Startside
Sjangere

Oppgaver og stiler


Laste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgave

Du er her: propaganda.net-> Skole & jobb
Teaterhøgskolen
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
På teaterhøgskolen er det 28 skuespillerelever og tre instruktørelever. For å gå der bør man ha skikkelig lyst til å bli skuespiller. Ikke litt lyst men skikkelig lyst.For er du blant de få som kommer inn må du regne med å tilbringe sånn cirka 60 timer i uken på skolearbeid. De timene består av mange fag.

Hovedfaget er rolle. Det har man fire timer om dagen. Første halvåret konsentrerer man seg mye om å late som man er pingvin, gorilla, miksmaster, fiskestang eller tulipan.
Dessuten jobber man mye med ting som ikke er der. tar en dusj uten dusj f.eks. Ikke for å mime men fordi man som skuespiller må tro på mange ting på scenen som ikke er sant. Så da begynner man litt i det små, for etter hvert må du tro på at du selv har begått et mord, at din medskuespiller er din mor eller at du er uhyre forelsket i en Romeo med dårlig ånde f.eks.

Etter hvert begynner man å jobbe med klassiske og moderne teaterstykker. Man har flere produksjoner i året og får også jobbet litt med film. For å bli skuespiller så må man både ha en veltrent stemme.

Derfor lærer man seg stemmebruk det fins masse øvelser for å få en stemme som ikke blir sliten og som klarer å nå frem til bakerste rad.

Situps for stemmen på en måte. Og de må man gjøre. Mye. Dessuten trenger man en relativt smidig fysikk, så man har også kontaktimprovisasjon som er improvisasjon med kroppen og som nesten blir som dans, ressurstrening der man er gjennom fekting, akrobatikk og ellers ren trening. Det skal også danses, man skal gjennom både jazzballett og tango, stildanser fra gamle dager og alskens andre danser, dessuten har man diktlesning og sangtimer, musikkteori og teaterteori, og mange andre ting som en skal innom i løpet av tre år. Det høres kanskje voldsomt ut, men siden det er kroppen og stemmen som er skuespillerens instrument, så må de være ganske i orden.

Det er fort gjort å tenke at skuespillere generelt er veldig selvopptatte og ekshibisjonistiske, nettopp fordi de er så opptatt av mulige forkjølelser eller stiv nakke eller potensielle kviser.
Men det er nok fordi de til forskjell fra en musiker som kan stemme gitaren hvis den er sur, bare har seg selv. Egentlig er skuespillere avhengig av å være veldig lite egoistiske for de er helt avhengige av hverandre på scenen og de må hjelpe hverandre masse for at man som publikum skal like det man ser. Det virker kanskje dumt å være så avhengig av andre i jobben men litt fint også, for det betyr jo også at man aldri er alene. Bortsett fra hvis man gjør monologer da, men hvem vil se det?Kommentarer fra brukere

Elin 21/10/2008 - 00:19

Når jeg leste denne siden ble jeg helt lam i hjertet, og skjelven i hele meg. Det var utrolig bra skrevet. Jeg har gått hele livet å fulgt alle andres regler om hva som er best og mest trygt. Men søren heller. Når jeg leser innlegg om det å bli skuespiller blir jeg helt mo i knærne. Det er bare helt rått. Nå har jeg funnet ut at jeg bare MÅ følge instingtet mitt. Og der står det SKUESPILLER stemplet i panna på meg med hard rød innprentet skrift. Vi snakkes på fjernesynet om ett par år :D

VK 14/01/2008 - 13:31

Jeg tror poenget er at ved siden av å vise din integritet som skuespiller ved å gjøre en monolog dritbra, så er den sterkeste skuespilleren han som løfter og blir løftet av medspilleren. Skuespill handler om å jobbe alene OG sammen med andre.

PS: Jeg sovna av Vaginamonologene :P

- VK

maria 23/05/2007 - 01:33

syntes dette var veldig fint skrevet, har alltid hatt lyst til å ta utdannelse innen musikk og teater, da jeg er oppvokst i et "slikt" hjem. så det var alright å lese om hva dette gikk ut på...(;

silje 13/01/2007 - 14:36

må bare kommentere det med at ingen vil se monologer; det er bare tull. Monologer er fasinerende og spennende å høre på. Jeg lurer også på hva som er poenget i artikkelen? Det ble sagt lite om mye her.

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish