Fosterutvikling

Oppgave om hva som skjer med fosteret fra befruktning til det blir født.
Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.01.24

I denne oppgaven beskrives fosterutviklingen fra egget blir befruktet, altså to uker etter at kvinnen egentlig er blitt gravid. Tidsfristen for abort går da bort i uke 10, altså 12. svangerskapsuke. Fosterutviklingen blir også delt inn i tre trimestere: 1 trimester varer fram til og med 12. svangerskapsuke, 2. trimester fram til slutten av 28. svangerskapsuke og 3. trimester resten av utviklingen.

 

<bilde>

 

1. uke:

Det befruktede egget kalles en Zygote. Denne består av 23 kromosoner fra far (sædcelle) og 23 fra mor (eggcelle), altså 46 kromosoner til sammen, det som er normalt for en celle. Etter bare noen timer begynner cellen å lage en kopi av alle kromosonene, og deler seg. Nå består ”fosteret” av to identiske celler. I løpet av et døgn har disse delt seg igjen, og nå er man oppe i 4 celler, fortsatt identiske. Sånn fortsetter og fortsetter det i lang tid. Allerede etter fem dager er celle antallet blitt 32. Samtidig som cellene deler seg, beveger de seg også ned mot livmoren, hvor svangerskapet skal fortsette.

 

De første cellene som delte seg er som sagt helt identiske. Men mot slutten av uken begynner de å bli litt forskjellige fra hverandre, de har fortsatt samme gener, men brukes litt forskjellig. De cellene som ligger ytterst skal utvikle seg til morkaken* og alle de hinnene som omslutter fosteret, mens de mer mot midten skal bli til selve fosteret.

 

<bilde>

 

2. uke:

Etter en knapp uke når fosteret livmoren og fester seg til slimhinnen. Cellene som danner morkaken og fosteret vokser inn i slimhinnen, og kommer i kontakt med blodårene der.

 

De cellene som skal danne fosteret legger seg som to lag oppå hverandre. Ut i fra hvert av disse cellelagene vokser det en sekk med væske, hvor den ene inneholder fostervann og den andre er plommesekken. Veggen i mellom disse lagene skal bli til fosteret.

 

* Morkaken sørger for transport av næringsstoffer fra morens blod til fosteret og avfallsstoffer motsatte vei.

 

<bilde>
3. uke:

Det er nå det begynner å bli mer komplisert. Cellelaget som ligger mot fostervannsposen danner et nytt cellelag, som legger seg i mellom de to som ligger der fra før. Disse tre cellelagene har forskjellige navn:

- Ektoderm, som ligger mot fostervannet, skal bli til hud og nervesystemet

- Det mellomliggende cellelaget, Mesoderm, utvikler seg til muskler, skjellet og indre organer som hjerte og lunger, og

- Endoderm som ligger mot plommesekken og skal bli til ra

 

I løpet av 3.uke dannes forløperen til ryggvirvelen og nerven som kommer ut under denne og tilhørende muskler. De første blodårene blir også til, og hjertet begynner å slå.

 

4. uke:

Det som skjer i denne uken er at det som før var venstre og høyre kant av fosterplata (de tre cellelagene) gror sammen. Ektoderm (huden, nervesystem) blir nå liggende utenpå, mens en del av plommesekken kommer inne i fosteret. Gjennom navlestrengen har den delen av plommesekken kontakt med den delen som ligger utenpå.

 

I løpet av denne uken er det altså blitt dannet en innside og en utside + en hodeende. Nå kan man også begynne å skimte små armer, bein og et ansikt.

 

5. uke:

Sentralsystemet (hjernen, ryggrad) dannes som et rør som foldes ned fra huden på ryggen (skjer litt før i utviklingen). Hjerne delen vokser fortere enn ryggraden, så når 5.uke er over kan man skimte deler av hjernen. Det begynner også å vokse utløpere fra hjernen som skal bli til øyne, og sanseceller i nesen som skal oppfatte lukt sender utløpere til hjernen for å få overføring av sansesignaler.

 

I tillegg til dette er det masse som skjer i den 5. uken:

- Det vokser nerver fra ryggmarg ut til organene, huden og kroppens muskler, dette kalles spinalnerver.

- Det autonome nervesystemet, dvs. det nervesystemet vi ikke har kontroll over selv, sender ut utløpere

- Hovedpulsåren begynner å fungere, men vil ikke lede blod før i den 6.uken

- Tarmen begynner å vokse og krølle seg sammen i bukhulen

- De første utvekstene av lever og bukspyttkjertel blir syndlig

-

<bilde>
Man kan skimte en liten utvekst foran kloakken (utposning nederst på tarmkanalen) som skal utvikles til penishodet på gutten og klitoris på jenta.

 

I tillegg til alt dette vil nyrene, som i løpet av utviklingen dannes tre ganger, bli endelig nede i bekkenet. Det vil si de nyrene man skal ha resten av livet dannes i 5. uke.

 

Før denne uken starter er fosteret ca 5mm langt, mot slutten av uken er den blitt 9mm.

 

6. uke:

Noe rart skjer i den sjette uken: tarmen tettes. Heldigvis åpnes den igjen etter ca to uker, men hos noen kan dette gå galt. I tillegg til dette begynner nyrene å stige oppover, for de skal ikke ligge i bekkenet, men nedenfor lungene når fosteret blir født.

 

Flere ting er at de tre øreknoklene, hammeren, ambolt og stigbøylen dannes, og lillehjernen begynner å vise seg.

 

Lungene eller lungestilkene deler seg mange ganger i løpet av fosterutviklingen, opp til 3-4 millioner endestykker blir det til slutt. Disse endestykkene kalles lungeblærer, og gjør så oksygen går over i blod. I den sjette uken har denne delingen skjedd 2-3 ganger.

 

7. uken:

I den syvende uken blir ansiktsstrukturene gjenkjennelige, og man kan endelig begynne å gjenkjenne fosteret. Det vokser også fram en vegg som skal skille hjertekamrene fra hverandre, og de får hver sin blodåre, hovedpulsåren og lungearterien.

 

<bilde>
I tillegg til at denne veggen vokser fram, vokser det også to rør som skal bli urinledere på baksiden av urinblæren som dannes, og ryggraden rettes ut, så fosteret vil nå være ca 18 mm langt.

 

Forkalkningen som gjør brusk hardere begynner i denne uken.

 

8. uken:

Etter 2 måneder begynner flere ting å falle på plass. For eksempel får fosteret ledd i albuene, noe som gjør at den kan bøye armene. Fingrene blir også skilt fra hverandre i den åttende uken, og de fleste blodårene ligger der de skal.

 

En annen ting er at armene og beina som i uke 4 begynte å vokse rett ut fra kroppen, dreier nedover og mer i naturlig form. Tarmen som tettet seg igjen i uke 6, begynner også og uthules igjen, og vri seg for å få plass i bukhulen. I tillegg vil det hulrommet med organer inni, dele seg i tre (brysthulen; lungene, hjerteposen; hjertet og bukhulen; tarmene).

 

Fostersekken som hele tiden har ligget inni fosteret, og vokst med den, vil i den 8.uken fylle hele livmoren omkring fosteret, unntatt plassen morkaken tar. Fosteret oppstår i vann!

 

Nå er den lille ”kroppen” blitt 3 cm lang og 8 gram tung.

 

9. og 10. uken:

Mellom forkamrene og hjertekamrene i hjertet er det klaffer som hindrer blodet å renne feil vei. Disse klaffene bindes fast til hjerteveggen, på motsatt side av hjertekamrene, i den 9.uken.

 

<bilde>
Nyrene blir også ferdig med deres reise fra bekkenet til nedenfor lungene, og de ytre kjønnsorganene på gutt og jente begynner å bli forskjellige. Alle organer er nå på plass, og for det meste mangler bare vektøkning på fosteret.

 

11. og 12. uken:

Nå er hjertet endelig for det meste ferdigdannet, og bukorganene har kommet på plass.

 

Hjernens forskjellige deler dannes også, dvs. storhjerne, lillehjerne, og hjernestamme. Hypofysen, en kjertel som vokser fra hjernen (hjernens sjef),

blir syndlig i den 12. uken.

 

I begynnelsen av utviklingen var hjernen og ryggmargen uthulte rør, med væske i. I 10-12 uke blir hulrommene mindre, fordi veggen har vokst så mye, men den vil aldri tettes helt.

 

Etter 1/3 av svangerskapet er fosteret blitt 8 cm langt, enda ikke store tingen.

 

2. trimester:

I løpet av 2.semester får lungeblærene blodårer omkring seg, noe som gjør at de kan føre oksygen fra luften og inn til blodet. Likevel er de ikke helt modne, så hvis et barn blir født i 2.semester kan det få problemer med lungene. Etter 15 uker har nyrene fått sin endelige struktur, og fosteret kan tisse, noe den også gjør. Øynene åpnes noen uker etter 22.fosteruke, samtidig som øyebryn, øyevipper og hår på hodet begynner å gro.

 

En ting som er helt unikt for et hvert menneske, er fingeravtrykk som blir dannet i dette semesteret. Man får fingeravtrykk fordi huden vokser i litt forskjellig tempo.

 

Det er også vanlig å spørre moren om hun vil ha en ultralydundersøkelse. Med den kan man se hva slags kjønn det blir, om den har noen sykdommer, alderen osv.

 

Nå er fosteret blitt 25-30 cm og veier 800g.

 

3. trimester:

I begynnelsen av dette trimesteret er 1 % av kroppsvekten fett. Dette skal forandres til 10-25 % før fosteret blir født, derfor begynner kroppen å bygge opp fettlagrene. Det bygges også opp lagre med glykogen, kroppens sukkerlager, i leveren.

 

Etter den 28.uken kan man se om barnet sover eller er våken. Refleksene, sånn som å svelge, suge, puste og griperefleksen, utvikles også. I tillegg kommer testiklene, som ble dannet høyt i bukhulen, ned i pungen, og hjernen får kontroll over kroppens muskler.

 

Svangerskapet varer i gjennomsnitt 40 uker, altså 38 uker for fosteret. Barnet vil ved fødselen (gjennomsnitt) veie ca 3,5 kg (3500 g), og være 50 cm lang.

 

 

Kilder:

http://www.uman.no/index.php?page=foster

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst