Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Unni Lindell: "Rødhette" og "Prinsesser er rosa om dagen og sorte om natten"

Unni Lindell: "Rødhette" og "Prinsesser er rosa om dagen og sorte om natten"

Særemne om Unni Lindell. Inneholder forfatterbiografi og presentasjon av de to bøkene "Rødhette" og "Prinsesser er rosa om dagen og sorte om natten".

Skrevet i 10. klasse.

Sjanger
Særemne
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.04.2009

Innhold

Innledning av særemne

Forfatterbiografi

Presentasjon av boka «Rødhette»

Presentasjon av boka «Prinsesser er rosa om dagen og sorte om natten»

Avsluttning av særemne. Dikt

Kilder

 

<bilde>

 

Innledning av særemne

Jeg valgte å skrive om forfatteren Unni Lindell av forskjellige grunner. Den første grunnen er at jeg har lest flere av bøkene hennes. Helt fra jeg begynte å interessere meg sånn ordentlig for litteratur har hun vært favoritt forfatteren min. Både fordi hun skriver knallgode bøker, men også på grunn av personen hun er. Hun er liksom ikke som alle andre. Hun har noe magisk over seg. De første bøkene jeg leste av henne var «Annas Barn» og «Sugemerket» Jeg er ikke så begeistret for disse. Det kommer sikkert av at jeg ikke liker klissete fjortisbøker. Derimot noen bøker jeg virkelig liker er krimbøkene hennes. De får hårene til å reise seg på ryggen av skrekk. Som f. Eks. boka «Rødhette». Den har jeg forresten presentert i dette særemnet.

 

Jeg er også interessert i Unni som person. Jeg har fulgt med på intervjuer på TV, og lest om henne i blader. Hun er en person som jeg ganske enkelt ser opp til. Det er vel fordi hun ikke er redd for å skille seg ut, og at hun er en hardarbeidene kvinne. Jeg har vel alltid hatt en drøm om å bli krimforfatter. Å lage egne krimmysterier, som andre kan gruble over. Kanskje kan jeg inspirere andre, like mye som Unni har inspirert meg.

 

Jeg føler at jeg har lært mye ut av dette særemnet. Ikke bare om Unni som forfatter, men også om skriving og litteratur generelt. Jeg liker både å lese og skrive så det har ikke vært noe problem å gjennomføre dette. Det som var problemet mitt var at det ikke sto så masse fakta om Unni på internet. Derfor måtte jeg fordype meg litt mer i forfatterskapet hennes.

<bilde>

Unni Lindell

 

Generell fakta

Unni Lindell er en norsk forfatter. Hun er kjent for å være veldig spesiell. Hun har en annerledes klesstil og er virker som et veldig fjernt vesen. Med sitt mørke rufsete hår og markerte lepper, er hun nesten magisk. Dessuten har hun en syk interesse for katter. Alt dette gjør at hun bare blir mer interessant. Hun har skrevet i alt over 40 bøker. Disse har vært kriminalromaner, ungdomslitteratur og barnebøker. Hun har også gitt ut en diktsamling, flere noveller og en bok med utsagn fra barn. Hun er nok mest kjent for å ha skrevet de syv bøkene om kriminaletterforsker Cato Isaksen. De har også har blitt til film og tv-serie. I løpet av hennes karriere som forfatter har hun samarbeidet med en rekke andre forfattere. F. eks Anne B Ragde, som er hennes bestevenn og rival, med boka «To fruer i en smekk». Hun har også skrevet boken «Kjære Gud jeg har det godt, har du noe ull» sammen med Mark Levengood. Unni har blitt prisbelønnet for sine verk oppover årene. I 1999 mottok hun Riverton prisen for boka «Drømmefangeren». I 1994 mottok hun kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok for boka «Sugemerket». Hun har også blitt kåret til Norges beste ungdomsforfatter av ungdomsbokklubbens medlemmer. 

 

<bilde>

 

DE FØRSTE ÅRENE

Unni Maria Lindell ble født 3. april i 1957 i Oslo. Der bodde hun med sin far, mor og tre søstre. Hun har alltid vært interessert i bøker. Helt fra hun var liten har hun vært glad i å skrive. Allerede som 10-åring bestemte hun seg for å satse på forfatteryrket. Uten å bry seg om at alle i familien mente at forfatteryrket var en guttegreie. Unni gikk på Valler videregående skole i Bærum. Hun var ikke så interessert i å studere, så hun brukte mesteparten av tiden sin til å lese litteratur i lesesalen. Ved siden av skolen jobbet hun i en bokhandel, og interessen for bøker ble bare større og større. Senere utdannet hun seg senere som journalist. Unni er også utdannet som oversetter, og har oversatt en del bøker til fransk og svensk. Det som er morsomt med dette er at hun egentlig aldri besto grunnkurs i fransk. Etter å ha samlet på mange notater i flere år kom hun ut med sin første bok, ungdomsromanen «Den grønne dagen». Den ble godt mottatt blant det norske folk. Siden den gang har hun gitt ut en rekke bøker, og blitt en av Norges mest anerkjente forfattere. Hun er faktisk så anerkjent at man kan ikke gå inn i en bokhandel, matbutikk eller flyplass uten å se en av bøkene hennes.

 

<bilde>

 

PÅ HJEMMEFRONTEN

Unni har klart seg bra på hjemmebane. Til tross for den krevende karrieren. Hun er gift med Per Kristian og har to sønner, Christian og Fredrik. Hun har fortalt i et intervju på talkshowet «Senkveld» at hun prøver å skille jobben fra privatlivet. Hun har til og med satt opp en arbeidstid fra 10-14 der hun er nødt til å skrive. Hun har også sagt at når hun skriver, er det umulig å få kontakt med henne. For da er hun i sin egne lille verden. Hun er bestevenninne med forfatteren Anne B. Ragde. De pleier å treffets mye på fritiden. Selv om de er store rivaler når det gjelder yrket deres. Unni må reise mye rundt og lansere bøker, så hun er ikke så mye hjemme som hun ville likt å være. Noen ganger blir skrivingen påvirket av privatlivet, eller omvend. Unni er tross alt kjent for å skrive ut fra egne erfaringer og opplevelser.

 

SKRIVEMÅTE

Unni Lindell er kjent for å skrive veldig levende. Folk tror på det hun det hun skriver, og man klarer å leve seg inn i det. Hun bruker hele tiden flotte skildringer og metaforer. I ungdomsromanene får hun ungdommer til å kjenne seg igjen i både tanker og følelser. Som f. eks i bøkene «Sugemerket og Annas Barn». De handler om situasjoner ungdommer virkelig kan relatere seg til. I krimbøkene skriver hun veldig inntents og spennende. Hun er flink til å pønske ut spennende scener, og alt hun skriver er svært gjennomtenkt. Det er veldig ofte store vendinger i bøkene, så vi blir alltid overasket over hendelsene. Når hun skriver bruker hun ikke bare sitt eget hode. Hun tar gjerne informasjon fra andre bøker for å skrive egne. F. eks i boken «Rødhette» måtte hun finne fakta fra boken «psykoser og psykoseterapi». På grunn av at en av karakterene i boken var psykolog, og kom ut med ulike uttaleser om psykologi. Hun pleier også å ha små dikt skrevet av andre forfattere rund i bøkene. Oftest foran hvert kapittel. Alltid når Unni skriver er hun en annen person. Sånn som i «Annas barn» der hun er tenåringsjenta Anna. Eller i krimbøkene om kriminaletterforsker Cato Isaksen, der hun er han. Så Unni er god til å leve seg inn i andre folks skjebner.

 

«Hun er etter han med det samme. Hun er raskere enn han, men plastsokkene er glatte. Skalpellen snitter gjennom olajakken hans igjen. Hunden bak stoffet er myk og smidig, den strekker seg og strammes et øyeblikk før knivbladet snitter overflaten. Metallet glir inn i kjøttet, kutter vev og myke blodårer. Eter seg innover for hvert hugg. Tim Karlsen hører en lyd som egentlig ikke er noen lyd. Han løfter hendene for å beskytte seg, men knivblandet snitter opp håndflatene hans.»[1]

 

BØKENE

Hun debuterte som forfatter med ungdomsromanen ”Den grønne dagen” i 1986. Den andre boka hun ga ut i 1987 var «Kongen er pappaen til to tvillinger som heter Gro og Kåre». Det var en ren humor bok. Selv om hun har skrevet ca. 40 bøker, ble hun ikke ordentlig kjent før hun skrev bøkene om kriminaletterforsker Cato Isaksen. Det er skrevet sju bøker i denne serien. Den siste boka hun kom ut med var barneboka «Nifse Nella og nattskolen»(2008). Bøkene hennes har blitt oversatt til 10 språk, eller mer. Så det er ikke bare i Norge hun er kjent.

 

UTDRAG FRA BIBLIOGRAFI:

· Den grønne dagen – ungdomsroman (1986)

· Annas barn – ungdomsroman (1991) - ny utgave 2005: Anna + Didrik = Baby

· En grusom kvinnes bekjennelser – noveller (1993)

· Sugemerket – ungdomsroman (1994)

· Grisen er dekket av svinepels – (1996)

· Slangebæreren – kriminalroman (1996)

· Måneorkesteret – roman (1998)

· Drømmefangeren – kriminalroman (1999)

· Sørgekåpen – kriminalroman (2000)

· Orkestergraven – kriminalroman (2005)

· Honningfellen – kriminalroman (2007)

· To fruer i én smekk – rir igjen – Humor (2007) (sammen med Anne B. Ragde)

· Mørkemannen – kriminalroman (2008)

 

RØDHETTE [2]

 

HANDLINGSREFERAT:

De tre søstrene Carol, Lisbeth og Judith voskste opp hos bestemoren[3]. De bodde hos henne fordi moren deres Lilly ikke klarte å ta vare på dem. Hun hadde både alkohol og narkotika problemer. Den ganske så utrygge oppveksten deres har ført til at de har fått problemer senere i livet. Carol er blitt akkurat som moren, alkoholisert og mislykket. Mens Lisbeth jobber som jordmor og Judith er fotograf. En av disse tre søstrene har en stor, mørk hemmelighet, som ikke må frem i dagens lys.

 

En av søstrene opplevde noe helt forferdelig i barndommen. Hun ble forfulgt av en mann inne i skogen. Han gjorde noe slemt med henne. Mer enn dette husker hun ikke. Hun har fortrengt det meste. Det eneste hun husker var at han var slem, og at han hadde et arr på kneet. I ettertid når hun ser tilbake på denne opplevelsen anser hun seg selv som rødhette, og den slemme mannen som ulven. Det er da alt begynner. ”Pass deg Ulv! Snart kommer rødhette og tar deg!”[4] Denne opplevelsen i skogen fører til at den ene søsteren begynner å hate menn. Hun misliker dem virkelig og mener at de ikke har noen rett til å leve. Så hun fjerner dem rett og slett. Hun anser seg selv faktisk som en husmor. I stedet for rydde av oppvaskbenken, rydder hun bort menn. Alle mordene er nøye planlagt. Først finner hun seg et offer som irriterer henne. Så forfølger hun det, og dreper når de mist venter det.

 

Hun drepte den første mannen da hun var 14 år. Det var onkelen til de tre søstrene. Altså sønnen til mor Berit. Det var bare Carol, Lisbeth og Judith som viste hvordan onkelen var. En ekkel mann, som pleide å komme hjem når mor Berit skulle bort. Onkelen pleide å ha søstrene på fanget og kose med de. Det var på en familiefest da det skjedde. Hun gikk forsiktig opp på rommet han lå på. Han hadde sloknet etter litt for mange drinker, så han lå bare der. Saken var enkel. Så hun drepte han. Siden den gang har hun ryddet flere menn av veien.

 

Alt har gått greit for den ene søsterens spill. Helt til Holger Eliassen, en gammel familievenn, som også er en pensjonert lensmann kommer på sporet av henne. Han blir helt besatt av å finne ut hvem av Marner søstrene som dreper menn. Og etter hvert kommer han nærmere og nærmere en løsning.

 

De tre søstrene møtes igjen i julen. Uansett om de er svært forskjellige, har de et sterkt bånd. Nå når alle tre søstrene er samtidig i Tromsø begynner ting å skje. Det blir utfør flere drap på uskyldige menn. Holger Eliassen starter å snuse rundt de tre søstrene. Han blir mer og mer sikker på hvem som er morderen, så han begynner å forfølge henne. Morderen skriver en dagbok som hun kaller nattbok. Fordi hun skriver bare i den om natten. Hun skriver sine dypeste tanker og følelser ned i den. Det har hun gjort siden hun var 14 år. Altså da hun drepte den første mannen. Alle de syke detaljene på mordene er skrevet ned i boka. Finner noen den er hun fortapt. Men det kommer aldri til å skje.

 

Det fortsetter som en vill jakt. Holger Eliassen er besatt på å få fengslet søsteren. Så besatt at det nesten blir merkelig. Hvorfor? Hvorfor er han så besatt på å ta akkurat denne søsteren? Som en kollega sa til han… «Det finners tusenvis av mordere her i verden. Hvorfor være så besatt av akkurat denne?[5]» Hvis man ser ned på kneet til Holger skjønner man det kanskje. Han har et stort arr på midten av kneskålen.Men pass deg ulv! Rødhette vil ha hevn.

 

PERSONSKILDRINGER

 

Judith Marner

Judith er den mest vellykkede søsteren. Hun jobber som fotograf. Judith har fått i oppdrag å ta bilder til en ny bok, «Norden sett fra luften» Der skal hun opp i et fly, og ta bilder av den nordiske vinter naturen. Hun er bosatt i Oslo, men i julen reiser hun for å besøke de to søstrene i Tromsø. Judith fremstår som en sterk og selvsikker forretnings dame. Nesen feilfri, spør du meg. Hun er veldig opptatt av sønnen til Carol, Willy. Så det første hun gjør når hun ankommer Tromsø er å finne han. Ettersom vi kommer mer innpå judith forandrer hun seg. Den selvsikre kvinnen begynner å blekne. Hun er kanskje feilfri på overflaten i forhold til de to andre søstrene. Men egentlig er hun den med mest problemer. Hun er svært smart. Mester i å pønske ut sleipe planer, og ikke minst å gjennomføre dem.

 

Lisbeth Marner

Lisbeth er den roligste søsteren. Det har hun alltid vært. Hun jobber som jordmor, og er mor til to barn. Det er hun som har måtte ta vare på mor Berit da hun havnet på aldershjem. Altså dra opptil flere ganger i uka å besøke henne. Hun er også den som åpner huset sitt i jula, og lager mat. Så jeg fikk et bilde av henne som en snill og ansvarlig dame. Med god oppdragelse og manerer. Vi merker litt uti boka at hun er svært sjalu.

 

Carlol Marner

Carol er den yngste av søstrene. Og nok den søsteren det har gått dårligst med. Hun misbruker alkohol og piller. Vi merker tidlig at hun er svært slu. Siden hun pleier å stjele medisiner fra sykehuset der Lisbeth jobber. Hun har også alltid diverse unnskyldninger slik at leger skriver ut medisiner til henne. Carol har en sønn, Willy. Han ble send til fosterhjem fordi Carol ikke klarte å ta vare på han. Det som er spesielt med dette, er at Carol har som mål å ikke bli slik som moren. En alkoholisert mor som bare stakk fra ungene sine. Derfor viser hun alltid at hun er svært glad i Willy, og at hun bryr seg om han. Carol var den søsteren som moren likte best. Det får hun vite litt lenger uti boken. Dette fører til at hun får bedre selvtillit. Tankene og oppførselen hennes blir positivt påvirket av dette. Jeg ser for meg Carol som en selvsikker og sterk kvinne, som bare har rotet seg opp i masse problemer. Grunnen til dette, er nok den usikre og vanskelige barndommen.

 

Holger Eliassen

Holger er en smart mann. Han er mester i å løste krimmysterier, og i å ta sleipe mordere. Holger er svært nysgjerrig, så han får nesa opp i det meste. Han er 70 år, og pensjonert. Derfor jobber han selvstendig. Uten noe hjelp fra politiet. Holger er en mann som de fleste kriminelle frykter. Det inntrykket jeg fikk av Holger var at han ikke var helt den han ga seg ut for å være. At han skjulte noe fra fortiden. Noe som ikke tåler dagens lys.

 

Mor Berit

Mor Berit er en veldig sterk og varm kvinne. Hun tok seg av de tre søstrene da de var små, og oppdro dem som om de skulle ha vært hennes egne. I ettertid har hun blitt senil, og ligger på et aldershjem. Der pleier hun å ligge å se opp i taket, og tenke tilbake. Tenke tilbake på da jentene hennes var små, og da ektemannen levde. Høydepunktet er når noen av søstrene kommer på besøk. Eller i jula. Da pleier Lisbeth å ta henne med hjem til seg. Mor Berits største ønske er å finne datteren Lilly. Det eneste hun vet er at Lilly oppholder seg et sted i Oslo.

 

Lilly

Lilly er en kvinne med store problemer. Hun prøvde så godt hun kunne ta vare på de tre døtrene. Men hun innså til slutt at de fikk det bedre et annet sted. Lilly flyttet til Oslo, og fikk seg jobb på et bakeri. Det går ikke en dag uten at hun tenker på de tre døtrene sine. Og hvordan livet ville vært hvis hun hadde blitt i Tromsø. For meg er Lilly en svært god person. Hun har gått igjennom mye. Det er tungt for en mor å måtte gi i fra seg barna sine. Det er trossalt det dyrebareste en mor har.

 

MILJØSKILDRINGER

Det meste av handlingen foregår i Tromsø. Hjemme i leiligheten hos Carol, sykehjemmet der Mor Berit ligger, sykehuset der Lisbeth jobber, i byen, på politistasjonen og ikke minst i Mor Berits gamle hus. Vi følger også Judith når hun reiser hjem til Oslo. Der blir vi med henne til byen, på jobb og hjem i leiligheta. Pluss en del andre steder. Noe av handlinga foregår også på Island og i et fly rundt i Norden.

Handlinga i boka strekker seg over sånn ca. i 1 ½ år.

 

MIN MENING OM BOKA:

Jeg synes at dette er en kjempe spennende bok. Den handler om et ganske uvanlig tema. En kvinne som dreper menn. Jeg liker virkelig at kjønnsrollene er byttet. Det jeg også liker er at Unni holder på spenningen ved å ikke si hvem morderen er før halvveis i boka. Vi leserne får ikke vite hvem morderen er, før lensmannen vet det. Det betyr at vi blir en del av dette krimmysteriet. Leserne får etterforske litt selv, og danne egne meninger. Det er veldig bra. For da får man mer lyst til å lese boka. Det er også dette med nattboka. Vi får vite om alt som foregår i morderens hode. Tanker, følelser og ikke minst hendelser. Det som er enda mer spennende med nattboken, er at vi ikke aner hvem av søstrene som skriver den. Det som er litt rart var at jeg holdt med morderen. Jeg håpet virkelig at hun skulle klare å komme seg unna. Det var sikkert fordi jeg viste om alle tankene og hva som hadde skjedd i barndommen. Hun var virkelig blitt skadet psykisk under hendelsen. Det merkes godt. Alt er skildret veldig bra, spesielt når mordene blir utført. Ingen detaljer er glemt. Dette er en kjempebra bok, som er verdt å lese. Virkelig!

 

<bilde>

 

PRINSESSER ER ROSA OM DAGEN OG SORTE OM NATTEN

Boka «Prinsesser er rosa om dagen og sorte om natten» er en humorbok basert på intervjuer med barn fra alderen 5-10 år. Hun har spurt barn om prinser, prinsesser, konger, dronninger og kongehus. Selvsagt har det kommet mange morsomme svar. Disse morsomme svarene fra barn får latteren til å gå lett. Det er blitt laget 12 slike bøker. Der barn har blitt spurte om å svare på spørsmål fra ulike temaer. Som f. Eks. i boka «Krokodiller snakker ikke Norsk» der temaene er dyr, universet, tidsklemme, vikingtiden og religion. En sambettegnelse på disse bøkene er «Perler fra barnemunn». I 2007 hadde hun solgt over 2 millioner eksemplarer av disse.

 

UTDRAG FRA BOKA:

 

Hvorfor ikke?

«Dronningen er fruen til kongen. Dronninger må være pene. Hvis noen er stygge, kan de ikke bli dronninger. Men da kan de kanskje bli lærere.»[6]

-Mattias, 8 år

 

MIN MENING:

Jeg synes at dette var en kjempe søt og morsom bok. Den er morsom fordi barna sier så masse dumt. Jeg lo hele tiden. Det føltes nesten som jeg leste i en vitsebok. Disse humorbøkene er veldig forskjellige i fra det Unni pleier å skrive. Vi er mest vant til å lese kriminalromanene hennes. Med ulike skildringer og spenningstopper. Men ikke i denne boka. Det er bare rene spørsmål og svar. Overraskende nok er disse like underholdene som de andre bøkene hennes.

 

<bilde>

 

EN FORFATTER

Prøver å finne ord

For følelser og tanker

Tar fatt i pennen

Og åpner seg

 

Ordflommen strømmer

Linje ark blir fylt

Ord blir til setninger

Og følelser blir delt

 

Ut av det blå

En bok så stor

Full av kunnskap

Og spenning

 

En forfatter som Unni

Trenger å dele

 Spenning og mot

Vi trenger å lese! [7]

 

KILDER

 

Fakta:

- http://no.wikipedia.org/wiki/Unni_Lindell

- http://www.aschehoug.no/forfattere/alfabetisk/vis?contentItemId=648957

- http://www.daria.no/skole/?tekst=6691

- http://www.dagbladet.no/lindell/

- http://www.aftenposten.no/alex/litterat/forfatte/lindellu.htm

- http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=186814

- http://www.nrk.no/nyheter/kultur/forfattere/2192908.html

- http://www.nrk.no/nyheter/kultur/forfattere/2192908.html

 

Bilder:

http://pub.tv2.no/multimedia/na/archive/00264/
Unni_Lindell__Asche_264286s.jpg

- http://www.abcnyheter.no/files/images/2007-43/lindell250.jpg

- http://media.aftenposten.no/archive/00836/_lindell_jpg_836972x.jpg

- http://www.media.allerinternett.no/php/obj.phpi?o=23669&w=162&frame=0&ee=

- http://www.vg.no/images/2002/9/11/1031720266.jpg

- http://www.familia-antikvariat.no/bilder/r%C3%B8dhette.jpg

 

Litteraturliste:

Lindell, Unni. Rødhette.Oslo: Aschehoug & Co, 2004

Lindell, Unni. Prinsesser er rosa om dagen, og sorte om natten. Oslo: Aschehoug &Co, 2002

[1] Utdrag side 63 Rødhette - Unni Lindell. For å vise hvordan hun skriver.

[2] Boka «Rødhette» er en actionpreget kriminalroman.

[3] De kalte bestemoren for mor Berit.

[4] Sitat brukt på første side i boken. Dette sitatet beskriver egentlig hele handlingen i boka.

[5]

[6]

[7]

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil