Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Fotball

Fotball

Generelt om fotball. Norges mest populære ballsport med stadig økende publikumsinteresse.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
01.06.2007
Tema
Fotball


Du har sikkert hørt det, du vil sikkert høre det,eller kanskje ikke! Men det er faktisk et faktum, fotballen er rund. En gang i livet vil du enten høre om, spille, se på eller elske det. Eller hate det! Men har du fortsatt ikke hørt om det kommer det litt om fotball før jeg begynner.

 

Fotball er et lagspill som består av 22 spillere på en bane som er ca. 6000 kvadratmeter. I en fotballkamp er det to lag med 11 spiller på hvert lag som spiller mot hverandre, poenget er å få den lille runde ballen du sikkert har hørt om i et mål som er beskyttet av en keeper. Det er en keeper på hvert lag, og de to spillerne er de eneste som har lov ta ballene med hendene. Det er avmarket en 16 meter rundt målene, innenfor her kan keeper ta ballen med hendene. Brudd på regler i fotball blir belønnet med frispark eller straffe til det andre laget. Frispark kan du få over nesten hele banen eneste unntak er innenfor 16-meteren til keeper, der kan du bli tildelt straffe. Spilleren som bryter en regel kan bli tildelt et gult kort eller et rødt. Et gult er en kraftig advarsel, får du to av disse i løpet av en kamp må du forlate banen og laget får ikke sette inn ny spiller. Får du rødt kort må du forlate banen med en gang. Hvis ballen skulle bli sparket av banen er det innkast langs sidelinjen, og sparker det forsvarende laget ballet over linjen langs målet de forsvarer blir det hjørnespark for det angripende laget. Kampene varer i 2 x 45 minutter med en 15 minutters lang pause.


 

Den siste tiden her har man sett en stor øke i interessen for fotballen. Både klubblagene og landslaget kan vise til både økt tilskuertall og omsetning, men hva er egentlig hemmeligheten?

 

Nye stadionanlegg, uten tvil, sier landslagstrener Åge Hareide. Aldri før har noen klubb i Tippeligaen eller 1. divisjon solgt så mange sesongkort og billetter. Hos enkelte klubber er det allerede meldt om at sesongkortene er utsolgt før seriestart, og det er flere familier som kommer og kjøper billetter på enkelt kamper. Personlig tror jeg at dette er fordi flere å flere klubber bygger nye stadionanlegg slik som Hareide sier. Det er da bygget tak over tribunene noe som gjør det mer "all right" for eldre og småbarn å se på kampen. For de som har med familien er det også enklere når det er bygget nye billettluker slik at de slipper å stå så trangt. Du vet jo hvordan småbarn er. I tillegg til større, enklere og finere anlegg er det også blitt billigere økonomisk. Nye stadionanlegg gjelder hovedsaklig bare i Norge.

 

Mange vil si at fotball er sosialt, og når en sport klarer å samle 20 000 mennesker som sitter som galne og brøler fram laget sitt i 90 minutter, da vil jeg kalle den sosial. Grunnene til dette er vel egentlig ikke verre en at det er spenningen og utforutsigbarheten som får folk til å følle med. Spenningen som blomstrer opp under en fotballkamp er fantastisk. Det er også sosialt for laget. Rundt et lag blir det skapt en sosial stemning. De finner på ting sammen. Spillerne trener hver dag, og de får en trener rundt seg. Han blir nesten som en fars rolle for deg. Det tar ikke lang tid før du stoler på treneren din. Det er også andre mennesker i klubben som hjelper til rundt laget ditt. Den blir som en stor familie nummer to. Hvis du har i hele tatt har en familie?

 

Fotballen har reddet mange menneskers liv rundt omkring i verden. Da tenker jeg på fattige land som Afrika, Brasil og mange flere. I Brasil for eksempel har mange gatebarn blitt rike og tatt vare på bare på grunn av det talentet de har i fotball. For eksempel Ronaldinho, han kom fra et fattig strøk nede i hovedstaten i Brasil, han gikk ikke på skole eller noen ting, bare spilte fotball hele dagen, og det reddet han. Nå har han blitt kåret til verdensbeste fotballspiller flere ganger. Han har fått oppleve mange unge gutters drøm. Fotball er en sport for alle. Afrika kalles for det nye fotballkontinentet for det er så mange talenter noe som resulterer i at mange får hjelp.

 

I land som Italia, Spania og ikke minst England finner du fotballgalskap, men her i Norge skal du lete lenge for å finne en gal supporter. Jeg mener ikke en som elsker fotball, og har hele rommet fullt med fotballplakater og lignende. Jeg mener de som går berserk når de er på kamper. Når folk blir skadet og du hører på sporten at politiet har tatt 80 fotballsupportere med seg i arresten. Spania finner du nok av galne supportere. Vi nordmenn ser på været å er det dårlig tenker vi at i dag blir jeg heller hjemme og ser en kamp på tv istedenfor å støtte by laget ditt. På kampene er det stille og rolig med en god stemning. Tar du turen på en kamp i utlandet må du være forberedt på det meste. Det er helt galskap. Du har helt sikkert hørt om de engelske ”hooligens”. Går det ikke rett vei for laget deres kaster de det de har å kaste, begynner å går berserk på tribunen, og politiet kommer med både skjold og køller. Etter kampen tar de turen til byen hvor de seirende fester og de tapende ødelegger, og de byr ofte til slåsskamp mot de andre. Vi har hørt mye om dette fra Italia nå den siste tiden. Supporterne blir hele tiden straffet, men til nå har det hvert til ingen nytte. Jeg synes det blir for gale, det ødelegger den vakre sporten.

 

Livet for en norsk fotballentusiast kan fort bli et helvete hvis han ikke passer seg for en farlig sak som å tippe på fotballen. Jeg personlig foretrekker ordtaket " penger spart, er penger tjent " . Jeg kjenner mange som ”oddser” fotball , men etter det jeg har fått med meg har ikke en av dem blitt rike på dette. Det som er skjedd med mange av dem er at de har mistet kone, barn, hus og bil osv. på grunn av pengespill som oddsen. Så min konklusjon er: se på fotballen og nyt den, ikke sats familie og økonomi på den. Men har du lyst har du selvfølgelig lov.

 

Når vi snakker om penger. Hva er fotballen uten penger? Penger er jo en faktor som holder fotball gående. Spillere, trenere, dommere, ledelse og tilskuerne krever alle sitt. Hvor kommer alle pengene fra? Det er vel først og fremst sponsorinntekter og billettsalg som holder fotballen med penger. I Norge har de fleste klubber en ungdomsavdeling, og disse tjener jo på årskontingenten. Klubbene har også en eier men da er det ikke slik som i England og diverse andre land hvor fotballen er stor slik at det er en styrtrik mann som

Sitter på toppen og deler ut fra ”skattkammeret” sitt. I Norge ligger en spillerhandel på det verste rundt 10 - 20 millioner kroner. I England koster en spiller nesten alltid over 80 millioner, skal du ha en klassespiller må du fort betale flere hundre millioner kroner. Så vi snakker om en del penger ja.

 

Mange tror at penger kommer til å ødelegge fotballen i fremtiden, men dette vil nok aldri skje. Det er spenningen og utforutsigbarheten i fotball som holder det gående.

 

Hvis du tenker tilbake på VM i 1998, da Tore Andre Flo ble smikket ned innenfor 16 meteren. Dommeren blåste i fløyta og jeg kunne se TV`en vibrere. Tilbake til saken, dommeren dømte straffe. Hele Norge sto stille da Kjetil Rekdal sto klar på krittmerket og satte ballen konstant i nettmaskene. Jeg kunne kjenne svetten under armene, en sinnsykt spennende kam var ferdig. Poenget er at mange slike scener oppstår i fotball. Som sagt spenningen og utforutsigbarheten vil holde denne enorme sporten i gang.

 

Foreldrene til unge fotballgutter får også kjenne det i økonomien når guttungen skal ha nye sko eller annet utstyr. De selger som oftest en billig variant av en sko og en "ekte" variant, og du må ikke tro at guttungen ikke vet hva som er hva. Han vil ha den rette, og prisforskjellen er stor. Det samme gjelder ballene. Det er laget en billig versjon og en dyr versjon av ballen de bruker i EM,VM og CL. På ballene er prisforskjellen ca. 800 kroner. De fleste foreldre har mye imot dette, men det fins også de fedrene med ølmage som ønsker å realisere sin fotballdrøm gjennom sønnen.

 

Før i tiden når kampene gikk på tv i svart-hvitt, shortsene så ut som boxere og både banen og spillerne var møkkete. Du kunne se spillrene gi alt for å få den ballen. Litt møkk har aldri gjort skade. Det skapte litt humor i fotball når en spiller sklei langflat inn i et gjørme bad på banen.

 

Nå skifter spillerne trøyer i pausen hvis den er for skitten eller det er en liten flekk blod på den. Det kan ofte se ut som de er redde for å bli skitne på trøya og håret er fikset klar til kamp. Før i tiden var det bare fotballen det var fokus på nå til dags er det fokus på både penger og hvordan du ser ut. De tenker vel som ordtaket "If you look good, you play good". Siste ord er nok fortsatt ikke sagt. Det er enda håp for at det igjen skal begynne å svi på den gode gamle måten etter en fotballkamp. Men fotball vil uansett alltid være en fantastisk sport. Elsk den eller hat den, jeg velger å elske den.


 

"Fotball er som nikotin, du blir rett og slett avhengig”

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil