Startside
Sjangere

Oppgaver og stiler


Laste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgave
Du er her: propaganda.net-> Skole & jobb
Værdamer
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Været er ingen spøk. Hvorvidt det blir kuling, storm eller godvær i morgen kan komme til å avgjøre menneskeskjebner, fotballresultater og ikke minst hvordan Siri Kalvig kler seg på baksiden av VG neste dag.


Og hver eneste kveld utkjempes det en beinhard kamp mellom NRK og TV2 om hvem som forkynner budskapet best - og riktigst. Da er det de ufaglærte værdamene mot gutta med doktorgrad.

Norges Meteorologiske Institutt og Storm Weather Center heter institusjonene som står for værvarslingen i henholdsvis NRK og TV2. De er begge selskaper med stor faglig integritet og tyngde, men de skiller seg fra hverandre på ett punkt. Presentasjonen av selve varslingen. Når du skrur på NRK etter endt Dagsrevysending, kan du alltid være sikker på at den som står og forteller deg hvor mye det blåser nord for Stadt vet hva han snakker om. Han har mest sannsynelig studert geofysikk i mange år på universitet, og hvis du skulle være så heldig å møte han på gaten, og spørre han ut om fysisk oseanografi, limnologi og ionosfæreforskning, får du helt sikkert fornuftige, vel gjennomtenkte og korrekte svar.


- Hadde de som presenterer været på TV2 fått spørsmål om geofysikk mens de hadde stått der, hadde de nok høyst sannsynelig fått problemer. Men siden værvarslingen ikke er interaktiv, ser vi ikke på dette som et problem, sier Paul Skeie, meteorolog ved Storm. Han har doktorgrad i meteorologi og står sammen med et antall andre godt utdannede folk bak det Dyveke Simonsen og de andre presentatørene spår kveld etter kveld på TV2. Han kan, i likhet med sine kolleger på Norges Meteorologiske Institutt, alt om hvorfor det er varmt når det er høytrykk og hvorfor det blåser mer om høsten enn om sommeren, men han holder seg unna skjermen. Jobben med å formidle temperaturene og vindstyrkene er det værdamene som står for. Eller som Siri Kalvig uttrykker det: - Hos Storm spesialiserer vi oss innenfor de to feltene meteorologi og presentasjon.

Med andre ord, en som presenterer været på TV2 trenger ikke vite stort mer enn forskjellen på godt og dårlig vær for å få lov til å få stå foran kameraene og fortelle nordmenn hvordan morgendagen blir. Alt forarbeidet, oppsettet av grafikken og formuleringen av selve varselet er det meteorologene som står for. Så hvis det ikke er samsvar mellom det du så på TV i går, og det du ser ut av vinduet i dag, er det Paul, og ikke Dyveke som må ha skylda.

Jarl Andersen derimot, er det bare å ringe hvis du føler deg snytt etter en dag med dårlig vær. Han er statsmeteorolog og har presentert været på NRK i en årrekke. Han har flere år bak seg på universitet og vet hva han snakker om når han står foran kameraet. Du kan være sikker på at H¿ene, L¿ene og regnskyene ikke er tilfeldig plassert når han på vakt. Han har, og har alltid hatt en glødende interesse for meteorologi, og selve presentasjonen av været omtaler kun som en ¿bijobb¿. - Den store utfordringen i jobben ligger i å få grafikken ferdig i tide, sier han. For når det er Jarl sin tur til å presentere været, må han ned på Marienlyst, pløye gjennom sitt eget værvarsel, sette opp all grafikken selv og sørge for at den er klar til opptak.

Jarl Andersen vil ikke kommentere om det går prestisje i det å stå foran kameraet, og han kan ikke si noe om hvordan NRK velger ut hvem som får æren fra dag til dag. Men selv om han omtaler det å være midt i fokus for en halv million mennesker hver uke som en bijobb, må det ha vært litt av et sjokk for gjengen med halvanonyme, rutinerte slitere på NRK, da TV2 vartet opp med Norges første kvinnelige værpresentatrise og hun ble rikskjendis over natten. Litt surt må det ha vært når det kom én pen, ung frøken etter den andre og fokus skiftet mer og mer over fra det faglige til det rent fysiske ved presentatøren. Bijobb eller ei, litt surmuling i kulissene er det vel fortsatt, når ufaglærte Elin Tvedt forlater TV2 etter fire år og får mer oppmerksomhet enn det alle statsmeteorologene har fått de siste ti årene til sammen.

Men hvem kan klandre dem? Det å presentere været var for ikke mange år siden det mest seriøse av det seriøse som gikk på TV, og værmennenes integritet var aldri satt under tvil. I dag stilles det spørsmål om NRK er for gammeldagse og kjedelige, og om ikke været burde vært mer underholdende og lettfattelig. Tendensen har vært klar de siste årene. Værvarselet har gått mer og mer i retning av og i tillegg til å være informativt, også være en nytelse for øyet. Hvis man vender blikket utover mot Europa, vil man fort merke at det på den europeiske TV-arena finnes flere pene værdamer enn trauste, velkledde men, og hvilken utdanningsbakgrunn de har er vel også i en del tilfeller tvilsomt. I England for eksempel, finnes det en kanal som presenterer været med norske blondiner i bikini - på norsk!

- Nei, den veien kommer vi ikke til å gå, er Paul Skeies knappe kommentar på spørsmålet om det kan bli aktuelt med bikinikledde damer som presenterer været på tyrkisk eller finsk i TV2. Hvorvidt det blir mulig å se menn i badebukse som messer om høytrykk og sol på gælisk eller italiensk, er vel også heller usikkert. Men hvor viktig er det egentlig at det er værdamer som står for varselet på TV2? Når Elin Tvedts arvtagere ble etterlyst gikk stillingen ikke uventet til to kvinner, Isabella Martinsen fra Tromsø og Gry Hege Torslund fra Lier.
- Selv om værdamene er et kjent varemerke, synes vi det er viktig å teste ut andre muligheter også, sier Siri Kalvig. - Vi oppfordret menn til å søke, og det var menn på audition også. Men det falt ikke godt ut i denne omgangen.

Og i tilfelle noen lurte. Både Isabella og Gry er omtrent like blanke som deg og meg når det gjelder fysisk oseanografi og limnologi. De er bare veldig naturlige foran kameraet. Så blir det en smakssak da, hvorvidt det er viktig for den jevne seer å vite innerst inne at personen som står foran værkartet har laget det selv, og at han vet hva han snakker om, eller om man klarer å ignorere det fakta at verken Dyveke, Isabella, Elin eller Gry har universitetsbakgrunn, eller noen som helst andre forutsetninger for å stå der enn at de ser bra ut.

Les også:
- Om Livets Skole...
- Når ung og IT går ut på ett...
- Hvorfor smarte piker ikke studerer
- Politikere
- VærdamerKommentarer fra brukere

Monica 14/07/2010 - 14:26

Evnt kan du også lese en bok i stedet for å se en film som blir spilt av skuespillere (ikke manusforfatter). Klart presentasjonen spiller en rolle.

muss 24/02/2003 - 15:00

muss muss

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish