Pengespill ødelegger arbeidsmoralen i Norge

En drøfting av økonomiprofessor Arnljot Strømme Svendsen sin tekst om pengespillenes innvirkning på Ola Nordmann.
Sjanger
Resonnerende
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2001.03.16
En drøfting av økonomiprofessor Arnljot Strømme Svendsen sin tekst om pengespillenes innvirkning på Ola Nordmann.

Det er nå 7 og et halvt år siden Arnljot Strømme Svendsen uttalte seg i denne artikkelen om pengespillenes innvirkning på oss nordmenn, men det meste av det han sa er like aktuelt i dag.

Spillene
Siden professor Strømme Svendsens uttalelser er det kommet en rekke nye pengespill. Lotto og Flax er som før, men den vanlige tippekupongen er litt forandret. Det er nå også opptil 3 tippekuponger i uka, og skal man spille på alle blir det mye penger. Hestetippingen er stadig i forandring, og det som før var V5 og V6 er nå V75. Den er kommet til noen nye spill blant annet Oddsen som er uhyre populær. Lørdagskvelds-spillet Extra, selger bra og det nevnte Vikinglotto blir det også brukt en del penger på. Men på en annen side et f.eks. Pengelotteriet og Måltips forsvunnet.

Gevinster og media
Det går tydelig frem av teksten at Arnljot Strømme Svendsen ikke synes noe om økningen i spillingen, og at premiene helt klart er alt for høye. I følge ham er det folk som ikke vil takle å plutselig bli lottomillionærer, noe som sannsynligvis stemmer. Det er som de sier; "Lottomillionærer er ikke som andre millionærer". For noen kan dette å plutselig få mange millioner kroner på kontoen føre til bl.a. at de bruker opp alle pengene på unødvendig luksus, og noen år senere, når pengene er borte, kan de få det svært vanskelig. Professoren refser også media, spesielt NRK, fordi de bruker for mye tid på pengespillene. Hadde han uttalt seg om dette i dag, ville det nok ikke bare vært NRK som fikk refs, fordi de andre TV- og radio kanalene også bruker mye tid på pengespillene.

Arbeidsmoralen
Han er redd for at folks arbeidsmoral svekkes på grunn av spillingen, og at for mange bruker for mye penger på forskjellige typer spill i håp om milliongevinster. Det er fortsatt mange nordmenn som bruker mye penger til pengespillene til bl.a. Norsk Tipping og Rikstoto. Men på en annen side vet nok de fleste at vinnersjansene i f.eks. Lotto er mikroskopiske, faktisk er de 1 til 5379616 p.r. rekke. I Vikinglotto, der de største premiene er, er sjansene helt nede i 1 til 12271512. Det er i Tipping, som også er det mest populære pengespillet, det er "lettest" å vinne. Sjansene der er 1 til 531441. Selv om oddsene for å vinne er så liten leverer allikevel flere hundretusen nordmenn en eller annen kupong til en tippekommisjonær hver eneste dag. De aller fleste vinner selvfølgelig ingenting, men noen drar inn noen småpremier innimellom, og det holder håpet om den store gevinsten oppe. Svendsen mener at det ikke er bra at folk tror at de en gang skal kunne klare å bli millionærer gjennom Norsk Tipping. Han sier at folk isteden må arbeide hardt og målbevisst for å oppnå sine mål, ikke bare håpe på at de en gang har skikkelig flaks. Veien til suksess går ikke gjennom online terminalen, men igjennom utdanning og arbeid. Når folk blir skikkelig skuffet hver gang de ikke vinner, er det fare på ferde.

Norsk Tipping
Norsk Tipping er et statlig selskap som hvert år får inn flere milliarder kroner fra pengespillene sine, Oddsen, Lotto, Vikinglotto, Extra, Flax og Tipping. Men de beholder ikke alt, en stor del går tilbake til premier, noe blir igjen på Hamar, og noe havner i statskassen , mens resten blir fordelt rundt om i idretts-Norge. Uten tilskuddene fra Norsk Tipping ville idretten hatt det tøft økonomisk.

Politikerne
Arnljot Strømme Svendsen liker ikke at staten støtter pengespillene og tjener mye penger på dem, og han er spesielt irritert over at ikke Kristelig Folkeparti går i mot dette. Han mener at slik som KrF fremstiller seg, burde de gått mye kraftigere imot denne type pengedyrkelse, som han selv sier. Han betegner det som "svært betenkelig" at staten skor seg på Ola Nordmanns håp om å bli lottomillionær.

Spillegalskap
Nå i den siste tiden er det handlet mye om spillegalskap. Det er her mest snakk om de som spiller på automater, men det er også eksempler på folk som har spilt opp alt de eier på andre spill. Det finnes folk som har satset alt i håp om å tjene seg rik på Lotto eller Tipping, noe som ikke er noen spesielt god idé. Det kan være at de har brukt litt for mye penger på spillene og da tenker (eller er det akkurat det de ikke gjør?) at da kan de like gjerne bruke opp resten, eller kanskje de var veldig nær ved å vinne og tenker at; neste gang…….

Ikke bare negativt
Det er ikke bare negative ting ved tippingen, det innrømmer også Strømme Svendsen. Som han selv sier; "Jeg skjønner de eldre som synes blodet bruser litt raskere i årene når de setter seg ned med kupongen foran fjernsynet. Den gleden misunner jeg dem ikke". Alle som tipper håper selvfølgelig på å en gang ta hjem den store premien, men de aller fleste kjenner sin begrensning når det gjelder å satse penger på det. Hvis tallene fra 1990 er noenlunde uforandret, så satser de som tipper i gjennomsnitt 30 kroner p.r. kupong og 94% av de som tipper, tipper for under 100 kroner i uka. 100 kroner uka er ikke så avskrekkende mye i dag. Dessuten er det mye mer spennende å se en fotballkamp hvis du har tippet på den. Etter min mening er det mye positivt ved tippingen, men det er også en del negative ting. Selv så tipper jeg vel for i gjennomsnitt ca. 25-30 kroner i uka og innimellom så vinner jeg, men alt i alt så går jeg med underskudd, men spenningen ved å følge med når man har tippet er alltid til stede. Økonomiprofessor Arnljot Strømme Svendsen mener altså at de negative tingene overskygger de positive, en påstand jeg er uenig i. Det er også mye moro med pengespillene, hvis man kan beherske seg.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst