. Og når man kommer til et slikt sted, så fjernt fra sin egen verden, får man lyst til å vite mer. Lære mer om hvordan disse menneskene lever. Og jeg bestemmer meg for å finne en på min egen alder å snakke med.

Folk virker oppriktig interessert i å prate når jeg tar kontakt, men til tross for fingerspråk og tyyyydelig engelsk, skjønner de ikke et kvekk. Jeg innser snart at dette er håpløst, men får rede på at de snakker engelsk på et kontor nede ved elva, hvor de kjører turister inn i jungelen med båt.

Jeg møter Nizam, som på gebrokkent, men forståelig engelsk forklarer at ingen her kan engelsk, med mindre de jobber med turister. Nizam er 24 år, og jobber som billettselger og infomann til ¿jungelbåtene¿. Han er tydelig sjenert, og sitter og fikler med en knapp på uniformen. "Hvordan er det å være ung her?" , spør jeg. "Det er godt", svarer han kontant, med ro i stemmen. "Jeg er lykkelig", han smiler - fortsatt sjenert.

Nizam forteller meg at han nettopp har flyttet hjemmefra. Det er vanlig å gjøre det på hans alder. Ungdommen går på skole til de er 18. Da begynner de å jobbe for å spare penger til å kjøpe hus. (her er det ikke snakk om hybel!) De fleste kjøper hus når de er rundt 25, og da er det også klart for å få kjæreste. "Får man ikke kjæreste før...?", spør jeg undrende. Han rødmer. "Ingen har kjæreste før de har kjøpt hus her", sier han. Jeg kan ikke annet enn å smile. Han er så lik gutter jeg kjenner på mange måter, men så utrolig annerledes allikevel.

"Hva gjør ungdom i fritiden?", fortsetter jeg. Han ser ut i luften, og det virker nesten som han drømmer seg tilbake til sin egen ungdomstid. "Alle er på skole om dagen, og alle bor på internat fordi skolen ligger så langt unna. Dermed tilbringer man også mye av fritiden på skolen og internatet. Idrett er populært. Guttene spiller fotball og badminton, mens jentene spiller basket. I helgen er de hjemme og hjelper til i familien. Jentene må lage mat, mens gutten er med faren i tempelet eller fisker".

"Hva med fester og sånn?", spør jeg undrende. Han bare ser på meg. "Vi fester ikke så mye. Venner betyr ikke så mye her. Familie er viktigst og betyr mye, veldig mye..." "Så det er lite alkohol og dop, også?", legger jeg til. "Nei, det ville vært uakseptabelt på alle måter. Ingen drikker eller bruker narkotika, men alle røyker". "Hva med Tv og data?", undrer jeg. "Data er populært. Flere og flere får seg data med spill og bruker mye fritid på det. Folk brukte naturen mye før, men nå spiller vi data, går i tempelet eller jobber. Men Tv og musikk og sånn er vi ikke noe særlig begeistret for¿ det er for ungdom i Kuala Lumpur og sånn", forklarer han. Jeg nikker og forstår at dette er en verden fjert fra min egen...

"Du sa dere sparte penger til hus. Bruker dere ikke noe penger på klær og slikt?" Jeg må bare spørre. Jeg mener, norske ungdommer jobber mye for å kunne kjøpe seg klær og stæsj - ikke for å kjøpe hus. "Vi bruker ikke penger på klær og dill", svarer han og ser på mine klær. "Mote betyr ikke noe. Klær er klær!", sier han og høres veldig fornuftig ut. Men ettersom jeg har sett en venn av ham med Tommy Hilfiger t-skjorte, undrer jeg. Han retter fort opp min skepsis. "Det var nok bare fake, og fake er billig vet du"!, sier han og smiler lurt. Jeg ler med ham, og syns jeg har plaget han lenge nok. På et sånt sted er det MYE å oppleve, og jeg vil ut å oppleve med en gang.

Neste sideKommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish