Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Reise-> Reisemål
Hvem faen trenger vann
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
- På hyttetur i Barcelona
I et land, i en by, ligger et hus, og det huset ville eierne rive. Men da de ikke fikk lov, "...så tok vi over hele skiten!" sier Halfdan, på en trøndersk som kun Nils Arne Eggen kan klare bedre. Deres Fortrolige er på hyttetur i Barcelona.I en verden hvor antall husløse økter i takt med antall tomme hus, har husokkupering eller "Squatting" blitt en mer eller mindre akseptert virksomhet. I hvert fall blant de unge og aktive. I Barcelona fantes det i vårhalvåret opptill så mange som 25 okkuperte hus. Alle av variert standard. Noen kun som husrom, andre som mer eller mindre ungdomshus.

"Æ vil no itt' kall oss bomsar" svarer Sondre på et litt klønete spørsmål.
"Nei, vi e kunstnar" legger Halfdan til. Han avstammer fra det norske kunstnerbolig komplekset på Kansarat, en smal time med bussen fra Barcelona. Og det var Halfdan sammen med en amerikaner som inntok huset en gang i januar. "Barcelona har en lang tradisjon med husokkupasjoner" forklarer han. På nyåret ble okkupasjonslovene rundt om i Europa skjerpet betraktelig, noe som resulterte i at mange okkupanter reiste ned til Barcelona og inntok hus der. Catalonia har alltid hatt en sterk anti-fascistisk front, og lovsystemet er ganske liberalt tilrettelagt når det gjelder akkurat det å bosette seg i forlatte hus. Til tross for Franco-regimet ble mange av disse husene brukt som møtested for motstandsfronten. Og siden da har tradisjonen bare fortsatt. Lovverket sier at hvis ingen har kastet okkupantene ut innen 72 timer, må man igjennom flere måneders papirarbeid, og system-hierarki. Og i denne "Squatten" bor det i dag tre nordmenn, to svensker, en kolombianer og ei jente fra Canada.


Det hele begynte med Halfdan og Jake som ved en tilfeldighet kom i kontakt med noen fra et okkupert hus i bydelen Gracia. "Det er mange squatter i Gracia" forklarer Halfdan, "Så vi ble invitert inn i et av dem, og der bodde vi en måneds tid". Men etter hvert bestemte de to sammen med noen punkere å finne et nytt hus, og inntok et ved metrostasjonen Camp de L'arpa. En fire etasjer høy falleferdig bygning uten vann og lite strøm. "Hvem faen trenger vann" legger Sondre til. Halfdan fortsetter historien. Etter hvert ble det for slitsomt å bo med punkerne, og han og Jake forlot huset til fordel for et tomt hus i havnebydelen Barcelonetta. "For vi e itt punkar" sier Sondre.
"Nei, vi e kunstnar" legger Halfdan til. Der var de i et døgn før de ble kastet ut og måtte, med bøyd hode, vende tilbake til Camp de L'arpa. Da de kom tilbake ble de møtt av politiet, som hadde omringet huset. De viste seg at punkerne hadde tatt litt av og begynt å kaste flasker fra taket ned på forbipasserende biler. Halfdan og Jake inntok squatten igjen når uroen hadde lagt seg, og fant at de fleste i huset hadde reist sin veg. Så kom Sondre ned fra Trondheim. Og under konstant overvåking av politiet, pusset de opp huset, med de midlene de fant og bommet av andre okkuperte hus. De fikk skiftet lås på døra, ved hjelp av butikkeieren i første etasje, og den 25 mars hadde de offisiell åpning av galleriet i andre etasje. Hovedsakelig var det Jake og Halfdans bilder som ble stilt ut, og de ble mottatt med positiv holdning fra publikum. Ikke minst hjalp det at en reporter fra en lokalavis laget en reportasje om huset og utstillingen, og over natten ble de akseptert av hele nabolaget. Det hender ofte at Pizza Hut rett over gata dukker opp på døra med gratis pizza, og nå og da banker nysgjerrige naboer på døra for å ta en titt.
"Men hviler det aldri en liten frykt for at plutselig en dag dere skal bli kastet på gata?"
"Så klart frykten ligger jo der" forklarer Halfdan. I slutten av juni hadde verdensbanken møte i Barcelona og mange av squattene har blitt rensket opp i frykt for opptøyer. Men beboerne i dette okkuperte huset er ikke politiske.
"Nei, vi e itt politikera" forklarer Sondre.
"Nei, vi e kunstar" legger Halfdan til.

Siden huset først ble okkupert har folk kommet og gått. Svenskene Patrik og Nisse har bodd der i fire måneder. Så hva for delvis velstående skandinaver til å bo i et hus som ikke på noen måte holder hva Gro ville kalt "en god norsk standard"? Halfdan skylder på ettersvingninger av Thor Heyerdal og Roald Amundsen mentaliteten.
"Men vi e itt eventyrar." forklarer Sondre.
"Jo, kanskje vi e det." mener Halfdan.
"Vi skulle bare bo der til vi fant noe bedre" forklarer Nisse, "Men nå har det gått tre måneder allerede, og vi trives godt".
"Det er bedre å spise grøt i sammen, en å spise biff alene" for å kvotere "Tillsammans. Det blir som en urban hyttetur" forklarer Halfdan. Så er det jo gratis da, noe som ikke er å forakte skal man først leve bohemlivet i Spania. De har bygget en dusj på taket som de henter vann til fra drikkefontenen rett utenfor huset. Og for å gjøre sitt fornødende, satser man på godviljen fra Pizza Hut, eller kjøper en kaffe på kafeen ved siden av. Det hender som regel at maten blir til i fellesskap, enklest og billigst. To dager i uka kommer det folk i gata som selger gass til ovnen for en drøy femtilapp. Og daglig er det fotballkamp mellom Rosenborg og Stockholm i "gutterommet". Halfdan bøyer hodet i sorg.
"Endelig møter vi noen fotballinteresserte svensker, og da må selvsagt Norge drite seg ut i kvalifiseringa".

Emily fra Canada, kom til huset sammen med en venninne en gang i begynnelsen av April. Inntil da hadde hun bodd tre måneder i en hule i fjellet ved San Pedro sør i Spania. Arthuro kommer fra Colombia og ber meg hilse til Dimmu Borgir og si at han var på konserten i Barcelona. Så er det noe dere savner?
"Det blir til at man begynner å verdsette ting man tar for gitt" kommer det fra Patrik etter en lang tenke pause. Ting som kjøleskap, en varm dusj og tv. Han kunne visstnok drept for en time med kabel.
"Men vi e itt materialistar" unnskylder Sondre seg med.
"Nei, vi e kunstnar" legger Halfdan til. På oppfordring fra alle i huset, må jeg skrive at det bare er å komme besøk hvis noen har tenkt seg ned til Barcelona i sommer.
"Har du lyst til å lese igjennom artikkelen før jeg sender den av gårde?" spør jeg.
"Nei" svarer Sondre. "Vi e itt journalista".
"Nei, vi e kunstar" legger Halfdan til.
"Får du malt noe?", spør jeg i det jeg fomler meg ned den mørke trappa.
"Æ får no malt litt" svarer Halfdan, "Men kunsten... kunsten, det er hvordan du leve."


Les også
- Rundt omkring i Kairo – Stor by liten mann


Kommentarer fra brukere

Harald 26/10/2001 - 10:52

Når kan jeg komme på besøk?

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish