Startside
Sjangere

Oppgaver og stiler


Laste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgave

Du er her: propaganda.net-> Skole & jobb
En lærer i blant oss
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Hva i alle dager driver et tilsynelatende normalt utrustet menneske til å velge et yrke som plasserer ham midt blant djevelens utvalgte? Alene mot mange og med kunnskap og pedagogisk kompetanse som eneste våpen. For meg er det intet under at lærerstanden sliter med rekrutteringen. Jeg har huket tak i snartferdiglærer Stian Krog, 23 år fra Engerdal, bosatt i Oslo, for å finne ut hva det er ved læreryrket som lokker.


Jeg møter Stian på en kafè i Oslo få dager før jul. Det er ingenting ved ham som avslører at han har noen som helst befatning med skolevesenet. Han er pent antrukket og har et fjes som jeg har vondt for å forestille meg kan bli vrengt i sinne mens hånden lar spanskrøret smelle over en spinkel gutterygg. Nei da, det er ikke så lenge siden jeg gikk på skolen. La oss bare si at evnen, eller viljen til å slå hardt ned på små djevelungers påfunn er noe jeg tror enhver med lærererfaring er i besittelse av. Jeg kan ta feil.
Stian har så vidt fått satt kakaokoppen på bordet før jeg hiver meg over ham .
- Hvorfor i himmelens navn har du valgt å bli lærer?

- Jeg har alltid syntes det har sett greit ut å være lærer¿
- Husker du ikke alt faenskapet vi utsatte lærerne for? Hva slags skole gikk du på?
- He he. Nei, vi behandlet stort sett lærerne bra. Tror jeg. Jeg søkte lærerskolen selv om jeg egentlig var litt usikker på hva jeg ville, men jeg har et godt lag med unger, også er det gode muligheter for overgang til et annet yrke.
Jeg vrir hjernen og prøver å tenke meg et yrke der erfaring som grunnskolelærer er relevant, kommer frem til befal i forsvaret, men finner det best å spørre.
- Vel, sånn som nå i løpet av 4. året av lærerutdannelsen, har jeg i tillegg til praksisen tatt både IKT og spes.ped.
(Oversatt til norsk blir det Informasjons- og kommunikasjons-teknologi og Spesial- pedagogikk)
- En eller annen bedrift kan ha bruk for både mine teknologiske og menneskelige kunnskaper, sier Stian med overbevisning.

Stian valgte å tilbringe skoledelen av lærerutdannelsen sin langt nord. På et lite sted som heter Nesna. Der bor det noen hundre fastboende og enda flere studenter.
- Det sosiale var helt utrolig bra.. Etter et år i militæret og et halvt år med jobbing i hjemkommunen Engerdal, var det helt topp å tilbringe tid sammen med likesinnede. Det første året var himmelsk. Stian blir nesten blank i øynene.
- Og utelivstilbudene var vel upåklagelige? Jeg mener Nesna¿..
- Tja, det var jo en disco og en pub. Og en student pub. Helt passe. Det viktigste var at det fungerte rent sosialt. Mye av læringen ligger i det sosiale.
- Og alt dette sosiale gikk ikke utover studiene?
- Vel¿det er nok verre å bli lege. Sier Stian og smiler.

Stians første lærerjobb var som norsklærer på et asylmottak. Elevene var enslige barn mellom 14 og 18 år.
- Det var en stor utfordring. De hadde variert bakgrunn, noen kom fra krigsherjede områder, noen hadde blitt mishandlet. Det var naturligvis mye konflikter på grunn av dette. Av og til så hatet jeg jobben. Men så var det noen som var veldig dyktige, faktisk bedre enn dem jeg har i dag . Det var inspirerende. Alt i alt var det en positiv opplevelse.
Man kan trygt si at Stian kjørte hardt ut. Etter denne erfaringen ble vel jobben som klasseforstander for klasse 6a på Bjølsen skole en dans på roser?
- Jeg trives veldig bra på Bjølsen.
- Men de andre lærerne, de som har vært der lenge? De liker vel ikke at det kommer ungt, friskt blod inn og forstyrrer de gode gamle læremønstrene?
- Jo da, det går kjempebra, de er veldig fremtidsrettet, og tilpasser seg reformene etterhvert som de kommer.
Det virker som min oppfatning av lærerstanden er feilaktig. - Men elevene da? Jeg leser da aviser. Barn stjeler, tagger og dyrker vold.
- Nei, det går greit med meg og ungene. Vi liker hverandre.
Ok. Stian Krog er en ung lærer som så langt har hatt flaks.
- Men er du mentalt forbredt på det helvete som nødvendigvis må komme? Når en liten drittunge med giftig personlighet får deg til å storme gråtende ut av klasserommet.?
- Som lærer skal du skjønne at det ligger mye bak enhver handling. Man vet litt om problematikk og bakgrunn, og prøver å løse ting på en konstruktiv måte. Du kan ikke begynne å grine bare fordi du får litt dritt.
Ha. Det hadde de glemt å fortelle mine lærere.

Men uansett. ¿Litt dritt¿ har forandret seg fra mine skoledager. Det var bare ved helt spesielle anledninger, friluftsliv timene f.eks., at vi var bevæpnet. Og da i høyden med en sløv speiderkniv. Nå til dags virker det som om springkniver, pistoler, tåregass og jeg vet ikke hva, er like vanlig som viskelær og blyantspisser.
- Er du ikke litt engstelig når du går på jobb?
Stian ler og rister på hodet.
- Disse tingene du nevner skjer stort sett bare på forsiden av Dagbladet og VG. Det er forsvinnende få som har med våpen. Det er kanskje noen få som har det med, og en liten del av de igjen vil kanskje ved en eller annen anledning vifte med det. Hadde jeg vært redd for å gå på jobb hadde jeg nok blitt noe annet.
- Hva er det verste med lærerjobben?
- Det er i de tilfellene hvor hjemmet ikke spiller på lag. Når ungene ikke har med matpakke eller ikke får oppfølging med lekser. Foreldre som hevder at det ikke er deres, men skolens ansvar at barna gjør lekser. Der jeg kommer fra er det rimelig stabile forhold rundt barnet. Her i Oslo er det mange andre ting å ta stilling til. Da tenker jeg ikke bare på skilsmisser, men andre sosiale forhold som virker inn på barnas skolehverdag.
- Er det vondt av og til, å se at barn ikke har det så greit uten at du kan gjøre noe med det?
Stian tenker seg om litt.
- Man må prøve å distansere seg litt, selv om det ikke alltid er lett. Man må samtidig være observant og trekke inn de rette instanser der det trengs.
- Hva er det beste med å være lærer? Spør jeg og er ganske sikker på svaret.
- Feriene, svarer Stian, uten å nøle.
Og naturligvis høres det fristende ut. To måneders sommerferie, juleferie, påskeferie, høstferie, vinterferie og i tillegg korte arbeidsdager.
- Men, sier Stian nesten unnskyldende. - Det er jo avspasering da. Man har jo en del hjemmearbeid med forberedelse, retting av prøver, stiler og hjemmeoppgaver. Det blir ofte sene kvelder, men siden jeg er et skippertaksmenneske passer det meg bra. Også er det naturligvis veldig givende å se at du klarer å gi ungene noe.

Stian er hva han selv kaller en moderne lærer. Han ønsker ikke å behandle barna ovenfra og ned eller kjøre en sitte rolig, tie stille linje.
- Jeg prøver å få dem til å utvikle seg selvstendig, få dem til å søke kunnskap selv. Han ler.
- Det høres i hvert fall flott ut, legger han til.
Hvis Stian Krog er representativ for hva som kommer ut av landets lærerskoler for tiden, så er det kanskje håp likevel for morgendagens ungdom. Kanskje vi er i ferd med å få en generasjon lærere som faktisk er på lag med elevene i stedet for å sette seg i respekt ved hjelp av trusler, igjensitting, besøk hos rektor, melding hjem osv. Kanskje disse tingene en dag blir helt overflødige? Da skal jeg begynne på skolen igjen.Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish