Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Det moderne gjennombrudd og Georg BrandesSkriv ut Utskrift
Det moderne gjennombrudd og Georg Brandes.
Bokmål - TemaoppgaveForfatter:


Med det moderne gjennombrudd mener vi den forandringen av diktningen og nyvurderingen av den oppgaven en dikter har i et samfunnet, som fant sted i 1870 årene. Bakgrunnen for "Det moderne gjennombrudd" var mange: De nye ideene og den nye litteraturen ute i Europa (spesielt brakt til Norge gjennom Georg Brandes). Samfunnsutviklingen og det "nye" språket hjemme i Norge. Samtidig med de personlige mål hos en rekke forfattere i tiden. Noen av disse var blant andre: Bjørnson, Kielland, Lie, Garborg, Skram og spesielt Ibsen. Diktningen i perioden grep direkte inn i politikken. Den både kritiserte, og oppfordret til handling. Den tok opp samfunnsproblem, og var opptatt av kvinnens, de eiendomslse og andre undertrykte gruppers stilling i samfunnet. Georg Brandes var dansk statsborger og en av Nordens strste kritikere.

 

Det var hovedsaklig gjennom G. Brandes at de nye ideene og den nye litteraturen "kom" til Norge. Brandes gikk til angrep på den reaksjonÀ%.Àre romantikken og hyllet i stede en realistisk, hverdagsfyllt diktning. G. Brandes påvirket mange av Norges strste forfattere. Han hadde altså stor innvirkning på samtidens dikterverk. Georg Brandes hevdet sin mening gjennom de forelesningene han holdt i 1871. De gikk under tittelen:"Hovedstrmninger i det nittende århundredes litteratur". Det mest kjente uttrykket til Georg Brandes var: "Det som viser at diktning i våre dager er levende er at den setter problemer under debatt."


annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish