Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Sport & Fritid
Venstrebein og vrengte truser - fotball på det mentale plan
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Fotball er mye mer enn å dytte en lærkule inn i motstanderens mål. Det er vel så viktig hvilke sko en spiller tar på seg når, og det kan være helt avgjørende hvem som går ut av garderoben sist. På tribunen sitter det dessuten en haug mennesker hvis oppgaver kan gå ut på å ha på seg en spesiell underbukse, følge med på en bestemt spiller eller taktisk lukke øynene. Propagandas Audun Schjølberg Ulshagen har tatt en nærmere titt på fenomenet overtro og ritualer i fotball.


Det sies at fotballspillere er verdens mest overtroiske vesener. Erfaringspsykologi kalles det og i korte drag dreier det seg om å huske en resept for suksess. Repeterer man en øvelse skal
oddsene være gode for at resultatet blir minst like bra som forrige gang. Derfor gjør man ett poeng av å huske for eksempel hvilken vei man kjørte til kampen. Eller hvor mye gele du putta i håret før kampen hvis du heter John Arne Riise.

Funker ritualene?
Spørsmålet er jo selvfølgelig i hvilken grad ritualene funker. Paul Ince er vel det levende eksemplet på at tida er inne for å i alle fall vurdere hvorvidt det lenger har noen hensikt å vente med å ta på drakta før han er ute av spillertunnelen. Det var kanskje en god ide når han spilte i Manchester United, og laget vant de fleste kampene. Vanskeligere er det å forstå at han gjør det samme etter å styrt Liverpool til en tangering av dårligste ligaresultat de siste 30 årene, Middlesbrough til en tabellplassering midt på treet og England ut av EM etter gruppespillet. Der må han riktig nok dele litt skyld med Alan Shearer. Shearer har feiret alle mål på samme måte siden tidenes morgen. Det er ikke fordi han liker å framstå som en pukkelrygg med slapp Mussolini-hilsen til fansen, men fordi han mente alle målene hans kom fordi han feiret målene slik. Hmmmm. Hvor mange mål har du scoret i år 2000 Alan?

Men når han først scorer styrker vel det troen på at det er jublescenene fem sekunder etter som skapte målet. Underlig nok.

Hvor rare er egentlig ritualene?
Oddleiv Moe i VG skrev under EM om de norske spillernes ritualer før kamp. Han hadde spurt samtlige spillere på landslaget om deres ritualer og brorparten skrøt i vei om rare ritualer som å ta på venstre sko før høyre sko og å høre på spesielle sanger før kampene. Kjetil Rekdal må som kjent sist ut av garderoben. Skjønt er dette så rare ritualer egentlig?
At lagkapteinen er sist ut garderoben burde være en selvfølge i alle kamper. Han har ett ansvar om å psyke opp spillerene, gi dem tro på at man kan vinne kampen. Hvis han hadde vært først ut ville det derimot virket veldig pussig.
Ole Gunnar Solskjær må høre Jokke & Valentinerne, Guns ¿N¿ Roses eller Elvis Presley. Det eneste rare med dette er jo musikksmaken hans dessverre. Musikk er en perfekt motivator samme hvilken sinnsstemning man vil oppnå. Det er nettopp det som gjør musikkbransjen til en såpass stor industri som den er. Man har musikk til enhver anledning og skal man spille landskamp trenger du noe musikk som gjør deg litt gira. Men Guns¿N¿Roses? Jokke? Elvis? Vær vennlig¿
Så var disse raringene som må ha venstre sko på før høyre. Er dette ett rituale egentlig?
Du kan jo prøve selv. Hvilken sko tok du på først i dag? Antakelig tok du den første skoen på den samme foten du kledde først i går, og dagen før der og dagen før der igjen. Dette er en motorikk de færreste tenker over men som de fleste gjør likt år ut og år inn. Akkurat som hvilken side man liker å ligge på i senga eller hvilken hånd man holder gaffelen med. Dette er egentlig ikke annet enn sedvane og hvis de ikke hadde gjort ville de garantert ha merket det. Gammel vane er vond å vende.Les videre herKommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish