Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Særemne i barnelitteratur

Særemne i barnelitteratur

Hvordan blir forholdet mellom Gubben og Katten skildret i bøkene, og hvordan er forholdet deres til omverdenen?

Sjanger
Særemne
Språkform
Bokmål
Lastet opp
19.04.2005


Problemstilling:

Hvordan blir forholdet mellom Gubben og Katten skildret i bøkene, og hvordan er forholdet deres til omverdenen?

 

Forord

Mine barndomshelter Gubben og katten, noen helt alminnelige skapninger som gjør det utrolige. Jeg vil si at mitt forhold til bøkene har formet meg, og har uten tvil en stor innflytelse på oss barn. Våre helter var ofte de som bestemte hvem vi ville være. Det er i grunnen pussig å se tilbake på mine helter og hvem jeg ønsket å være. Mye av det som gjør en bok spennende er ofte hovedpersonene, og kanskje mer viktig hvordan kjemien er dem imellom. En annen viktig ting er hvordan deres forhold igjen er til omverdenen.

 

 

Innholdsfortegnelse

Gubben

Findus

Miljø

Bildenes rolle

Skapningene

Språk

Dialoger


Utvikling

Humor

Hovedpersonenes forhold til Omverdenen

Konklusjon

 

 

Gubben

 

Indre personkarakteristikk

Pettersen (Gubben) er en pussig fyr. Han er ofte munter som i boken Gubben og Katten på teltur, Der han og Findus er ute på teltur og fisker abbor. Gubben setter i gang, og Gubbens engasjement skildres. Teltet må opp selv om plassen bare er i gubbens egne hage. Gubben strever og skal ha det opp, som enhver mann burde gjøre forsetter han og gir ikke opp. Oppgaven virke nesten uløselig, men gjennom mye arbeider greier han å bli ferdig til slutt. Når de senere fisker biter abboren på. Gubben prøver og dra opp fisken etter beste evne. Han må dessverre se langt etter fisken, men det setter ikke en stopper for turen selv om han er skuffet.

 

Når gubben skifter humør blir hele bokens stemning også forandret. Ett eksempel finner vi i Gubben og katten på fisketur. Når gubben i begynnelsen sitter og sutrer om været, får alt rundt en trist stemning. Etter hvert som Findus får overtalt Gubben til å bli med på fisketur snus bokens stemning på hodet. Og det som før var kaldt og bløtt har nå blitt til spennende. Bokens stemningen snus, skiftet gjør at fortellingen blir variert og spennende.

 

Den melankolske siden av Gubben kommer mer frem i boken I Gubben og katten på fiske tur. I denne boken sitter han for det mest inne og ser ut gjennom vinduet. Han har plassert hånden under hanken og sukker, ute er været grått og dystert. Gubben vil ikke gjøre noen ting, han vil i grunnen bare se ut vinduet og synes synd på seg selv.

 

Gubben er en dyp fyr med mange sider. Gubbens mange sider gjør at han blir en interessant fyr. Han skifter mellom å være munter, glad, urolig og trist. Humørskiftningene gjennom boken, gjør at boken aldri blir kjedelig. I Da katten var liten skifter Gubben humør fra å være ensom på gården, til å bli en munter og hyggelig fyr. Han ser mørkt på livet og fremtiden. Etter å ha mottatt en katt fra nabodamen som han kaller Findus , blir han straks munter og ivrig. Stemningen skifter fra å være idyll, til å bli rene kaoset da han finner ut at Findus er borte. Det hele løser seg og ender opp med en lykkelig slutt og gjenforening mellom de to. Gubben har mange sinnstilstander som ofte skifter, det er noe av det som gjør at bøkene er så varierte.

 

Sven Nordquist får ett mye større spekter å spille på, ved å la Gubben få mange personlige sider. I motsetning til tegneserie figuren Donald er Gubben en mye mer variert person som gjør at historiene kan handle om andre ting enn uflaks og sjalusi. Ved å ha mange sider, kan man fremstille Gubben som ett menneske med flere sider. Dette gjør at man kan se seg selv, noe som jeg synes er bra.

 

Det som er folkelig med ham er at han er vanlig, man kan trekker paralleller til bekjente som kan være muntre, distré melankolske, rare og oppegående. Det er nettopp dette som gjør Gubben folkelig, hans evner og karakteristiske trekk. Inntrykket man får i denne boken er at livet på gården ikke alltid vakkert. Gubben er til tider distré som fører til Gubbens små uhell i Pannekakerøre. I boken mister litt av hvert av ting som nøkler i brønnen, glemmer å kjøpe mel og lar stigen stå på jordet.

 

 I boken skriver forfatteren: ”Det ble sagt at Pettersen var litt rar folk sier mye. Man vet ikke hva man skal tro. Visst var han glemsk og distré. Helt som alle andre var han jo ikke”.

 

Gubbens ytre personkarakteristikk

Utseendet hans består av hans karateristiske briller, og hans nesten trollmannslignende hatt. Han har ett smil som kamufleres av skjegget og barten, men som røpes av smilerynkerundt øynene. Klærne består av en blå skjorte med hvite striper.

 

Over skjorten han en vest av lær og en grå bukse med ett tau som belte. Ansiktet kan bli svært rødt når Pettersen blir skikkelig sint. Hans øyne er runde med en prikk som pupill.

 

 

Findus

 

Indre personkarakteristikk

Findus derimot er som oftest munter og til tider hyperaktiv. Findus har mange av de samme personkarakteristikkene som ett barn. Han kan være barnslig og oppfører seg som en helt vanlig unge. Alle de forskjellige sinnstilstandene minner veldig om meg, og den jeg var på den tiden. Findus er som en bestevenn alltid klar til å finne på ting og som regel alltid glad. Findus har ikke like mange sider ved sin personlighet, ettersom han er historiens barn.

 

Han kunne vært bror ettersom han alltid stiller opp, som i boken Gubben og katten på revejakt der det står: ”Findus var fast bestemt på å beskytte hønene fra reven, selv om det kunne bety store farer for ham selv”.

 

Og som meg selv har samme personlige trekk, han er rar og til tider lat. Jeg husker hans trehytte der han satt vakt etter rev i boken Gubben og katten på revejakt. Nysgjerrigheten tok overhånd og Findus var fast bestemt på å se denne reven som skremte hønene. Sider ved katten som redsel og nettopp nysgjerrighet er noe av det som gjør karakteren genialt.

 

 Som gubben er Findus lojal selv om han i boken Kakkel i hønsegården skiver ett brev til hanen. Han er misunnelig på hanen som kakler dagen lang og får alle hønsenes oppmerksomhet. Han finner til slutt ut at den eneste måten å få vekk hannen på må være gjennom å skremme den. Han skriver ett brev som angivelig kommer fra gubben. Her står det at hanen kan kun gale ett minutt hver time. Hvis ikke hanen adlyder blir gryten det neste. Dette blir for mye for hanen og dagen etter er forsvinner hanen fra gården for alltid. Gubben uroer seg og begynner å lete. Til slutt tilstår Findus og får litt kjeft, han orker ikke å være lei mer så han ber Gubben om tilgivelse som gubben godtar. Denne boken handler for det meste om tilgivelse og sjalusi. Moralen som er ikke lyg, er noe jeg tok lærdom av. Det som er forbausende er at jeg i 15-16 årsalderen havner oppi så mange lignende situasjoner.

 

Ytre personkarakteristikk

Findus har grønne bukser og to stor grønne øyne. På hodet har han en grønn hatt, pelsen er brun og hvit. Findus ser uskyldig ut og appellere til mange barn som er dyreinteresserte.

 

Han har ett søtt smil og en sort nesesom han flittig bruker til å lukte på alt mulig. På nesen er det Værhår struttende ut til begge sider. Hans store føtter brukes til å springe fra skremmende okser. For Findus er jo omtalt som Verdens raskeste katt, i hvert fall når han gidder.


 

 

Miljø

Bokens miljø er trygt, og omverdene er tilsynelatende liten. Det meste dreier seg om Gubben og kattens liv på gården. Gården har tre røde små hus, de er bygd slik at de står i en hestesko. Hovedhuset er i midten, vedskjulet til høyre og hønsehuset snekkerbua til venstre.

 

Vedskjulet er nesten ikke nevnt i noen bok utenom i Gubben og katten på fisketur der katten lurer gubben til å tro at han sitter fast mellom vedkubbene. Pettersen lar seg lure og blir til slutt med på turen.

 

Snekkerbua er sentral i mange bøker, deriblant Gubben og katten på revejakt. Gubben lager i bua en falsk høne, som han stapper full av pepper. Målet er å skremme vekk reven og la det igjen være trygt på gården. Findus er som regel med på alt som skjer i snekkerbua, han hopper rundt og røre alt mulig. Det er her mange av tingene skjer, rommet er fylt på randen med rare ting. Katten virker alltid glad i verkstedet, her får han hjelpe gubben med ting han trenger hjelp til. Bua er en plass der Gubben og katten får hjelp av hverandre.

 

 

Bildene

Bildene formidler og forsterker alt det rare og originale i teksten. Ett eksempel er Gubben og kattens juletre. I boken Gubben og Katten får julebesøk får man ett forsterket inntrykk av hvordan treet ser ut, for teksten skildrer men utelater detaljer. På tegningene kan man allslags juletrepynt som skruer, termometer og Fantomet. Detaljene er noe av det som slår deg, hvor mye arbeid det er lagt i bildene er helt unikt.

 

Hvert eneste bilde er ett kunstverk, bildene er vakre og koselige. Det koselige er det unike med bøkene og gjør at de er perfekte til godnatt historier eller vanlig lesning. Tegningene er også en finurlig ting med bøkene. Bildene forteller sin egen historier gjennom alle skapningene og man kan se driver på med sitt.

 

Eksempelet er fra boken Pannekakerøre der man først får se hvor fortvilt gubben over att alle nødvendige ting som pumpe og nøkler er vekke. Humør endringene skjer fort gjennom bildene, man se de finurlige ansikts utrykkene og gubbens kroppsspråk. Tegningene får gubben til å virke mer engasjert og livaktig. Hvordan en lett stresset gubbe ser ut kan ikke forklares likegodt gjennom teksten. Gjennom å visuelt vise gjennom ansiktsutrykk og omgivelser blir alt mer virkelig. De understreker det teksten sier gjennom å tegne Pettersen sint, glad og ensom.

 

Uten tegningene hadde ikke Findus hatt den samme posisjonen i min barndom som han hadde for meg. De tingene som formidles best med bilder er situasjoner som i boken Pannekakerøre. Findus kommer litt molefonken ut fra huset. I halen henger det en gul og rød gardin bundet fast i halen etter oppfordring av Pettersen. Han hopper rundt og varmer opp, alt skal være klart til avledningen av oksen. Fliret til Gubben gir ett inntrykk av hvor sykt dette er og slike øyeblikk er noe av det jeg husket best fra bøkene.

 

Det formidler også mye, stemningen kommer frem gjennom farger og tegninger. Bildene formidler ro og stillhet, alt ordner seg til slutt, bare mann løser det ordentlig.

 

Et av bildene jeg aldri vil glemme er når Pettersen og Findus sitter på benken i hagen. Solen forsvinner bak fjelltoppen og himmelen blir farget gul og oransje. Fuglene synger, små grønne troll triller rundt på plenen mens sveivegrammofonen slipper ut lyder. Katten sitter med ett kakestykke i hånden og slikker av kremen oppglødd som en hver katt ville gjort. Pettersen sitter lett henslengt på benken og nyter utsikten og kaken. Bildet viser hvordan forholdet deres, uavhengig av problemer og rot alltid holder seg.

 

Andre bilder formidler iver og stillhet som bildet ved dammen i Gubben og katten på teltur. Gubben står på bryggen, i hendene har han en snart helt bøyd fiskestang, øynene er store som plommer. Der opp fra vannet kommer enn kjempeabbor, Findus står helt stiv på bryggen med ett forskrekket ansiktsutrykk. Himmelen er grå og overskyet med innsekter som surrer omkring i lufta. Horisonten kan man se trekkfugler på vei mot varmere strøk. 

 

 

Skapningene

Noe av det spesielle med Gubben og katten bøkene er tegninger av små skapninger. Hver gang jeg leser bøkene blir jeg overrasket over de utrolig finurlige tegningene. Overalt kan man se små skapninger sloss, leke eller le. Det er surrealistisk, tingene de gjør som å spise eller måke snø er genialt, og skaper interesse for fortsettelsen. Noe av det geniale er den balansen mellom surrealisme og virkelighet.

 

Når Gubben driver på med hugging av juletre kan man se fugler stå på ski og falle. En liten elg driver på med løping, hakk i hjel ligger ett grønt troll. Det fortelles ofte to historier, en om Gubben og katten, og en om skapningene på gården.

 

 

Språket veksler mellom dialoger referat, skildringer

Ett annet eksempel på dette er i boken gubben og katten på telt tur da Findus maser nok slik at han får viljen sin, nemlig sin aller første telttur. I det hele tatt å gjøre dette er noe jeg og min far gjorde av og til. I boken beskrives dette veldig godt ”Findus lå alene i teltet. Det var spennende. Det er ett spesielt lys i et telt og et spesielt mørke. Lydene er også annerledes. Han hørte den svake raslingen fra trærne nesten like som utenfor, bare på en annen måte. Både tydelig og dempet på samme tid. Ja, han hørte faktisk enda bedre hver lite knepp og sus. Han anstrengte seg for å finne ut hva det var for en slags lyd. Men hvor mye han enn lyttet, var han ikke helt sikker på hva det var han hørte. ”

 

Dialoger

Samtalen er også noe jeg ikke kan unngå og komme inn på. For språket i denne boken er svært lettlest samtidig som det er krydret med underfundigheter. Ett eksempel på dette er samtalen mellom Pettersen og Findus da de skal lage kake til Findus sin andre bursdag. Findus mener at en kake i det minste må ha minst 5 lag med krem ellers kan det ikke telle. Gubben mener at når man har bare tre bursdager i året skal det ikke spares på noe. For meg er dette det jeg vil karakterisere et som ett godt far sønn, katt mann forhold. Alt for å gjøre enn ellers vanlig dag til noe spesielt.

 

Utvikling

Den boken jeg liker best må være Da katten Findus var liten hele boken handler om hvordan gubben og katten møtte hverandre. Stemningen er blandet, munterheten tiden rett etter gubben har mottatt katten som er en liten søt pelsdott. I begynnelsen av boken kan ikke Findus ikke snakke til gubben. Pettersen er litt skuffet, men tror at hvis han bare snakker nok vil Findus lære. Gubben som før var en litt ensom fyr er nå blitt både munter og omsorgsfull. Denne overgangen for Gubben er spennende og skildrer hvordan forholdet begynte, og nesten sluttet. Findus går seg vill og er livredd for å bli spist av grevlingen. Coveret på boken er fint, Gubben går rundt på gården og roper på katten, i en liten boks sitter en livredd Findus med hjertet i halsen. Rundt huset kan man se grevlingens nysgjerrige ansikt. Det geniale med dette er at alle barn har opplevd en eller flere slike episoder. Jeg kan se meg selv i mitt første møte med hunder, vettskremt satte jeg meg ned i grein og nektet å røre meg, en traumatisk opplevelse jeg fortsatt sliter med. Boken viser at uvitenhet skaper redsel og fordommer som til slutt kan løses.


 

I Norge rundt 30tallet var mange livredde fargede, mange av redslene har skapt fordommer som ennå eksisterer den dag i dag. I denne boken skjer det en utvikling, utviklingen fra å være baby til å bli unge.    Findus vokser som person og utvikler sider i sin personlighet som frykt, glede og nysgjerrighet.

 

Bokens siste bilde må være det bilde som formidler mye om forholdet. Gubben siter og løser kryssord med brillene på nesen og smile rynker rundt øynene. I hans fang sitter Findus med ett vidt smil om munnen, hatten på snei og beina på bordet. Han bare sitter der, vil ikke gå, bare sitte med Gubben.

 

Humoren

Humoren i bøkene blir brukt til å skildre forholdet mellom Gubben og katten. Et eksempel er Findus sitt forsøk på å muntre Pettersen opp ved å late som han er på en fisketur. Alle slags fisker blir dratt opp fra gulvet, utrolige farger og former kommer opp fra gulvet. På dekk står Findus å drar inn den ene stor fangsten etter den andre. Ved hjelp av fantasien får han Pettersen på en liten reise inn i dagdrømme land der alt kan gjøres og ses.

 

 

Boken balanserer mellom virkelighet og fantasi. På alle tegninger er det små skapninger i alle slag farger som leker, ler eller drive på med tull. Skapningene gir boken en sjarm. Skapningene er helt surrealistiske og man finne alltid nye detaljer med bildene. Når pappa leste fra bøkene husker jeg at jeg alltid så etter nye ting. Nye skapninger, hus eller dyr som jeg ikke viste fantes. Gubben og Findus kan ikke se ”dyrene”, de bare er der. Det er noe av det som er så underlig, den grensen mellom realisme og surrealisme fascinerer meg, og gjør at jeg synes boken blir mer interessant.

 

Humor i teksten er for det meste slap-stick humor. Ett eksempel er Gubben og Katten får julebesøk, her er det en situasjon som jeg fascineres av. Dilemmaet rundt dette å hendte og hugge eget juletre. Findus maser og ombestemmer seg hele tiden om hvilket tre som er finest. Findus dytter til en stresset gubbe som mister balansen og faller. Han blir dyttet på en kjelke som raser ned en bakke med Gubben som last. Turen ender brått ved at kjelken treffer en stein og Pettersen brekker ett ben.

 

Ett eksempel på bokens gjenkjennelseshumor er fra Pannekakerøre. Man kan hele tiden kjenne seg igjen i situasjoner som når hele tiden glemmer ting. Alt blir plutselig borte, og hvor eller hvordan tinge har forsvunnet husker Gubben ikke. Han er distré og stresset, noe som noen en sjelden gang er i mitt hjem..

 

Hovedpersonenes forhold til omverdenen

Omverdenen forandrer seg, dette er litt rart å se, for eksempel blir Gustavsen fremstilt som lite hyggelig og litt små sleip i boken Gubben og katten på telttur. Findus drømmer om han i boken som en kjempe gjedde med hatt som ikke akkurat er noe særlig pen.

 

En helt ny side av naboene kommer frem i boken Gubben og katten får julebesøk. Gustavsen virker glad og gavmild, han dekker det tomme bordet med ribbe, gravlaks og medister pølser. I julen er alle ekstra hyggelige, og Pettersens ellers sure naboer hjelper til. Man får ett ikke så ensformig bilde av gårdens omverden. Når til og med Gustavsen går rundt Pettersens juletre, får man en liten følelse av jul.

 

ett av de mest fantastiske bildene er coveret til boken, der Gubben og katten sitter inne og baker pepperkaker, juletreet er pyntet med lys og nisse på flasker og verktøy. I vinduet kan man se litt små utydelige ansikter som står og smiler. Ett perfekt illustrert bilde der budskapet om at julen er tiden for omtanke og empati komme sterkt frem.

 

I denne boken bryr omverdene seg om de to skruene på gården, de støtter hjelper Gubben som har forstuet foten. Julen fører Gubben og katten sammen, Det ser mørkt ut men ordner det. Ett slikt forhold skal settes på prøver og uten kamp blir ikke belønningen den samme. For i begynnelsen blir julen som er familienes høytid blir satt på prøve ettersom de mangler mat og tre.

 

 

Det hele satt på hodet og det løses akkurat slik to venner skal løse det ved hjelp ab samarbeid og oppmuntring. Hele boken har en melankolsk stemning helt frem til selve julaften da alt blir til en kjempefest med mat, venner og til og med julesanger rundt det noe merkelige juletreet.

 

Gårdens naboer legger ikke noe særlig merke til Gubben, han er bare en gammel mann som går rundt på gården og snakker til Findus.

 

Hønene virke også som venner for begge hovedpersoner og dette gir inntrykk av at det er ett samfunn på gården som en hel stor familie. Familien dreier seg for det meste om gubben og katten, men hønene vil alltid våre med på eventyrene på godt og ondt. I boken Gubben og katten på telttur insistere hønene på å få være med, de lover å hjelpe til. Løfte viser seg å være umulig og holde, de bare hopper rundt, snakker og slakker.

 

Konklusjon

”- Du er vert fall min aller beste venn! Sa Findus fornøyd.

 - Mhm, nikket Gubben og lo. – Slik er det ”

 

Man kan se på Gubben som Findus sin far. Han verner alltid om Findus og hjelper han. Pettersen kan både sette grenser og gi omsorg der det trengs. Han passer på katten slik at ingenting skjer med ham, og er fortvilt når han Findus forsvinner. Han er ivrig til å prøve å lære katten å snakke, og blir med på det meste som Findus vil gjøre.

 

Det andre er vennskapet, de to er beste venner og ingenting kan skille dem. De gjør alt sammen, fra å fiske abbor til å lage falske høner. Ett liv uten Gubben er utenkelig for Findus, ett liv uten en bestevenn som Gubben. Balansen mellom kameratskap og far – sønn er noe av det som gjør forholdet så interessant. Det gjør at det ikke blir monotont slik at de mange problemene og utfordringene løses forskjellig.

 

Gubben og kattens forhold til omverdenen er avslappet. De bryr seg for det meste om livet på sin egen går, og lite om folkesnakket. Andre får leve sitt liv uten at de blander seg inn. For venner har de nok av, hverandre og hønene.

 

Disse bøkene er tidløse. Jeg tror bøkene vil bli flittig lest i mange år fremover, slik at eventyrene om Gubben og katten aldri glemmes.

 

Jeg vil avslutte med ett dikt jeg skrev, som jeg syntes beskrev gubben og kattens forhold.

 

I toppen av treet

Og Bena plantet i jorden

Homogen

Underfundig sang

I barnemunn

 

 

Etterord


Jeg ser tilbake på arbeidet som slit, og til tider kjedelig. Arbeidet var også stressende, pågrunn av jeg tok ferie i julen og la arbeidet vekk. Etter jul var det prøve og fremføring jeg måtte øve på men det gikk til slutt. Jeg syntes jeg valgte en inntresant problemstilling for meg selv. Jeg ble motivert, og kunne lese bøkene opp til flere ganger uten å gå lei. Bøkene var korte slik at jeg rakst kunne finne eksempler fra boken.Det jeg lærte var hvordan ett særemne skulle bygges opp, jeg selv føler at prosjektet har hjulpet meg til å bli en litt bedre skribent. Oppgaven gjorde at jeg begynte og tenke på hva jeg lest som liten og fikk utdypet meg i det. Jeg seier meg nå fornøyd med den oppgaven jeg har laget og håper på at du finner det inntresant.

 

 

Kilder

 

Bøker

Gubben og Katten får julebesøk

Pannekakerøre

Da katten Findus var liten

Gubben og katten på telttur

Gubben og katten på revejakt

Gubben og katten på fisketur

Gubben og katten og hanespetaklet

 

Personer

Torolf Nordbø

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil