Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Akrylamid

Akrylamid

Hva er akrylamid? Er det farlig? Hva inneholder det?

Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
29.05.2008

Hva er akrylamid?

- Akrylamid er et kjemisk stoff som ifølge nye svenske undersøkelser blir dannet i stivelsesholdige matvarer under steking og annen produksjon og tilbereding ved høy temperatur.

- I industrien brukes akrylamid som råstoff for produksjon av polyakrylamid.

(Polyakrylamid brukes til en rekke formål, blant annet til vannrensing og som tetningsmiddel. I Norge er stoffet kjent fra byggingen av jernbanetunnelen Romeriksporten (en tunnel), hvor det ble brukt til tetning av vannlekkasjer.)

- På grunnlag av dyreforsøk er akrylamid klassifisert som et sannsynlig kreftfremkallende stoff. I store mengder kan det dessuten skade nervesystemet og føre til redusert fruktbarhet.

 

Hvor farlig er det?

- Akrylamid er ett av mange kjemiske stoffer man utsettes for gjennom mat eller på andre måter.

- SNTs vitenskapskomité anslår at omkring 30 krefttilfeller i Norge pr. år kan være forårsaket av akrylamid i mat.

- Dette er omkring 1% av alle matrelaterte krefttilfeller i Norge.

- Det som er lurt er å redusere inntak av stekt og fritert mat. Som for eksempel stordrikkere av kaffe bør vurdere å redusere inntaket.

- Ved tilberedning av mat hjemme bør forbrukere unngå hardsteking av maten og for øvrig følge stekeanvisningen på emballasjen nøye.

 

Hvor finnes akrylamid?

- Potetchips, pommes frites, kaffe, kjeks, frokostblandinger, brød, barnemat og lomper er verstingene som gir grunn til bekymring.

- Det fins også akrylamid i frityrstekt mat

- Sigaretter

- Og en rekke andre matvarer.

 

Får du i deg for mye akrylamid?

- 40 krefttilfeller per år kan skyldes for høyt inntak av det kreftfremkallende stoffet akrylamid.

- Det vakte oppsikt da svenske forskere gikk ut i pressen våren 2002 og hevdet at en rekke stivelsesholdige matvarer inneholder mye akrylamid, som er kreftframkallende.

- Stoffet blir dannet under oppvarming

- Og i fjor gikk tyske forskere ut og advarte gravide og ammende mot å spise friterte potetprodukter med mye akrylamid fordi en del av stoffet går over til barnet i fosterlivet eller ut i brystmelka.

- Studier som er gjennomført i Canada, tyder på at giften kan dannes ved at aminosyren asparagin og sukkerarten glukose reagerer med hverandre når for eksempel potet blir varmet opp. Nyhøstet potet har mindre sukker i seg og inneholder mindre akrylamid etter fritering.

- Tidligere har norsk forskning vist at poteter som dyrkes langt nord, har høyere nivåer av akrylamid enn potet dyrket lenger sør.

- I fjor klarte sydkoreanske forskere å redusere dannelsen av akrylamid i pommes frites og maischips ved å tilsette vanlig sitronsyre.

- Norske forskere ved Matforsk på Ås har fått tilsvarende resultater ved å tilsette ulike stoffer som senker pH-verdien i matvarene.

(De som ikke vil velge bort pommes frites på menyen, øyner her et håp.)

 

Dette har vi lært:

- Akrylamid er et kjemisk stoff som blir dannet i mange stivelsesholdige matvarer under steking og annen produksjon og tilbereding ved høy temperatur.

- Stoffet er også påvist i sigarettrøyk.

- Akrylamid er klassifisert som et sannsynlig kreftfremkallende stoff.

- I store mengder kan det også skade nervesystemet og føre til redusert fruktbarhet.

- Ved tilberedning av mat hjemme bør du unngå hardsteking av maten, og for øvrig følge stekeanvisningen på pakningen nøye.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil