Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Adolph TidemandSkriv ut Utskrift
Liten tekst om maleren Adolph Tidemand.
Bokmål - AnnetForfatter: Anonym
Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Tidemand, ikke O`Tidemand, og heller ikke tobakksfabrikken, men Adolph Tidemand

 

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Adolph Tidemand var en norsk maler som ble født i Mandal i 1814. Han hadde lyst til å bli kunstner. Det fantes ingen kunstskole i Norge på denne tiden, så han reiste til København for å gå på kunstakademiet. Der gikk han fra han var 18-23 år.

Deretter dro han til Italia på studiereise. Men da Tidemand kom til Düsseldorf i Tyskland, likte han seg så godt at han like godt slo seg ned der.

 

Det var moderne blant tyske malere å male bilder som                           viste viktige hendelser (historiemalerier). Tidemand ble inspirert av de tyske malerne, så han malte også slike bilder. Men etter en studiereise  i 1843 til Norge fant han ut at det var gammel norsk historie han ville skildre.

På bildene sine pyntet han ofte på virkeligheten. Han lagde f.eks. fjellene enda høyere, vannet enda klarere og han malte bøndene i bunader i stedet for slitte hverdagsklær. Det som Tidemand gjorde var å idealisere bildene, og det var typisk for den perioden i malerkunsten han hørte til (nasjonalromantikken).

 

Men siden han bodde i Tyskland, reiste han ofte til Norge. Her gikk han rundt og tegnet av det norske folkelivet. Han tegnet skisser av husene, folkene, naturen og draktene. Så dro han tilbake til Düsseldorf og lagde malerier ut av skissene.

 I dag regnes Adolph Tidemand som vår første historiske maler og som en stor skildrer av det norske folkelivet. Han var en viktig maler som lagde mange malerier. Bare Nasjonalgalleriet i Oslo eier over 100 malerier som han har malt.

 

Tidemands store hovedverker eller mest kjente malerier er "Haugianerne" (1852) og "Brudeferden i Hardanger" (1848). "Brudeferden i Hardanger" er en av 5 bilder som Tidemand og Gude malte sammen.

 

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
<bilde>

Logg inn for å se bildet

         "Brudeferden i Hardanger"                             "Haugianerne"
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish