Startside
Sjangere

Oppgaver og stiler


Laste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgave

Du er her: propaganda.net-> Skole & jobb
Når ung og IT går ut på ett...
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Finnes det noe mer irriterende enn en 18-åring som tjener mer enn mamma og pappa? Eller mer frustrerende enn en 17-åring som på gutterommet lager like gode programmer som et helt selskap? Finnes det i det hele tatt noen rettferdighet i at kompis´en din tjener store lapper og lever fett mens du selv lever av lånte midler fra Lånekassa?


Noen får liksom IT-kunnskapen trøkt opp i bakenden. Det er jo faktisk hobbyen deres. En undersøkelse (ref. ITavisen.no) forteller oss at nærmere en av ti menn glemmer helt sex og foretrekker heller å spille med sine elektroniske leketøy. Det skal mye til å kunne stille opp mot noe sånt. Hadde alle jusstudenter fått orgasmevibber av å lese i den store røde boka, hadde jeg aldri i verden turt å sette mine ben innenfor en slik bransje og utdannelse.

Og det er akkurat sånn det blir innen IT. Racerne sitter halve livet sitt foran skjermen og omfavner så mye kunnskap som døgnets timer tillater. Dette medfører at selskaper ansetter gledelig gutter før daglig barbering har blitt et nødvendig onde. Noen innrømmer til og med at de ansetter unge fordi det er trendy innen bransjen. Og hva kan egentlig en stakkars 25 år gammel IT-student stille opp med her? En matematikkarakter som ingen engang hever sine øyebryn for?


La oss gå litt dypere til verks. For det første er datakunnskap så mangt. Eldre har en tendens til å tro at en ungdom med gode datakunnskaper kan lage alt. Altså, hva som helst på en maskin bare den har skjerm og tastatur. At de har tryllefingrer. Sannheten er i langt større grad at ikke noe menneske her på jord kan klare å registrere og forstå alt som beveger seg innen IT-teknologien. Det er rett og slett for mye å lære. For mye som skjer. For mange kunnskapsområder innen bransjen.

Vi kan nok ganske raskt trekke noen generelle linjer innenfor datakunnskap: De utdannede blir ofte presentert for et bredt spekter av forskjellige systemer (riktignok ofte uten stor entusiasme fra studentenes side), mens de som har gått Livets Skole, det vil si foran skjermen hjemme, i større grad er flinkere innen nisjeområder (gråsoner).

Dette ble snevert. Veldig snevert. Det jeg prøver å få frem er at mens en skoleutdannet ofte kan lene seg tilbake på en fin CV, må de andre hele tiden prestere. Ofte gjennom hele livet. Bevise at de er flinkere enn de med utdanning. Det er slitsomt. Og hva om behovet for akkurat deres nisje skulle falle i grus? Det er heller ikke å forakte at en utdannelse gjør en person langt mer formell. Like barn leker som kjent best, og disse har nok lettere for å komme i kontakt med andre formelle bransjer enn de uutdannede. Og det er her de store penga ligger.

Mye av grunnen til at unge i dag er ettertraktet i IT-markedet kan nok skyldes Internett. Behovet for arbeidskraft er her meget stort og mange investorer kaster millioner inn i dot.com-virksomhet (dette tiårs svar på gullgravingen i Klondike). I og med at Internett er kontaktformidlende, underholdene, interaktivt og spennende, er dette noe som for mange lett kan bli en hobby. Hadde markedet innen maskinstyring (kyberteknologi) tatt av, ville neppe ungdommen hatt like stor inntreden i bransjen som i dagens dot.com-verden.

Hva fremtiden vil bringe av nisjer vites ikke. Muligens er det noe også da som tilfaller ungdom ¿ eller kanskje ikke. Viktig å få med seg er den store forskjellen mellom IT-skolene. Noen skoler lar deg nærmest gå på kurs for deretter å motta såkalte sertifikater eller ¿datakort¿. Fint. Problemet er imidlertid at sertifikatene kun gjelder for konkrete programmer eller operativsystem, ofte også i bestemte versjoner. Disse er ofte utrangerte bare et par år etter endt utdannelse.

Videre har vi de private høyskolene som, satt litt på spissen, i langt større grad enn de offentlige lærer sine studenter i å bruke dyre og kommersielle programmer (end-user produkter fra for eksempel Microsoft, Oracle, Lotus osv) og programmering som ligger opp mot disse. Dette for å gjøre studentenes lønninger etter endt utdanning så gode som mulig (god reklame), og for å motta produkter, foredrag og annet skolemateriell fra produsentene til gunstig pris. So what? I senere tilfeller kan dette faktisk medvirke til at studentene tar gale beslutninger og velger kostbare og dyre systemer som, alt i alt, er skikkelig overkill for å løse en gitt oppgave.

De offentlige skolene vektlegger i større grad generelle prinsipper slik at man får en solid grunnplattform å bygge videre på, og går ofte ikke inn på selve detaljene i programmeringsspråk. De benytter i større grad prinsippet ¿lære å lese for deretter å selv lese for å lære¿. Nå mener jeg ikke det er galt å spesialisere seg. Det er derimot galt å være nærsynt innen hva som finnes av teknologi og av den grunn foreta valg som i det hele tatt løser problemet på en lite heldig måte.

Privat eller offentlig skole - det er ikke å fornekte at miljøet du lever i som student ofte kan være særdeles nyttig senere i livet, ikke minst når du trenger kontakter innen samme bransje. Du vil til og med få kunnskap om dine medstudenter, om hvem som er gode til hvilke oppgaver og hvordan de er som personer. For det er slettes ikke uten grunn at gode IT-firmaer ofte består av ansatte som opprinnelig var en vennekrets med IT som felles lidenskap.

Konklusjonen må derfor være at det lønner seg å ta en utdanning, også innen IT. Men er du ikke glad i skjerm og mus, men mer i den andre formen, ville jeg vært livredd for å kaste meg inn i konkurransen sammen med tusenvis av andre teknologifreaks - som ikke engang klarer å skille jobb fra hobby. I denne verden er det nemlig lite som tyder på at man kan jobbe fra åtte til fire hver dag. Sannsynligheten for at det heller blir åtte til elleve er langt høyere. En amerikansk samfunnsforsker mente fremtidens arbeidsplass ville kunne oppsummeres med to ord: "Hard fun". Og det forundrer meg ikke om han har rett...

Les også:
- Om Livets Skole...
- Når ung og IT går ut på ett...
- Hvorfor smarte piker ikke studerer
- Politikere
- VærdamerKommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish