Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Den trygge veien

Den trygge veien

Kåseri ut i fra Marx' sitat: "Religion er opium til folket".

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
17.10.2008
Tema
Religion


Oppg. 2: I dette kåseriet snakker jeg om religion generelt, men likevel tatt mest utgangspunkt i kristendom og islam.

 

Den berømte kommunisten Karl Marx, sa en gang i løpet av sine glansdager at ”religion er opium for folket”. Dette henviser jo til hvor flott religion faktisk er. Narkomane ruser seg på farlige stoffer, men hva gjør troende mennesker? Jo, de ruser seg på religion. Noe mer uskyldig skal du lete lenge etter. Noen mennesker påstår at ”uten religion, hadde det ikke vært krig i verden”. Dette er jo selvsagt bare misunnelige mennesker, som enda ikke har blitt frelst og som fortsatt søker etter en mening med livet, de søker etter noe ”større” enn seg selv.

 

La oss for eksempel snakke om døden. Spør du de kristne besteforeldrene mine, kan jeg garantere deg at de vil sammenlikne den berømte Himmelen[1] med stor H, med en såkalt bra sydenreise; Jesus møter deg på flyet, dere letter sammen og han følger deg gjennom både ”take-off”, lyset i tunnelen og alt annet som er synonymt med fantastisk og himmelsk. Den eneste haken med denne reisen, er at ikke alle har oppholdstillatelse. Dette kan kanskje minne skremmende mye om innvandringspolitikken i Norge, dette trenger nødvendigvis ikke å ha en sammenheng, men prinsippet går ut på det samme: Er du ikke et bra[2] nok menneske, er det på hue og ræva ut. Og ned. For de som ikke kommer til Himmelen (med stor H) har nemlig et annet alternativ, nemlig Helvete. For å sitere mine besteforeldre igjen, så er det ”kun mennesker som bærer skam og som gjør urett i livet, som havner der”. De pleier også å berolige meg om at jeg og resten av familien min, ikke er en av disse personene. Vi har nemlig fått slik en god oppdragelse, og har plettfrie liv.


 

Tilbake til påstanden ”uten religion, hadde det ikke vært krig i verden”. For noe vas. Da USA med Bush i spissen gikk til krig mot Irak, uttalte han til folket at Gud var med dem i denne avgjørelsen. Der ser du. Så lenge de har Guds støtte og velsignelse, må Irak tåle litt blod og gørr. Prinsippet om at Gud elsker alle, og at alle er like verdt er jo så klart grunnleggende her, og i det store og hele er jo hensikten, som Bush sier selv selv, bare å hjelpe Irak. Dette viser at religion bare er et positivt bidrag til å gjøre ting bedre. Det at Iraks befolkning stort sett er muslimer, burde bare gjøre krigen litt mer spennende og flerkulturell. ”Gud, Allah, Buddha, you name it - alle er den samme guden”, er det noen som sier. Ikke vær redd - så klart er ikke dette sant. Selv om alle de tre nevnte gudene, krever fra sitt folk at de er den eneste guden, så er det som et presidentvalg. Den beste vinner. Derfor bør en ikke se bort ifra at det kan bli litt uenigheter og slossing religionene mellom, men det får en bare tåle.

 

La meg snakke litt om kristendommen. Det er ikke uten grunn at Bibelen er den mest leste boka i verden. Der står det nemlig skrevet mange koselige og spennende fortellinger for hele familien. Min favoritt er nok da Jesus ble født av en jomfru kvinne, og man ikke vet hvem faren er. Her snakker vi intriger a la ”Hotell Cæsar” på høyt nivå. Det er bare så synd at Bibelen bærer en så kjedelig tittel. Jeg er overbevist om at hvis Bibelen hadde skiftet navn, hadde den solgt enda mer. Titler som ”Den store tøyseboka”, ”Hvordan gå på vannet”, og ”Adam og Evas høstkollisjon - bladet er i vinden som aldri før” hadde bare satt den berømte prikken over i-en. Noe annet er hva Jesus hadde på seg. Når en skal representere en hel religion, er det viktig å se bra ut. Som den trendsetteren han var, bar han kjortel, sandaler, hadde langt hår og skjegg. Akkurat som å se Hollywood-stjernene i dag: Minimalistisk og pent. Gud, derimot, velger heller å være mystisk og har aldri vært så veldig glad i rampelyset.

 

Nå over til islam, hvor Allah regjerer. Her snakker vi familieidyll på høyt nivå, hvor mannen liker å vise kjærlighet til kona gjennom vold, jentene i huset slipper det store klesspresset samfunnet har å by på, ved å dekke seg til med burka og andre fine jalla-klær, mens guttene i huset derimot har den store friheten og kan henge på Oslo City og skjekke norske jenter[3], så mye de vil. Dessuten er de sunne vegetarianere, sånn bortsett fra at de spiser kebab da, og de representerer et trygt og harmonisk flerkulturelt miljø. Ellers bygger alle andre religioner på det samme prinsippet: Hvordan leve så bra som mulig.

 

”Religion er opium til folket”. Det er jo ikke til å stikke under en stol, at Karl Marx ikke var noe fan av kristendommen. Men herlighet, tenk om en kunne frelse alle narkomane, voldtektsmenn og kriminelle, og gi dem litt tro, håp og kjærlighet i stedet. Selv om disse menneskene selvfølgelig kommer til helvete, så kan de hjelpe til med å gjøre verden til et bedre sted. Så kan de leve lykkelige i alle sine dager, med altervin og salmesang i erstatning. Amen.


[1] Himmelsk sted i flere betydninger. Guds lekeplass.

[2] Følger de ti bud.

[3] (I følge muslimske gutter) Pyntegjenstand. Brukervennlige. Løse på tråden.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil