Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Sport & Fritid
Politikk i fotball
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
I andre land har det samme temaet ofte hatt motsatt fortegn, det vil si enkelte klubbers spillere og/eller tilhengere har i det senere utpekt seg som fremmedfiendtlige. I England fikk Leeds et svært dårlig rykte etter at to spillere skal ha vært direkte involvert i et overfall på asiatiske ungdommer. I Lazio ble det forferdelse da fansen tidligere i år hyllet den drepte krigsforbryteren Arkan. Særlig med tanke på at laget har en kroatisk spiller, Alen Boksic (som imidlertid på på vei bort fra laget nå).


Arkan eide selv et lag fra Beograd, som vant serie og en cup flere ganger, ikke minst fordi motstandernes spillere hadde det med å bli truet - og enkelte ganger skadet - i forkant av oppgjørene. På samme måte har Sjirinovskij, kjent fascistisk politiker i Russland, også skaffet seg en klubb.

Det er trolig i Sør-Amerika at politikken spiller den viktigste rollen i denne sporten, som betyr så utrolig mye for så mange. Der har enkelte supporterforeninger ulike avdelinger som ikke tåler trynet på hverandre. Skillene er stort sett politisk og sosialt betinget, og politioppbudet på de fleste større kamper er ofte på høyde med det samlede antall politimenn i en gjennomsnittlig norsk by.

De mest betente oppgjørene er dem mellom Boca Juniors og River Plate fra Buenos Aires, og Flamengo og Vasco da Gama i Rio. Ved sistnevnte er det Flamengo som er de mest ¿folkelige¿ mens Vasco er ¿undertrykkernes¿ lag. At klubben er døpt etter en kjent portugisisk oppdager, er selvsagt salt i såret på den store gruppen med afrikanske aner. Dette er allikevel ikke en greie som går på hudfarge, men på skillet mellom fattig og rik.

Selv overvar jeg en kamp mellom Flamengo og et eller annet lag - og politiet patruljerte med to biler oppe på toppen av stadion. De fulgte dommertrioen til og fra banen, og de dannet en menneskelig mur mellom de ulike fraksjonene av Flamengos fans.

- En del av disse menneskene er så engasjerte at de kunne ha tatt livet av sidemannen hvis han ikke var enig i at f.eks. Romario spilte en dårlig kamp, fortalte en brasiliansk journalist meg. Og han overdrev ikke. Bare noen måneder tidligere drepte en Flamengosupporter en annen Flamengosupporter over en krangel om hviken angriper som burde spille fra start. Den første holdt en knapp på spilleren som kom fra den samme ghettoen som ham selv, den andre mente at den tilbakevendte fotballmillionæren Romario burde spille. Det er vel unødvendig å si at denne mannen var høyt over andremannen på den sosiale - og økonomiske - rangstigen...Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish