Startside
Sjangere

Oppgaver og stiler


Laste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgave

Du er her: propaganda.net-> Skole & jobb
Livets Skole
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
I dette landet har alle lovfestet rett til videregående skole. Og så vidt jeg vet skal det ganske mye til for å ikke komme seg noenlunde helskinnet gjennom den. Og så går veien videre til høyskoler, universiteter eller kanskje man får seg en jobb med karrieremuligheter. Eller kanskje ikke. Det er de av oss som velger en annen skole. Livets skole.


Som naturligvis ikke er noen skole i det hele tatt, kun en unnskyldning de av oss som verken hadde selvdisiplin eller ambisjoner nok til å komme seg videre bruker når noen spør og vi helst vil snakke om noe annet. - Hei, nei det var lenge siden. Hva driver du med da? Også smiler vi litt skjevt og sier at : - Nei du vet, jeg går livets skole jeg. Så ler vi litt og spør hvor mye de ga for den nye leiligheten på Majorstua.
Det at vi i det hele tatt innbiller oss at dette fungerer, er at det gjennom historien finnes et og annet eksempel på mennesker som har kommet seg opp og frem selv om de bare så vidt har vært i stand til å skrive navnet sitt. Det blir imidlertid lengre og lengre mellom dem. Det er ikke bare å hoppe på et skip og ta hyre som dekksgutt i en alder av 12, for så å komme hjem tretti år senere for å kjøpe en by.


Jeg kan tenke meg at Olav Thon er en slik en. Bondesønnen som overlot gården til broren for å freiste lykka i tigerstaden. Levde på havregryn og vann de første åra, før han som 19 åring startet sitt første firma. And the rest is history. Også har vi Røkke. En dyslektisk fiskersønn fra Molde, som ved hjelp av teft og flaks og på tross av en håpløs dialekt plutselig eier halve riket. En kosmetikkprinsesse har han også fått.
Ingen skal komme og fortelle meg at verken Thon eller Røkke har slitt ut buksebaken på skolebenken. De er representanter fra hver sin generasjon, som begge har lyktes på ¿livets skole¿. Som jeg allerede har fastslått er en tulleskole helt uten opptakskrav, fraværsgrense eller avgjørende eksamener. De som hevder å gå livets skole er i hovedsak latsabber som enten mangler intelligens, arbeidslyst eller noen helst form for talent. Når sånne som Røkke og Thon påberoper seg å ha gått livets skole er det bare snobberi. Vi vet, og de vet at de har jobba ræva av seg siden de var drittunger for å være der de er i dag, stinne av gryn og objekter for en hel nasjons beundring og misunnelse.

Jon Lilletun er en som har nesten null utdannelse. Fordi de var så innmari fattige, påstår han. Jeg tror det var fordi de med en gang så hvilken karismatisk person han var og tenkte at: ¿Pytt nei, her trengs det da ikkje utdannelse, denna guten kan kome så langt han vil, berre på eit smil.¿ Og han har da kommet et stykke på vei med denne liksomskolen, ¿livets skole¿. Og Jon Lilletun, som den Krf. mannen han er nøyer seg ikke med å kalle det for ¿livets skole¿, han hevder å ha gått en ¿grundig søndagsskole¿. Og han har sikkert jobba ræva av seg, i guds navn.
Olav Thon levde på havregryn, dagens innrullerte på nudler. ¿Livets skole¿, eller Blindern.

Med mindre du er født med en platinaskje i munnen eller gullhår der sola ikke skinner, så er du pent nødt til å jobbe hardt og lenge for å havne på forsiden i Dagens Næringsliv.
Og beklager, men det gidder ikke jeg. Jeg rusler rundt på min ¿livets skole¿ uten noen som stiller krav, uten forventningspress. På ¿livets skole¿ dreier det seg om å overleve fra en dag til en annen. Og gjøre det beste ut av det. ¿På livets skole er det eksamen hver dag¿, sier noen. Ja vel. Og hittil bare bestått.

Les også:
- Om Livets Skole...
- Når ung og IT går ut på ett...
- Hvorfor smarte piker ikke studerer
- Politikere
- VærdamerKommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish