Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Sport & Fritid
FotballPUBler
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Tømmermennene tramper rundt i hodet med øks og tunge støvler. Det er hundrevis av dem, kanskje tusen. Angsten snur rommet opp ned og jeg må klamre meg til sengen for ikke å falle. På slike dager er det en gutts lykke at det er søndagskamp i Premier League. Det er betyr pub-besøk og anonym forbrødring over en nervepils eller fem.


Hva som skjer mellom oppvåkning og avspark er ikke verdt å nevne ¿ ikke pleier jeg å huske noe særlig av det heller, bortsett fra at det har noe med smerte og ensomhet å gjøre. Før, da jeg var liten, var søndagen en endeløs venting fram mot Sportsrevyen. Nå er hviledagen en smertefull kamp med meg selv som eneste motspiller, fram mot kveldskampen i den øverste divisjonen for opprinnelige og innkjøpte fotballspillende menn i England, The Premier League.
Ja, det er klart et fotballhue av mitt format har canal . Hele skalen er dekket; gul, blå og vanlig. Likevel kan jeg ikke se hver kamp hjemme i sofaen. Når man verken bor på de britiske øyer eller har tilgang på privatjet til å fly over til hver kamp, må man ta til takke med det nest beste. Jeg ser selvsagt bort fra den halvårlige turen med Newcastle-ferga fra Stavanger for å se gutta ¿laiv¿. Det nest beste er i de fleste sammenhenger mye nærmere skikkelig dritt enn det beste. Fotball på pub er i denne sammenhengen unntaket som bekrefter regelen.


Lagoppstilling
Hvis skikkelig dritt er innenfor egen sekstenmeter og VIP-sete på Old Trafford er inne i motstanders mål, så er forholdet som følger: Lese om kampen i avisa dagen etterpå er ikke så verst egentlig, men for å vise forholdet må jeg plassere opplevelsen like utenfor den dumme hold-deg-unna-han-som-tar-straffe-sirkelen som lager en bul på sekstenmeteren. Egen seksten, så klart.
Høre kampen på BBC-radio er også ganske ålreit, i hvert fall langt bedre enn ingenting. Man får bare litt vondt i nakken fordi radioen må holdes i en veldig sær vinkel som ikke anbefales av fysioterapeuten, ellers forandres den vakre fotballstemmen til sprak og annen elektrisk angstforsterker. Lytting på radio får Henning Berg-plassen, like foran Jaap Stam som står omtrent der hvor lese-i-avisa-dagen-etterpå står. At Berg under alle omstendigheter bør vike plass for Silvestre eller helst Johnsen (men ikke Gary Neville), er et annet tema som krever større plass enn denne artikkelen.
Så til TV-opplevelsene. Sofa-glaning i egen stue er vel det jeg vanligvis lander på hvis man regner i prosent. Det er trygt, men òg litt kjedelig ¿ omtrent som øl i forhold til sprit eller kanskje narkotika. Et stort pluss er at jeg slipper pes fordi jeg har fotballtrøye på. De høytidsdagene hvor jeg står opp med det rette benet først, venstreslegga, og spaserer til universitetet med knallrød hjemmedrakt, må jeg tåle en del tyn. Slik er det også på vei fra hjemmet til fotballpuben på søndager, og da kommer altså fylleangsten inn som en meget forsterkende faktor ¿ en paranoiakatalysator. Sofa-glaning plasseres rett på bak midtsirkelen, men får lov til å løpe fritt over hele egen banehalvdel.
Lengst fremme; fotballpub. Å se kampen blant hoiende menn som super pils og strekker seg mot TVen for å hjelpe til hver gang keeperen gjør enn redning, er altså ikke det samme som å sitte på tribunen, men det er veldig nære. Jeg grøsser ved tanken ¿ det er et veldig godt grøss. Heldigvis er det søndag og ikke lenge til avspark. Gutta mine spiller borte mot Leeds. Det blir tøft, men jeg håper ikke de legger seg bakpå. Cole på topp og Scholes like bak. Silvestre ut på backen og begge Neville-gutta opp på tribunen ¿ jeg har hele laget i hodet allerede. Å se kampen på pub er som å se pornofilm med stua full av nakne damer. Ikke bare se, røre også. Eller som å se på bilder fra sommerferien på Sørlandet mens vannet kiler mellom tærne en varm augustdag på Katten. Fotballpub får midtspissplassen, inne i mostanderens straffefelt. Det gir god avstand til de andre, men det er ikke scoring. Jeg tror forresten Stam putter i dag, hans andre mål i hele Premier League-karrieren.

Svik
Jeg må snart avslutte skrivingen. Det nærmer seg kampstart, og jeg vil nødig oppleve det samme nervedramaet som sist søndag. Da var det sesongens første søndagskamp og høy stemning i kollektivet. Kampen skulle ikke begynne før kl. 20.00, så vi rakk att på til Vålerenga- Brann på Ullevål kl. 18.00. På stillingen 1-0 til Brann kl. 19.29 var vi ikke helt sønderknust, bare nesten. Det var jo etterpå det viktigste skjedde. Hjemmekamp mot Newcastle på TV, på TV på pub. Det var bare det at avisa løy. De ondsinnede menneskene som lager TV-programmet i avisa ville oss vondt, de ville villede to fyllesyke unge menn på en søndag. Sjofelt.
Vi ante uråd allerede da vi gikk av bussen i Akersgata. Det var urovekkende stille utenfor O¿Mallys like før avspark. Min kamerat, Steffen, ble veldig stille og mørk i ansiktet da han fikk øye på plakaten som bekreftet våre bange anelser. Kampen gikk kl. 17.00 europeisk tid og irene på O`Mallys hadde allerede sendt den på Sky. Steffen, som er ganske høy, har bart og noe så homsete som fyldig hår ¿ han likner en god del på David Seaman ¿ kan se temmelig morsk ut. Nå var han forbannet.
Etter å forkastet mitt forslag om å oppsøke TV-programjournalistene i deres hjem og putte barberblader i søndagssteken deres, dro han meg vekk fra O¿Mallys, ut av Akersgata og ned i Grensen. Nå gjaldt å finne en pub som viste kampen i reprise på canal kl. 20.00 uten å få greie på resultatet underveis.

Jaget
Første stopp var Belfry`s i Lille Grensen. Jeg gikk inn mens Steffen sto utenfor og holdt for ørene. Jeg hadde ikke kommet langt inn i lokalet før en forvirret mann i Newcastle-trøye grep tak i meg.
-- Did you see that dreadful pass from Barthez? It was.. blah, blah, blah...
Heldigvis er jeg meget språksvak, så jeg kom meg helskinnet ut på gata uten å få vite resultatet. Å skulle se en fotballkamp som allerede er spilt uten å vite hvordan det gikk er en temmelig paranoid opplevelse.

Nei, vi måtte nok være mer kreative enn å velge den mest kjente fotballpuben i byen. I slike krisesituasjoner har jeg ved flere anledninger blitt reddet av The Lemon Bar (gamle Pandora) nede ved Rådhuset. Man går for så vidt forbi Lille Tromsø på veien, men navnet skjemmer alle, spesielt det stedet. Dessuten viste de selvsagt Tromsø-Rosenborg på TV2 denne dagen. Ivar Hoff og Mack øl... jeg går heller i fengsel. I dag var imidlertid også The Lemon Bar en skuffelse. På en storskjerm midt i det særs smakløse lokalet tegnet og forklarte Andy Gray om dagens kamp, det var bare å pigge.

Klokka var nå flere minutter over kampstart og vi ble enige om å søke nødhavn. Jeg fisket frem telefonen og ringte en canal -frende som bor i sentrum.
-- Vi har gått på tidssmell. Kan vi se kampen hos deg?
-- Men vet du ikke hvordan det gikk?! Første målet...
Klikk. Jeg fikk lagt på før han hadde referert hele matchen. Med en stigende følelse av at alle i Oslo by gikk og pratet høylydt om resultatet i dagens kamp i engelske Premier League, smøg vi oss opp mot Karl Johan igjen.

Nå var det virkelig krise. Jeg var motløs og tom for ideer, men Steffen visste råd. Han hadde på nytt tatt grep i drakta mi og dro meg bestemt mot byens desidert døveste utested, The Sports Bar i Rosenkrantz gate. Stedets humørdrepende atmosfære og styggsossete klientell kunne imidlertid ikke ødelegge kvelden for oss denne dagen. Da vi kom var nemlig kampen akkurat i gang, og selv om det fortsatt var 0-0 strakk jeg armene i været av pur glede og jublet høyt. Deretter tok jeg runden og klemte inderlig alle som hadde fotballtrøye på. Kjente og ukjente, til og med Newcastle-fans. Og det beste av alt: De klemte tilbake.Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish