Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Galileo Galileis lov

Galileo Galileis lov

Rapport fra forsøk: Galileo Galileis lov - faller tunge og lette ting like fort?

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
09.01.2006


Del A

* Utstyrsliste:

- liten flat bomullsdott

- små papirbiter

- naturfagboka (evt. andre bøker)

 

* Framgangsmåte:

 Denne gangen samarbeidet jeg med Kjersti og Joachim ØS. Vi skal ha forsøk om tunge og lette ting faller like fort… Når du gjør øvelsene må du huske at du ikke skal bruke så mye energi på å “dytte” ned boka, men du skal SLIPPE den.

1) Vi skal stå på en stol og slippe Nam- boka og en bomullsdott fra samme høyde.     (varier høyden)

2) Nå skal vi legge dotten midt oppå boka (flat) og slippe den. (varier høyden)

Etter at vi har gjort begge øvelsene, gjentok vi øvelsen 2, men denne gangen skulle vi bruke små papirbiter i stedet for bomullsdotten.

 

Del B

* Utstyrsliste:

- 2 kuler ( 1 i bly og tre i samme form og må være like store)

 


* Framgangsmåte:

Vi skal slippe kulene samtidig fra 8 meters høyde (ca)

 

* Figur:

(figur mangler)

 

* Dette så vi:

A

1) Boka og bomullsdotten falt nesten likt, bomullsdotten var så vidt etter. Men hvis vi skal være helt nøye så falt boka først, så bomullsdotten. Litt før de traff bakken skilte de lag fra hverandre… Eller rettere sagt at bomullsdotten skilte lag fra boka. Vi varierte høydene men så ikke store forskjeller.

2) Denne gangen landa begge tinga helt likt. Men vi la også merke til at jo høyere vi

slapp boka og bomullsdotten, jo saktere falt bomullsdotten mens boka falt i vanlig fart.

 

B

Vi så at det stemte med Galileos loven om at tunge og lette gjenstander lander likt! Blykula hadde størst fart til å begynne med, men etter hvert hadde de samme fart og landet helt likt.

 

* Forsøk på forklaring:

Forklaring på hvorfor ting faller ned mot bakken i det hele tatt, er på grunn av jordas tiltrekningskraft etter Isaac Newton (eplet i hodet) Tiltrekningskraften fra jorda prøver hele tiden å trekke et legeme inn mot sentrum av jorda. Det er tyngdekraften som bestemmer hvor fort en ting faller. Tyngdekraft er over alt, og er avhengig av massen.

 

A

1) Jeg tror at boka skal lande først fordi den har større tyngdekraft p.g.a. massen enn det bomullsdotten har. Og det fikk vi se også, selv om det ikke var noen store forskjeller . Grunnen er fordi boka har lettere for å trenge seg gjennom alt lufta som er i veien på vei ned, mens bomullsdotten har mer vansker med å trenge seg gjennom. Men etter Galileo Galileis lov så skal alle gjenstander uansett masse, falle like raskt, hvis vi så bort fra luftmotstanden. (se figur under)

2) Grunnen til hvorfor både den tunge boka og den lette (nesten masseløs) bomullsdotten falt like fort nå, er fordi siden bomullsdotten ligger oppå boka og det er boka som må trenge seg gjennom all lufta. Boka har i det samme tiendels sekund pressa lufta slik at luftpartiklene ikke rekker å komme seg på plass og derfor er det heller ikke noe jobb for bomullsdotten å trenge seg gjennom. Men hvorfor blir det ikke slikt når vi slipper boka høyere opp? Etter min mening, er det fordi når lufta under blir presset av boka så blir denne lufta blåst oppover slik at den på en måte stopper farten til bomullsdotten, og da rekker ikke bomullsdotten å holde følge med boka lenger. Den må derfor trenge gjennom ved hjelp av seg selv… og kommer av den grunn litt etter.

Med papirbiter: Virker egentlig det samme som forklart over. Borsett fra at papirbitene blir “blåst” utover. Det er mulig på grunn av at når boka treffer bakken og da blir det et trykk (brå stopp) slik at alle de papirbitene flyr utover.

 

B

Det stemte altså med det Galileo fant ut. Aristoteles lære var galt. Alle gjenstander faller like fort, så lenge de ikke påvirkes av luftmotstanden. Men det som er forskjellen er at tunge ting treffer bakken med større kraft p.g.a. massen enn lette ting.

 

* Evt. Feilkilder:

Det kan hende at du brukte for mye energi når du slapp gjenstandene, noe du ikke skal gjøre.

På del B, feilkilde dersom de to kulene ikke har lik form

Vind ( for mye luftmotstand )

At vi ikke observerer nøye nok når ting skjer, slik at det kan bli feil resultat.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil