Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Reise-> Reisemål
Praha
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
«Det er bedre å tenne et lys enn å forbanne mørket.» - Konfucius


Vakkert og billig, men fortsatt så fattige at de ikke kan nyte det fullt ut. Praha har overlevd 1900-tallets totalitære systemer, og står klar til igjen å definere seg selv.
En intens kulde slår mot meg i det jeg kommer ut av den mørke, klamme kjelleren som bærer det dekkende navnet Bunkr. Fra tjukk marihuanarøyk og høylydt skvalder, er overgangen til isende kald frostrøyk og den absolutte stillhet temmelig brå. Det er elva Vltava (tysk Moldau) som gjør at vintervindene er så mye surere her i Praha enn de stort sett er i for eksempel Oslo. Stillheten kan ha med at klokken er over fire på morgenkvisten.


Mens den sure, men likevel så nødvendige lufta klarer opp skallen, går tankene tilbake til den kalde krig og kommunismen jerngrep om denne vakre byen.
Det er sagt og ment mye om praktisert kommunisme i etterkrigstida, i mine øyne har den ikke nødvendigvis vært så mye verre enn andre alternativer, men akkurat i Praha har ikke kommunismen på noen som helst måte vist seg fra sin mest positive side. I den grad det er en positiv side selvsagt.
Årene 1948 og 1968 er to skammens kapitler i tsjekkisk (og kommunistisk) historie. Først tok kommunistene over makta på en måte som ikke kan regnes som særlig demokratisk, og tjue år seinere, i kjølvannet av at reformvennlige og revolusjonære krefter hadde ønsket å ta et oppgjør med kommunismen i det som kalles Praha-våren, gikk de Sovjet-dominerende styrkene fra Warszawapakten inn i landet og knuste all opposisjon.

Dårlig smak og skuffende dømmekraft kan dermed sies å ha ødelagt selve begrepet kommunisme for de aller fleste tsjekkere.
På den andre side har ikke andre konkrete ideologier heller fått så stort spillerom. Nazismen og ytre høyre har siden tyskernes annektering av store deler av Tsjekkoslovakia i 1938 (det åttende året har vært viktig mangt et tiår i nyere tsjekkisk historie med andre ord) hatt store problemer med å få den samme grobunn den har fått i de fleste andre europeiske land. Og amerikansk kapitalisme og liberalisme har aldri nytt den samme beundring som Praha gjerne har fått av unge amerikanske turister. Følelsene er med andre ord langt fra gjensidige.

«Jeg kan ikke se at Tsjekkia vil ha noe godt av å knyttes for sterkt opp til verken Russland eller USA. Amerikanerne liker å sende sine kunstnerspirer hit og russerne ser oss vel gjerne som et velegnet land å sende soldater på ferie, men vi klarer oss best selv. Det er stormaktenes ønske om å kontrollere oss som har brakt oss denne ulykken i første omgang!» sier Jan (22). Han er en arbeidsløs ung mann jeg treffer i baren på Bunkr.
Som så mange andre tsjekkere er han soleglad for friheten og demokratiet som har blitt dem til del, men han merker ikke noe særlig til den i det daglige liv.
Les videre her


Les også
- Rundt omkring i Kairo – Stor by liten mann


Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish