Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Reise-> Reisemål
Praha del II
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon«Jeg har ikke noe mer penger å kjøpe øl for nå enn jeg hadde da Kreml styrte» sier han, skamløst hintende. Og jeg spanderer den tredje runde med absint på ham. Ikke for det, det koster meg særdeles lite. Ølene selges for fire, fem kroner flaska, og et relativt stort glass av den blågrønne giften som drev kunstnere til vanvidd og blindskap for hundre år siden (=absint) koster om lag det dobbelte.
De arbeidsledige og lavtlønnede barn av det unge demokrati følger med andre ord en årelang vestlig tradisjon: De ruser seg. På alkohol, hjemmedyrket marihuana og absint.

«Vi har fått friheten til å gjøre hva vi vil, men har ikke penger til å gjøre det!¿ sier Jan og sukker. Så tar han en dyp slurk absint, og jeg reiser meg for å gå ut til den tidligere nevnte friske luft.
Til tross for en anelse motløshet har gjeninnføringen av demokratiet i dette som en gang av mange ble regnet som en av Europas vakreste hovedsteder skapt en del håp. Luksus er fortsatt langt unna å være et dekkende begrep, men gjenreisingen og restaureringen av de mange vakre bygg og fasader er for lengst i gang. Og med byens ansiktsløfting stiger også håpet for tsjekkerne.
«Jeg ser absolutt lyst på framtida. Bare jeg får meg en jobb så skal du se at alt blir mye bedre. Slovakias selvstendighet i 1993 gjorde at vi ble kvitt mange utgifter. Det går så absolutt fremover!» fortsetter Jan smilende. Han sikter til Tsjekkoslovakias oppløsning for åtte år siden, da Slovakia forlangte selvstendighet etter en krangel om en bindestrek (se faktaboks). Med det fikk Tsjekkia et enormt økonomisk løft i forhold til sine vesentlig fattigere brødre i øst, og i dag er staten utvilsomt det rikeste av de tidligere østblokklandene.

Bunkr ligger ikke mange meter unna nevne Vltava, elven med de mange bruene. Karlov Most (Karlsbrua) er den mest kjente, der den ligger vanvittig vakkert utsmykket omtrent der elva svinger til høyre rundt byens sentrum. Brua ble bygget i den siste halvdel av det fjortende århundre, og fikk navnet av den tyskromerske keiser Karl 4, konge av Bøhmen.
Bøhmen, fornorskingen av Bohemia, og absint, er noe av det som har knyttet Praha og omegn til hjertet til mang en anarkist, friker og samfunnsopponist. Drømmen om det uregelmessige, frie liv oppsto nemlig i disse trakter blant det rastløse folkeferd vi kjenner som sigøynerne. I moderne tid har de en svært lav status blant tsjekkere flest.
«Det er ikke som i Romania eller Polen, hvor de blir hatet og jaget, men faktum er at mange av dem er tjuver. Det er greit nok om du stjeler fra de rike, som kanskje er det de gjorde opprinnelig, men vi er fattige. Det de stjeler trenger vi selv!» er Jans oppfatning. Han uttrykker en mistro han nok deler med de fleste av sine landsmenn. Problemet er at tsjekkerne ikke har særlig vektige grunner til å stole på noen. De erkjenner da også at de er mistroiske, de krever bare at man forstår hvorfor.
«Siden Prahas opprinnelse på 800-tallet har denne byen måtte tåle angrep fra franskmenn, romere, saksere, prøysere, russere og tyskere, for å nevne noen. Nå må vi få lov til å holde på litt for oss selv. Da kan tilliten komme tilbake!» forteller Jan.
Les videre herKommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish