Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Novelletolkning av Frode Gryttens "Togsong"

Novelletolkning av Frode Gryttens "Togsong"

Novelletolkning av "Togsong". En novelle skrevet av Frode Grytten.

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
08.10.2009

Presentasjon av bok og forfatter:

Togsong er en novelle skrevet av Frode Grytten. Novella er basert på en sang, en sang av bandet The Blue Nile, som heter ”From A Late Night Train. Novella er hentet utifra novellesamlingen ”Popsongar, som kom ut i 2001. Forfatteren er kjent for sine dikt og fortellinger. Frode Grytten (født 11. desember 1960) er en norsk forfatter og journalist. Han skriver hovedsakelig på nynorsk.

 

Han vokste opp i Odda i Hardanger, og tar i sine bøker ofte utgangspunkt i miljøet i Odda. Senere studerte han i Bergen, og har siden bodd der. En tid var han journalist i avisa Bergens Tidende, men har etter hvert blitt forfatter på heltid.

 

Innholdsreferat fra boken:

I denne teksten møter vi en person som tydeligvis er ensom og lengter etter noe. Det virker som om personen nettopp har blitt dumpet av kjæresten, og han sitter på toget, ser på lykkelige par. Personen vet ikke hvor han er på vei. Toget stopper på stasjonen hvor han vanligvis hadde gått av sammen med kjæresten.

 

Han kan se huset hennes fra toget, men han kan ikke se om det er lys i vinduene. Han ser rundt seg, der sitter det mennesker og røyker og leser aviser. Han setter pekefingeren på vinduet for å prøve å føle på det som er på utsiden, akkurat slik som Bob Dylan gjorde når han satt på toget. Så begynner toget å gå, først sakte men så øker farten fortere og fortere. Toget har kjørt fra stasjonen, og nå er det for sent å gå av.

 

Han forteller at han går fra pub til pub, og det virker som han prøver å slukke sine sorger med alkohol. Han bruker ord som ”nesten oppløst i whisky”. Personen som det skrives om, er av det slaget at han er følelsesladd. Vi hører, leser også at den personen sitter igjen på toget, mens han stirrer ut av vinduet på personene som flyr rundt omkring som noen arbeidsmaur. De løper rundt under paraplyer.

 

Viktige virkemidler og språkbilder i teksten:

- Innledningen i novellen er in - medias res, det vil si at novellen begynner midt i handlingen.

- Det er et vendepunkt i novella. Vendepunktet starter da toget begynner å kjøre.

- Novellen har en åpen slutt.

- Hovedpersonen snakker selv, altså en ”jeg - forteller” fordi han forteller om sine tanker og følelser.

- Brutt kronologi. Det vil si at novellen hopper veldig fram og tilbake mellom tanker, følelser og virkelighet. Det er ingen kronologisk rekkefølge i novella.

- Vi får en indirekte beskrivelse av personene i novellen, vi som leser for ikke vite hvem personene er.

- Ganske mye gjentakelse i teksten. Det repeteres ofte ”det er over – det er ikke over"

 

Avslutning:

Temaet i teksten tror jeg lengsel etter tapt kjærlighet. Personen i teksten er helt ute av seg, og har stor kjærlighetssorg. Han besøker alle steder som minnes om den han tenker på. Han setter seg også på toget, som stanser på ”hennes stasjon” Han vurderer om han skal gå av, men mens han tenker, så har allerede toget kjørt forbi. Han minnes om henne, og vi som leser teksten aner et sterkt savn.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil