Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Den digitale festning" av Dan Brown

"Den digitale festning" av Dan Brown

Referat fra "Den digitale festning" av Dan Brown med henvisninger til ulike samfunnsspørsmål, samt en kort anmeldelse av boka.

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
11.05.2006


Forfatter: Dan Brown

Originaltittel: Digital fortress

Utgivelsesdato: 1998

Norsk oversettelse av Peter A. Lorentzen i 2005

Forlag: Bazar

Sidetall: 523

 

Offentlig overvåkning og personkontroll øker med fremveksten av informasjonssamfunnet og krigen mot terror. I romanen av Dan Brown avsløres USAs muligheter til å vite hva vi gjør til enhver tid i Den digitale festning.

 

Regjeringens største hemmelighet er at den kjenner alle dine. Dan Browns andre bok, Den digitale festning, bringer leseren dypt inn i den mektigste etterretnings­organisasjon i verden – National Security Agency (NSA). NSA er en etterretningstjeneste i USA som er så hemmelig at mange mener til og med at den ikke finnes, og kaller det NSA – No Such Agency. Den digitale festningen avslører hemmeligheter og bringer frem spekulasjoner på mange fronter om hvor langt regjeringen kan gå når det gjelder å skaffe seg privat informasjon om hver og en av oss. Forfatteren John J. Nance sa det best slik: ”… en nervepirrende historie på grensen av cyberspace, som rutinert utforsker den syltynne linjen mellom å forsvare oss og kontrollere oss." Denne bestselgerboka er spekket med etterretningshemmeligheter og overraskende vendinger.


 

Bakgrunnstoff:

Boken er ikke en del av en serie, men man kan gjenkjenne diverse typiske kjennetegn av Dan Brown i Den Digitale Festning, som er de samme i alle bøkene hans: Han har utrolig mange kapitler! (Ca. 130 kapitler i Den digitale festning, som er på 523 sider, som er ca. ett kapittel per fjerde side). Et annet kjennetegn er at han alltid avslutter kapittelet med et spenningsmoment med helt nr.1 som kun fullføres halvveis, og så i neste kapittel skriver han om noe annet som skjer med helt nr. 2, for å så hoppe tilbake til det første spenningsmomentet igjen med helt nr. 1 i neste kapittel etter der igjen. Brown har nesten alltid to forskjellige historier som flettes sammen på en fascinerende måte og mot slutten blir det som regel en og samme historie. Den digitale festning er kanskje ikke den mest kjente boka til Dan Brown, i alle fall ikke hvis man ser på den i forhold til ”Da Vinci Koden”, som er blitt verdenskjent, men Den digitale festning er etter min mening bedre skrevet og jeg mener helt klart at den eneste grunnen til at Da Vinci Koden er mer kjent enn Den digitale festning, er at den omhandler kirken, og at den stiller seg kritisk til temaer som, evangeliene, Vatikanet og Jesu liv.

 

Kort handlingsreferat:

Da NSAs uovervinnelige supercomputer stilles overfor en mystisk kode den ikke klarer å knekke, blir sjefkryptograf Susan Fletcher – en briljant og vakker matematiker – tilkalt. Det hun avdekker, sender sjokkbølger gjennom maktens korridorer. NSA blir holdt som gissel – ikke med våpen eller bomber, men med en kode så genialt kompleks at den vil lamme landets samlede etterretning dersom den slippes løs. Susan Fletcher fanges i et desperat kappløp, som bringer leseren fra maktens hemmelige korridorer via Tokyos skyskrapere til Spanias mektige katedraler. Hun opplever svik på alle kanter, og må kjempe alene – ikke bare for sitt land, men også for sitt liv, og til sist også for mannen hun elsker.

 

Emnet er aktuelt også i Norge. Regjeringen fremmer i disse dager forslag om økte fullmakter til politiets sikkerhetstjeneste, og det er ytret bekymringer i dagspressen om at disse kan misbrukes. Boka berører viktige samfunnsspørsmål, samtidig som den underholder i velkjent Dan Brown-stil.

 

Beskrivelse av hovedpersonene

Susan Fletcher, er en av hovedpersonene som jobber på NSAs kryptologifløy, og er en rålekker, superintelligent matematiker som er overbevist om at alle koder kan knekkes bare en prøver lenge nok. Hun er et nokså sta vesen, som ikke lar seg manipulere eller skremmes til å tro noe annet en det hun vil, men det var før hun fikk se ”Den digitale festning”. Susan stiller seg kritisk med en gang hun fikk rede på hva ”Den digitale festning er”(En kode som får teksten i det dokumentet den krypterer til å endre seg litt hele tiden, slik at man ikke kan gjette seg frem til koden”), og hevder at noe slik finnes ikke og at det må være løgn. Men da hovedmaskinen til NSA ikke klarer å knekke koden, blir Susan for første gang redd og vet ikke helt hva hun skal ta seg til. Fra å være en kvinne som er hundre prosent sikker på seg selv og hva hun driver med, går hun etter hvert i boken til å bli en person som er avhengig av andre å støtte seg til og hun blir usikker på hva hun egentlig holder på med, og hvem hun skal ta parti med i striden som pågår både innad i NSA og også internasjonalt, etter ”Den digitale festning” blir offentliggjort.

 

Egenvurdering

Personlig synes jeg dette er den beste boken til Dan Brown, og jeg er sterkt uenig i all kritikken som er rettet mot den. Jeg har lest både Da Vinci koden og Engler og demoner, men bare Den digitale festning gav meg den gløden og følelsen av å gjenkjenne meg selv med hovedpersonene på en slik måte at det er nesten umulig å legge fra seg boken. Da jeg først så at det var en 500-siders bok, tenkte jeg: ”oj, denne kommer jeg til å bruke lang tid på”, men når jeg først begynte å lese, klarte jeg ikke å legge den fra med, og jeg brukte under en uke på å lese den. Dette er en bok jeg kan anbefale alle som liker litt IT og data, og også de som bare liker litt action og dramatikk, blandet med en ørliten del romanse. Kjempegod bok!

 

Terningkast 5!


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil