Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Dette tenker FN om miljø

Dette tenker FN om miljø

Her har jeg skrevet litt om FN og hva de tenker om miljøpolitikk.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
09.11.2011


Tusenårsmål nr. 7 handler om å sikre miljømessig bærekraftig utvikling.

 

<bilde>

<bilde>

 

Miljø

Hvis vi ser litt bakover i tiden, ser vi at menneskene har gjort stor forandring på naturen, men dette er ikke noe nytt tema. Tidligere var miljøutfordringene lokale, og man greide og raskt rette ganske greit på det, men etter den industrielle revolusjon ble det for stor påkjenning for miljøet, og vi får global oppvarming som ett resultat.

 

Endringene er urettferdige fordi de påvirker andre land en dem som forurenser miljøet. Vi i Norge er ikke rammet like hardt som de andre landene i verden selv om vi forurenser mye mer. Menneskenes spor og forurensing går og ødelegger mer og mer over hele verden, men de rike landene ødelegger verden for de fattige ed å forurense utenfor sine egne grenser. Klimaendringer rammer rett og slett urettferdig, og treffer de som har minst skyld.


 

Fattige land med jordbruk blir mer skadet av klimaforandringene enn oss, fordi der er det mer som kan bli ødelagt av flom og tørke enn rike land, noe som er veldig urettferdig, ettersom det er de som lager maten vi spiser uten å forurense.

 

Miljøsaken er komplisert. Selv om vi vet en del om hvordan vi påvirker jorda, men vi vet litt for lite om hvordan vi skal passe på jorda og hvor grensene til jorda går, men vi vet bare hvordan skade vi gjør på jorda. Klimaendringene gjør også seg selv verre. Ett eksempel på dette er at jorda blir varmere, det blir mer vanndamp i atmosfæren, som gjør at det blir varmere og det kommer enda mer vanndamp.

 

Vi vet med sikkerhet at vi ikke kan ødelegge så mye som det vi gjør nå, og vi har oppdaget att vi kan ødelegge ganske mye uten umiddelbare endringer, men vi har begynt å merke det lille som ble ødelagt for noen år siden, så om noen år til vil vi få enda større endringer i miljøet, på grunn av at vi ødelegger mye mer nå enn man skulle tro. Derfor er det viktig og gjøre endringer nå, og minske utslippene, for selv om 3-4 år vil det fortsette å bli verre for det tar lang tid å snu de store endringene vi har gjort til nå, så skal det fikses så må noen begynne nå.

 

<bilde>

Flom på Haiti.

 

Klima

De største problemene med klimaendringene er at det blir dårligere halse mer ekstremvær og flom med tilhørende tørke.

 

Dette betyr mindre mat og mer flom, noe som vil gå ut over alle, i tilegg til mer sykdom. Vi har allerede sett hvor farlig klimaendringene er. Vi ha alle rede sett hvor mange hetebølgen gjorde i fjor. Man skulle nesten tro at naturen var i ferd med å rette opp nå, men det har aldri økt så fort med klimagasser som det det gjør i dag.

 

Hvorfor blir det varmere?

Det finns en del gasser i atmosfæren naturlig. Men de er lagd for å holde vekk stråler, og holde på varmen. Men når vi produserer for mye av de blir det for varmt, og det blir ikke levelig her.

 

Menneskene har skylda.

Med innganger av den industrielle revolusjon, var det 280 milliondeler av atmosfæren som var disse gassene. Siden da har vi begynt å lage mer og mer av dette i samfunnet, nemlig fosilt brensel. I Norge kommer det meste av elektrisitetsforsyningen fra vannkraft, men i de fleste land kommer denne forsyningen fra kull.

 

For at vi skal få temperaturen til å synke igjen og stabilisere miljøet til det normale, må vi oppfylle disse kravene:

1) Gjøre sånn at det er bare mellom 350- 400 milliondeler, som er under 0,5 % CO2. Målinger viser at dette er allerede nådd på Svalbard, og det kommer fortsatt mer CO2.

2) Redusere de globale utslippene med 50 til 85 % innen 2050.

 

Hvordan kan vi greie det?

Norges CO2-utslipp er nå på 52 mill. tonn i året, som betyr over 12 tonn på hver nordmann, om vi skal senke disse utslippene med 85 prosent må hver nordmann bare slippe ut 2 tonn pr. år. Hvis du bare hadde forurenset med bil, og biler forurenser like mye som i dag, må du parkere bilen 10 måneder i året og kjøre normalt resten. Men det finns andre måter å fikse det på også, for hvis vi senker gass og oljeproduksjonen isteden, og satser på fornybar energi, blir belastningen mye mindre.

 

I 2009 ble det forhandlet om en klimaavtale som omfattet dette, men vi har ikke funnet noe om hvordan dette gikk, grunnet sider fra 2008.

 

http://www.fn.no/Temaer/Miljoe-og-klima/Klima/Klimaendringene-vaar-tids-stoerste-trussel

http://www.fn.no/Temaer/Miljoe-og-klima/Miljoe/Miljoeproblemer-en-introduksjon


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil