Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Den ortodokse kirke i Norge

Den ortodokse kirke i Norge

En innleveringsoppgave om den ortodokse menighet i Norge.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
10.04.2007
Om den ortodokse kirke i Norge

Til i dag har den ortodokse menighet i Norge ca. 3000 medlemmer. Den Hellige Nikolai ortodoks menighet har hovedtilstanden i Oslo har med 900 medlemmer, men som også har avdelinger i Trondheim og Bergen. Norge var altså opprinnelig ortodoks fram til 1500-tallet.

 

Og har en egen gresk-ortodoks menighet med ca. 2000 medlemmer. Evangelismos This Theotokou er en egen gresk-ortodoks kirke i Oslo. I 1917 flyktet ca. 1000 russere til Norge, og halvparten av disse dannet en egen ortodoks menighet.

 

<bilde>

 

Hvem er ortodoks?

De som skal være ortodokse må være døpt og mottatt myonsalvingen, og etter dette er de medlem av den ortodokse kirke. Et av fornavnene til en ortodoks er vanligvis navnet til en helgen. Og de som tidligere er døpt gjennom den faderens, sønnens og den hellige ånd må bare gå gjennom myonsalvingen fordi de allerede var blitt døpt.

 

7 sakramenter

1. Dåpens sakrament

2. Fermingen eller myonsalvingens sakrament

3. Nattverdens sakrament

4. Botens og forsoningens sakrament

5. Sykesalvingens sakrament

6. Ordinasjonens sakrament

7. Ekteskapets sakrament

 

En ortodoks gudstjeneste

Gudstjenesten er noe av det viktigste, og tilbe Gud på rett vis er kjennetegn på den ortodokse tro. I de russiske kirkene går man først gjennom forrommet også inn i kirkerommet der det er mange ikoner, hellige bilder av hellige personer, lysestaker og oljelamper. Alterrommet er den østlige delen av kirken og i de fleste kirkene er det ingen benker, så der må man stå.

 

Folk kommer hele tiden inn, kjøper lys i forrommet, går inn i hovedrommet, sier en bønn, setter ifra seg lyset og korser seg. Ikonstasen har flere rader med ikoner og tre dører. Den hellige porten er i midten og fører til alteret, presten kommer inn på venstre side og velsigner kirkerommet med røkelse og resiterer bønner. På et av sidealtrene blir brødet og vinen forberedt til nattverdene. Koret synger ulike hymner fra Bibelen avløst fra prestens bønner, folket deltar i bønnene og korser seg igjen.

 

<bilde>

 

Brødet og vinen for nattverdene blir hentet, og blir spist og trukket, presten gjør brødet og vinen hellig. Trosbekjennelsen, fadervår og flere hymner blir sunget også blir det takkebønn etter nattverdene. Og når gudstjenesten er ferdig kommer alle fram og kysser korset til presten.

 

<bilde>

 

 

Kildehenvisning

 

Tekst:

”Under samme himmel 9” – Ragnhild Bakke Waale, Pål Wiik. J.W. Cappelens Forlag.

 

Bilder:

http://home.online.no/~thorosl/Kirkeside/bilder/menighet/Ikonostasen2.jpg

http://daria.no/skole/doc/html/4677.doc-filer/image001.gif

http://www.statsbygg.no/aapentrom/arkiv/nr2_2006/gfx/kirke.jpg

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil