Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Løvens gap

Løvens gap

Analyse av "Løvens gap" og info om forfatterne.

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
15.05.2000


Om forfatterne:

 

Anne Kristin Holt er født i Larvik i 1958. Hun vokste opp i Lillestrøm og Tromsø, men har siden 1978 vært bosatt i Oslo.

 

Hun studerte jus i Oslo og Bergen med kvinnerett som spesialfelt. Etter eksamen i 1986 jobbet hun som programsekretær og ankerkvinne i NRK Dagsrevyen fram til 1991. Parallellt med denne jobben hadde hun også en stilling ved Oslo Politikammer fra 1988 til 1990. Her jobbet hun i hovedsak med voldtekter og barnevernssaker.

 

I 1991 begynte hun som advokat og tre år seinere, i 1994, startet hun sin egen advokatpraksis.

 

Anne Holt hadde også en bijobb som anmelder av kriminallitteratur i Dagbladet i tillegg til at hun holdt flere foredrag for næringslivet.

 

I oktober 1996 ble hun utnevnt til justisminister i Jagland-regjeringen, men hun måtte trekke seg allerede i februar 1997 grunnet sykdom og hardt press fra media. I en pressemelding fortalte hun at hun led av anemi (blodmangel) og hypothyreose (lavt stoffskifte). Dette førte faktisk til at Holt måtte gå til det skritt å fjerne livmoren.

 

Anne Holt er kjent for å være uredd og tøff. Hun gløder for sine hjertesaker, spesielt barn som lider. Kolleger har uttalt at hun er meget populær, dog sjenert, men folk har stor respekt for hennes faglige dyktighet.

 

Hun har to store lidenskaper: fotball og motorsykler.

 

Berit Reiss-Andersen er 44 år. Hun er advokat og tok sin eksamen i 1981. Etter det jobbet hun som førstesekretær i Statens utelendingskontor i ett år. I 1082 ble hun konsulent i Justisdepartementets politiavdeling. Fra 1984-1987 jobbet hun sim politifullmektig og politiadjutant ved Oslo Politikammer. I 1987 fikk hun sin advokatbevilling, og i 1996 ble hun utnevnt som Anne Holts statssekretær i Justisdepartementet.

 

Kort om boka

 

Boka åpner med et smell ingen har hørt, et revolverskudd som dreper Norges statsminister Birgitte Volter; en AP-politiker som har etterfulgt Gro Harlem Brundtland. Volter blir funnet på sitt eget kontor, og det er ubegripeleg hvordan noen kan ha vært der inne å utført drapet.

 

Politiet spør seg naturlig nok om det er politikeren eller privatmennesket Volter som har blitt drept. På et finurlig vis blir det utover i boka klart at det er begge. På denne måten går fortellingen på to nivåer. Det ene nivået tar for seg storpolitikken, mens det andre tar for seg enkeltskjebnen.

 

Birgitte Volter har gjennomgått et turbulent politisk halvår og har blant annet bestemt seg for å sette fart på saken Grinde-kommisjonen jobber med. Denne kommisjonen har som oppgave å finne ut hva som skjedde med alle barna som døde etter å ha fått en vaksine på 60-tallet.

 

Vi blir hele tiden informert om hvordan familien har det og hvordan journalistene jobber med å skaffe stoff. Media følger naturligvis saken med falkeblikk og har sine helt egne fremgangsmåter.

 

Etterhvert som historien utspiller seg blir det flere og flere mistenkte, og etterhvert også en del blindspor.

 

Gåten blir selvsagt løst.

 

Personkarakteristikk

 

I boka møter vi igjen flere av gjennomgangspersonene i Anne Holts romaner. Til tross for den gode kjennskapen både Holt og Reiss-Andersen har til den norske politiske virkeligheten, har de ikke blitt fristet til å hente skikkelser fra virkeligheiten. Men boka har allikevel troverdige personer i alle "stillinger". Holt og Reiss-Andersen har også god kjennskap til både politi- og pressemiljøet. Noe som de nok har dradd mye nytte av under produksjonen av boka.

 

Billy T. er på mange måter bokas hovedperson. Hanne Wilhelmsen som vi kjenner som hovedperson i flere av de tidligere bøkene Holt har skrevet, har i Løvenes Gap kun en birolle som permittert etterforsker. Vi møter også en etterretningsoffiser ved navn Heger.

 

Karen Borg (advokat i tidligere bøker) er for tiden hjemmeværende og har blitt samboer med advokat Håkon Sand (politiadjutant i Blind Gudinne og Salige er de som tørster).

 

Fra pressen møter vi Liten Lettvik fra Kveldsavisen. Hun fikk navnet sitt da hun var liten, men navnet passer overhodet ikke lenger. Lettvik har sine egne måter å skaffe stoff på.

 

Per er sønn av Birgitte og Roy, og eier av drapsvåpenet.

 

Birgitte Volker er statsminister. Det vil altså si offeret i historien.

 

Holt og Reiss-Andersen klarer på en utrolig fin måte å beskrive enkeltpersonenes personlighet ved å å beskrive hvordan de oppfører seg.

 

Miljø, tidsperiode og sjanger

 

Hendelsene finner selvsagt sted i Oslo. Stortinget, Politihuset, avisredaksjonen i Kveldsavisen og hjemmet til familien Volters er med på å lage rammen rundt boka. Forfatterene er dyktige til å beskrive både miljøet og handlingen.

 

Kriminalromanen ble skrevet i 1997. Selve handlingen starter 4. april i 1997, faktisk samme dagen som Reiss-Andersen går av som statssekretær i Justisdepartementet. Det var også denne dagen bokprosjektet startet. Datoen er med andre ord ikke helt tilfeldig valgt.

 

Forfatterne har valgt metoden å dele opp fortellingen etter dato, klokkeslett og adresse. På denna møten kan vi på en bedre måte følge handlinga, og dette fungerer helt etter hensikten.

 

Fortellermåte og særtrekk (tolkning)

 

Som nevnt tidligere er boka oppdelt etter dato, klokkeslett og adresser. Dette hjelper oss å se helheten, og vi mister ikke "grepet" i handlingen gjennom de 414 sidene. Dette vil jeg kalle et særtrekk ved boka.

 

Det at boka handler om drapet på Norges statsminister er også med på å gi boka et særtrekk.

 

Boka går noen ganger bort i fra handlingen. Dette bidrar til å gi oss et panoramabilde av samfunnet Holt/Reiss-Andersen skildrer.

 

Synsvinkelen i boka er allvitende og allvitende autoral. Noen ganger blir personenes tanker og følelser skildret, men stort sett refererer forfatterne handlingen.

 

Boka er spesiell på den måten at det er flere høydepunkter og vendepunkter. Stadig dukker det opp nye spor og mistanker som leder deg til å tro at saken er løst.

 

Av virkemidler finner vi positivt og negativt ordvalg, personlig og upersonlig stil, direkte tale, overraskelser og gjentakelse. Dette tilfører boka en god del spenning.

 

Tema

 

Romanen starter med noe som ikke er helt ukjent i Holt sine romaner; nemlig et drap. Men denne gangen er det altså drapet på en fremstående politiker, statsministeren, som gir boka et særtrekk.

 

Forfatterne tar opp temaer som er veldig aktuelle i dagens Norge: Maktkampen i politikkens bakrom med alt det innebærer av press, rykter, avsløringer og svik. Dessuten skildrer Holt og Reiss-Andersen forholdet mellom politikk, politikernes privatliv og presse på en glimrende måte. Jeg tenker da spesielt på de to nivåene handlingen foregår på; Volters privatliv og hennes stilling som statsminister.

 

Med disse hovedtemaene kan man ikke unngå å skjønne at boka er skrevet som en samfunnskritikk.

 

Boka ble skrevet på den tiden det sto på som verst for Jagland-regjeringen, da sikter jeg blant annet til Fideco-saken med planleggingsminister Terje Rød-Larsen.

 

Men vi kan også trekke mange paralleller til dagens politikk både i Norge og utlandet. Svik og avsløringer finner vi nok av i Washington, og politiske avsløringer har vi også sett en del av i Norge de siste årene. Jeg kan blant annet nevne alle avsløringene POT av vært utsatt for blant annet i Furre-saken.

 

For ikke lenge siden hadde vi også en debatt om hvorvidt media burde skjerme politikeres privatliv.

 

Personlig mening

 

Etter å ha lest boka sitter jeg faktisk igjen med en følelse av å ha vært tilstede. Forfatternes ordspill og evne til å gjenfortelle handling, følelse og tanke er helt utrolig. Boka er fylt av digresjoner som gjør at vi får et panoramaperspektiv på hele historien. De intense forhørene gir oss en meget god fremstilling av hvordan politiet arbeider.

 

Dette er den beste boken jeg har lest av Anne Holt, og kanskje også den beste boken jeg har lest i det store og det hele. Den bærer preg av et godt researcharbeid, og at forfatterne har godt greie på hva som foregår bak kulissene i politikken, media og politiet.

 

Berit Reiss-Andersen har sagt at: "Boken har et realistisk bakgrunnsteppe for en dramatisk kriminalhistorie." Og dette er virkelig sant.

 

Boka kan anbefales på det sterkeste.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil