Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Folk og språk i RomaniaSkriv ut Utskrift

Romanias språk og ulike folkeslag.

Bokmål - ArtikkelForfatter:


Rumenerne ser på seg selv som latinere, og på mange måter er det en riktig betegnelse. For språkmessig er Romania som et latinsk land. Rumensk er basert på gammel italiensk eller latin.

 

Men det blir også snakket andre språk i dette landet, ungarsk og tysk i enkelte deler av Romania, og i tillegg brukes sigøynerspråket Romani. Romania har faktisk verdens største sigøyner befolkning. Myndighetene påstår at det bare er ca 400 000 sigøynere i Romania, men FN sier at det riktige tallet er ca 2 300 000.

 

Forholdet mellom rumenerne og sigøynerne har vært svert vanskelig og konflikt fullt, men det har heldigvis forbedret seg litt de siste årene. Sist gang jeg var i Romania, holdt den ene taxi sjåføren vår på å kjøre på en unge. Moren skrek og hylte i panikk, men taxi sjåføren forklarte at det ikke var så farlig for det var bare en sigøyner uansett. Så da kan du tenke deg selv hvor ille forholdet mellom dem er.

 

Rike sigøynere har sponset skoler og frivillig arbeid, og dette har minsket fordommene mot dem. Men fremdeles ser mange rumenere på sigøynerne som tyver og kriminelle. Sigøynerne er uansett en viktig del av Romanias kultur. Mange turister vil se denne kulturen, og sigøynerne viser gledelig frem sigøynerdanser, og sigøynerbryllup.

 

Folkene i Romania har også hatt en del konflikter med Ungarn, og det har ført til mange drap, opptøyer og overgrep. I 1996 skrev både Romania og Ungarn under på en avtale som sikret alle like rettigheter. Siden begge landene søkte medlemskap i Nato og EU, skjønte de at de måtte ordne opp i konfliktene.

 

En del russiske og ungarske mennesker har også bosatt seg i Romania.
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish