Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > En amerikansk tenåring har sett...

En amerikansk tenåring har sett...

Reklameanalyse av "En amerikansk tenåring har sett..."

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.06.2000
Tema
Tegneserie


Under Marvel Comics storhetstid på 1950-60 tallet hadde Stan Lee og Jack Kirby så mange titler og helter å holde styr på at de måtte få tak i flere medarbeidere. De trengte både manusforfattere og tegnere og det var da Stan Lee oppdaget den unge Roy Thomas’ forfattertalent. Roy William Thomas ble født i november -40, ogsom ung mann flyttet han fra Missouri til New York i 1965, og jobbet litt for DC da Stan Lee tok kontakt med ham. Foruten å bli fast manusforfatter til tegneserien "the Hulk" fungerte han også som assisterende redaktør. Allerede i -72 ble Roy sjefredaktør i Marvel da Stan Lee ble utnevnt til forlagsredaktør. (Blant Roy Thomas’ utallige manusverk, kan blant annet nevnes at han i -83 stod for manusskriptet til den andre Conan-filmen "Conan the Destroyer", og i 1993 skrev han tegneserie- versjonen av Coppola-filmen "Bram Stoker’s Dracula"). Stan Lee oppmuntret Roy til å skape sine egne prosjekter, og Roy tok ham på ordet og i -69 fikk Roy tak i rettighetene på Robert E. Howards Conan. Roy manusforfattet Howards heroiske eventyr i kronologisk rekkefølge og han fylte tomrommene med egne fortellinger. Thomas var utrolig fasinert av Howards Hyborske tidsalder.


 

"En fiktiv verden der trollmenns magi herjer, der ånder og monstre lever, der menn er barske krigere og kvinnene er vakre. En følelse av fjern fortid, men også følelsen av fremtid på en annen planet eller i en annen dimensjon." Det var ikke bare fortellerteknikken til Thomas som var så fengslende når det gjaldt sverd&magi-seriene i Savage Tales, Savage Sword of Conan og Conan the Barbarian, men også han sjelfulle valg av tegnere. Både Roy og Stan hadde allerede funnet tegneren til Conan; John Buscema. Men forlagets grunnlegger Martin Goodman satte foten ned og ba dem finne en rimeligere tegner, for å utligne de høye kostnadene på R.E.Howard-rettighetene. Neste tegner de hadde for øyet var Gil Kane men han var også for dyr..! Roy søkte derfor i en heltannen retning og fant den unge talentfulle og tegnesugne Barry Smith. Barry Windsor Smith (mai -49) var en ung engelskmann som på slutten av 60- tallet dro over Atlanteren og begynte som tegner i Marvels stab. Roy Thomas så hans potensiale og ga Barry full kunstnerisk frihet i sin tegnestil. Conans eventyr ble utgitt fra 1970-73 med Barry som fast tegner, og han utviklet fort en ny og flott Marvel-stil med hyppig bruk av filmatiske klipp og vinkler. Barry forlot Marvel da han ikke fikk godt nok betalt i forhold til all den tid og arbeid som lå bak hans Conan-serier, og fra 1973 og frem til 1981 overtok John Buscema som fast Conan-tegner. John Buscemas tegnestil er ganske forskjellig fra Barry Smiths. I følge Stan Lee har John Buscema en utrolig evne til å levendegjøre figurene i tegneserie- rutene slik at teksten nesten blir overflødig... Han har den mer klassiske Marvelstilen og bruker ikke de samme virkemidlene som Smith. Mens Smith brukte veldig mye skraveringer og detaljrike omgivelser, holder Buscema seg til rene flater og kontrast-spill mellom svart og hvitt og med dramatiske vinkler og svulmende muskelspill. Disse to tegnerne har på en måte utviklet hver sin Conan-figur. Mens Smith skapte en slank, elegant og nesten litt feminin barbar i pre-Raphaelitisk stil, presenterte Buscema sin Conan som høy og rank med svulmende muskler og 100% maskulin. Og på grunn av dette har de også fått store uforenelige fanskarer... John er helt klart en av veteranene av Marvels tegnere gjennom tidene, og i tjueårs-alderen begynte han sin karriere som fast tegner i Marvel i 1948. Men på grunn av de kontroversielle økonomiske reformene i Marvel tidlig i 50- årene, ble John - som de fleste andre tegnere i Marvel tvunget ut i frilansing. Samtidig som Marvel var på sitt beste, slet mange tegnere økonomisk. John forlot derfor Marvel og begynte å jobbe i et reklame-byrå, og pendlet omlag seks timer om dagen. Han var på nippet til å selge familiens hjem og flytte da Marvel i 1966 tok kontakt med ham. I Marvel var det nok av tegne-oppdrag og John begynte å tegne serier på full tid.

 

Fordelen med å jobbe frilans nå var at han haddemuligheten til å kunne tegne hjemme. Buscema’s merittliste er uendelig lang, men noen serier er absolutt nevneverdige; Fantastic Four, Avengers, Wolverine, Silver Surfer, Sub-Mariner, Thor, Tarzan og Punisher. Ved siden av Conans faste tegnere har det også vært andre tegnere og tusjere innom. Blant andre Rudy Nebres, Ricardo Villamonte og Tony DeZuniga, der sistnevnte vel er den som er mest kjent. DeZuniga’s første tegne&tusje oppdrag var i "House of Mystery" for Joe Orlando i DC Comics på 60-tallet. I Marvel-seriene har han dukket opp med hyppige mellomrom, hovedsakelig i Savage Sword of Conan, både som tusjer og tegner. I de siste årene har han blant annet tusjet Freejack og Kato.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil