Startside
Sjangere

Oppgaver og stilerLaste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgavepropaganda.net : Skole & Jobb
Vidkun QuislingSkriv ut Utskrift
Quisling var på okkupasjonsmaktens side under 2. verdenskrig, og ble henrettet for krigsforræderi etter krigens slutt.
Nynorsk - FaktaoppgaveForfatter: Anonym


Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling blei født 18. juli 1887 i Fyresdal. Han var ein norsk politiker og offiser.

 

Quisling utførte eit kuppforsøk gjennom radio. 9. april 1940 troppa han opp i NRK og las opp eit skriv om at han danna ny regjering. Regjeringa til Quisling hadde lite oppslutnad i folket. Allereie 15. april vart ho avsett og Josef Terboven vart innsett som tysk styrar.

 

13. mai 1933 stifta Quisling fascistpartiet Nasjonal Samling. Den offisielle stiftelsesdatoen var 17. mai 1933. NS var orientert mot tysk nasjonalsosialisme og italiensk fascisme, og hadde ein anti-demokratisk politisk struktur. Quisling var partiets «fører», på same måten som Adolf Hitler var det for NSDAP i Tyskland, og Benito Mussolini for fascistene i Italia.

 

Etter krigen blei Quisling dømt for krigsforræderi, ulovlig forsøk på å bringe Noreg under framand kontroll, bistand til fienden i krigstid, ulovleg endring av Grunnloven, medvirkning til drap for deportasjonen av jødane, henrettelsene av Gunnar Eilifsen og Viggo Hansteen, og for å ha nektet å benåde dei fjorten fangane som norske nazimyndigheter lot skyte som represalie etter drapet på statspolitisjef Karl Marthinsen. Quisling blei dømt til døden og han blei skutt på Akershus festning 24. oktober 1945.
annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish