Hudceller hos løk

Biologiforsøk om planteceller.
Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2002.05.01

Problemstilling:

Hvordan er en plantecelle bygd opp?

Hvor stor er en celle?

Hvilke hoveddeler kan du se i mikroskopet?

 

Utstyr:

Mikroskop med utstyr

Dråpeteller

Pinsett

Skalpell

Filterpapir

Jodløsning

Løk

 

Omtrent slik så vi cellene: (tegning mangler)

 

Fremgangsmåte og forklaringer:

Vi hentet utstyret. Skar løs en bit av hudlaget på en løkbåt, som vi skulle studere. Denne biten skulle vi plassere på et objektglass. Som siden skulle dekkes med et dekkglass. For å få hudlaget til å ligge på objektglasset la vi en dråpe vann midt på objektglasset ved å benytte en dråpeteller. For å øke kontrasten i objektet tilsatte vi også litt jodløsning i vanndråpen slik at det skulle være lettere å se alt. Så dekket vi objektet vårt med et dekkglass. For å unngå luftbobler skal du sette det ned på skrå fra den ene siden. Da blir nemlig all luften presset ut på den ene siden. Vi forsøkte så godt vi kunne, men det var ikke helt enkelt. Så vi fikk en liten luftboble, men den var ikke i veien for de videre studiene av objektet.

 

Vi kikket på cellene. (Tegnet over fremgangsmåten). Vi benyttet både liten og stor forstørrelse. Så fant vi en tydelig celle slik at vi kunne studere denne nærmere. Det første vi la merke til var celleveggen. Denne var ganske tykk, men cellen var også en av de største vi kunne se. Ingen av oss kunne observere noen åpning i celleveggen. Inne i cellen kunne vi se cytoplasmaet. Den dekket mesteparten av cellen. Kjernen var en relativt liten, rund flekk i sentrum av cellen. Dens oppgave er å styre aktivitetene i cellen. Her oppbevares også arvestoffet DNA. Siden oppdaget vi også kjerneplasmaet og kjernemembranen. Den kornete substansen vi så er der hvor celleorganellene holder til. Men saftrommet (Vakuole) kunne vi ikke finne.

 

Konklusjoner:

a) Vi har iakttatt Celleveggen, cytoplasmaet, cellekjernen, kjerneplasmaet, kjernemembranen og en kornete substans hvor celleorganellene befinner seg. Vi kunne ikke finne Vakuole (saftrommet), og cellemembranen er ikke synlig hos løkceller.

 

b) Hudcellene ligger tett inntil hverandre. De er spisse i begge ender slik at de danner et mønster som endene passer oppi. Mønsteret kan du se både på tegningene av cellene ,over fremgangsmåten, og på tegningen av en enkelt celle som kommer under konklusjonen.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst