Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Juletradisjoner

Juletradisjoner

En innleveringsoppgave i KRL om jul og juletradisjoner.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
28.01.2007
Tema
Jul


Julenissen og hans opprinnelse.

Julenissen stammer opprinnelig fra sankt Nikolaus som levde på Myra på 300-tallet. Dette stedet er nå en del av Tyrkia. Han hjalp barn og unge og ble regnet som de barn og unges beskytter. Han blir regnet som den usette velgjøreren. På tross av den Kristne tradisjon, har den protestantiske kirken sett på Julenissen som en konkurrent til julebudskapet.

 

Julenissen blir bare ofte kalt for Nissen og er ofte fremstilt som en rund mann med hvitt skjegg og i en rød drakt med et sort belte. Han kommer til barna med gaver i ofte en sekk, eller en stor pose. Hvordan Julenissen har fått denne røde drakten er mest sannsynelig pga Coca Cola company har kledd ham slik.

 

Julenissen har ni reinsdyr: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen, og selvfølgelig Rudolf. ”Donner und Blitzen” er tysk for torden og lyn.

 

Julesanger

Det er laget utallige Julesanger oppigjennom tidene. De mest tradisjonelle er ”På låven sitter nissen”, ”Nå tennes 1000 julelys”, ”Glade jul”, ”Deilig er jorden”, ”Bjelleklang”, ”Nå er det jul igjen”. Disse sangene blir sunget mens man sitter ved stuebordet eller går rundt juletreet som er veldig tradisjonelt i mange familier.


 

Juletradisjon i Vest Europa

I land i vest Europa åpner man valigvis julegaver på morningen 25. desember.

 

Nissen på andre språk

Dansk: Julemanden

Amerikansk: Santa Claus                              

Svensk: Jultomten

Tysk: der Weihnachtsmann

Finsk: Joulupukki

Fransk: Père Noël

Færøysk: Jólamaður

Italiensk: Babbo Natale

Engelsk: Father Christmas

Spansk: Papá Noel eller Viejo Pascuero

Portugisisk: Papai Noel eller Pai Natal

Litauisk: Kalėdų Senelis

Polsk: Święty Mikołaj (z Laponii)

Rumensk: Moş Crăciun

 

De syv sortene

De syv sorter er veldig vanlig for mange å bake i jula. Mange synes det ikke er noen jul uten de syv sorter. De fleste gamle prøver å opprettholde denne tradisjonen. Selv synes jeg at disse kakene er litt kjedelige og tørre, bortsett fra den kjempegode goroen. Her er noen av de:

 

Julenøtter

Sirupsnipper

Berlinerkranser

Delfiakake

Fattigmann

Goro

Havremakroner

Hjortetakk

Knekk

Kneppkaker

Kokosmakroner

Kromkaker

 

Dette er jo da flere enn syv sorter, men det et valg man tar før Jul, hvilke man skal bake. I min familie velger vi hvert år(merkelig nok) Sirupsnipper, Fattigmann, Goro, Lefser, Peppernøtt, Kromkaker og Smultringer.

 

Den 24. desember

I de vanlige Kristne familier er det slik at man spiser god mat på julekvelden. De fleste spiser ribbe, kalkun eller en type fisk. Før man spiser pleier man å lese Juleevangeliet som er veldig tradisjonelt. Hvorfor vi leser dette er jeg ikke sikker på men det gir oss informasjon om før Jesu fødsel. Etter man har spist, pleier man å drikke kaffe og spiser småkaker, før man fyrer løs på pakkeåpningen, noe de aller fleste barn synes er det beste med hele jula.

 

Hvorfor feier vi jul?

Veldig mange tenker egentlig ikke over at vi feier jul på grunn av Jesu fødsel. De fleste tenker på jula som en ”holiday” istedenfor en høytid. De fleste tenker på jula som en ferie, med gaver og god mat. Selv så tenker jeg ikke så mye over at dette egentlig var dagen da Jesus Kristus ble født, men når vi kommer til selve juleaften, da begynner jeg å tenke på dette.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil