Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Sport & Fritid
Racerbiler og lederhosen
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon

Det Europeiske Grand Prix på Nürburgring


Først ser du Michael Schumachers Ferrari flyte i en vakker bue forbi deg i en hastighet du trodde kun var forbeholdt jet-fly og supermann. Det estetisk vakre øyeblikket brytes av et demonisk hyl fra ti sylindre i unison kamp mot de fysiske lover, blandet med førti tusen tyskere i ekstase, med trykklufttuter, nødraketter og fyrverkeri. Dette er verdens største show, vår tids gladiatorer i Colosseum. Velkommen til det Europeiske Grand Prix på Nürburgring.BMW og bratwurst
Årets løp trakk mellom 130 og 150 000 mennesker. De aller fleste er tyske, heier på Michael Schumacher, og som en konsekvens av det, Ferrari. Antallet røde cap¿er, flagg og t-skjorter er så vanvittig, at det ligner mer en militær styrke enn en gjeng motorsportentusiaster. Tilbedelsen av Schumacher etter at han igjen ble verdensmester i fjor (da han gav tittelen tilbake til Ferrari etter 21 år) har gått helt amok i moderlandet.

Det betyr desverre at det blir mye barter, skinnbokser, Smokie, lik-fargete pølser og alt annet som betegner den tyske folkesjel. De kommer til de overfylte campingplassene i bobiler, har med seg avsperringsteip, og tegner opp et lite mål jord til seg selv, helt uten omtanke for anrdre, fyrer opp aggregatet som gir strøm til det sinnsyke stereoannlegget og parabolantennen de har med seg, og setter i gang med en festing og skriking du sjelden har hørt eller sett maken til. "Akkurat som for femti år siden!" Kommenterer våre nederlandske naboer, som ikke har spesielt mye til overs for nabolandet sitt. "Nå er det hundre tusen Ferrari fans her, i det sekund Schumacher skifter team vil du ikke se en rød cap i mils omkrets. Alt de bryr seg om er at en tysker vinner. Det er alt."


Made In Germany
Nazi-tendenser eller ei, tyskere kan dette med folkefester. Overalt hvor man snur seg freser det store stykker kjøtt tilsynelatende revet av et stakkars dyr på enorme griller, eller den grå-hvite herligheten bratwurst dryppende av fett i nybakte rundstykker. Brennevin kan kjøpes fritt fra samme boder, og det er ikke ti meter mellom hver ølkran. Høyst suspekt er derimot musikken som høres overalt. De har nemlig fått smaken på en helt absurd form for musikk-gjennvinning i Tyskland, som innebærer å legge et technobeat til alt de kan dra frem av gamle ompa-schlagere og annen øl-telt-sing-a-long musikk. Nå er ikke dette det rette sted å kritisere tysk musikksmak, men herregud. Voksne mennesker.

Kvalifiseringen lørdag formiddag endte så tysk som den kunne. Michael Schumacher, dette følelseskalde, blåøyde, overbetalte, uovervinnelige geniet, starter fra første spor foran, jepp, sin bror. Ralf Schumacher, en høyst respektert kjører på egen hånd, har endelig fått en vinnende bil (BMW.WilliamsF1). "Resultatet av Josef Mengeles eksperimenter" er våre nederlandske venners noe bitre forklaring på søskenfenomenet. Dem om det, men sykt er det i hvert fall at det i en sport som krever mer for å dominere enn noen annen aktivitet i det menneskelige samfunn (sier jeg), kan finnes to brødre der den ene er trippel verdensmester og allerede en legende, og den andre er på rask vei til å overta tronen.

"Gentlemen, start your engines¿"
Men selve dagen, søndag, tilgir du dem all deres dårskap. For det er et svimlende syn som møter deg når du går opp trappen til tribunen. Foran deg tegner banen en perfekt kurve med rød-hvite border gjennom øyer av singel og gress. Det er kanskje førti tusen mennesker i synsfeltet ditt, som et rødt hav på alle kanter.

Vi ser starten på storskjerm, og etter et halvt minutt kommer de alle sammen, som scud-missiler forbi oss, Michael leder med et halvt sekund på sin bror, etter en livstruende startmanøver som kunne tatt ut halve feltet. Ferrari foran BMW-Williams. Det blir et hardt løp, med en duell av episke dimensjoner mellom brødrene. Først er Michael oppe i 2,5 sekunder forsprang, men straks Ralf sine Michelin-dekk når optimal temperatur, er de merkbart bedre enn Michaels Bridgestone-gummi, og han begynner å spise inn tid på storebror. De sloss helt til de må inn å bytte dekk, hvor et regel-overtramp fra Ralfs side ender spenningen midtveis, med en ti sekunders "stop-go"straff. Michael er aldri truet igjen, og vinner etter å ha ledet fra start.

Gjerdene åpnes og publikum strømmer banen. Voksne menn ligger på knærne og kysser asfalten. De fikk det de kom for. Vi som kun kom for å se formel 1 har også fått det vi aller helst ville ha, vi fikk se begynnelsen på noe stort. Noe du kommer til å plages av i aviser og på tv-sporten i årene som kommer, etter hvert som også nordmenn får øynene opp for sporten, som resten av den siviliserte verden. BMW-toppene i München ligger nok i spasmer på kontorgulvene sine i ren gledesrus over den uungåelige framtid og salgstallene den lover.

Mange vil aldri begripe hva som er fascinerende med å stå på en bane i timevis, over tre dager, å se de samme racerbilene kjøre rundt og rundt. Mange vil aldre skjønne jazz. Hvis du ikke kan høre forskjell på han som spilte saksofon på hjørnet og luktet litt vondt, og John Coltrane, vil du sannsynligvis få lite ut av god jazz. Det er det samme med formel 1. Man trenger å lære sporten, se nyansene, skille det viktige fra det overflødige og kunne se, med det blotte øye, hva som gjør en kjører et halvt sekund raskere enn sin kollega. Og som med jazz må man utsette seg for det over lengre tid før det sitter.

Men som et lynkurs var det Europeiske Grand Prix perfekt. For lenger bak i feltet kjørte fransk-scicillianeren Jean Alesi som om han hadde djevelen i hælene. 37 år gammel og med 13 sesonger bak seg er Alesi fra en svunnen tid, en tid da lidenskap var verdsatt høyere enn evnen til å slikke sponsorene oppetter ryggen. Alesi er en fullblods racer. Der finnen og dobbelte verdensmester Mika Häkkinen ser ut til å kjede seg med mindre han har mulighet til å vinne løpet, kjører Alesi like hardt om det er for attende plass. Han har kun èn seier i karrieren, i Canada 1995 for Ferrari, men har alltid vært der og kjempet om seier (noe hans 16 andreplasser vitner om). Den ekte Ferrari-fansen, den italienske tifosi, glemmer aldri Alesi, for de er kjent for å være mer opptatt av kjørerens hjerte og lidenskap for Ferrari (hvilket Alesi hadde i bøtter og spann) enn rene resultater.

Og på Nürburgring gjorde han et fantastisk løp. Fra èn dogfight til en annen minnet han mer om en Spitfire-pilot under annen verdenskrig enn en moderne sportsstjerne. Til slutt, på siste runde, gjorde han et siste forsøk på Kimi Raïkönnen, som nok var noe overivrig, og parkerte sin Prost-Acer i en sandbanke, løpet over. Risikerte, i ytterste konsekvens, livet for en poengløs tiendeplass.
Det er formel 1.

Gode links;
*www.dailyf1.com
*www.autosport.comKommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish